列印

其實, 我做左個研究, 80年代日本仔支爆果時, 匯率只係一個好細既因素........

其實, 我做左個研究, 80年代日本仔支爆果時, 匯率只係一個好細既因素........ E-mail 此主題給朋友

最大既完因係老美停止對日本仔做技術轉移...........電子/車果D由80年代俾日本仔玩到2020, 但當年既internet/pc就無啦......

造成一個失速既意像...........

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?

又曰: 莫道石人一隻眼, 貶值民幣天下反...
熱賣及精選
引用:
原帖由 edwinhktw 於 2019-11-30 06:07 AM 發表
當年日本物價很高。我細時去日本跟香港差距很大。香港幾蚊碗魚旦粉。對返佢成4050蚊1個拉麵。但現在日本許多地方50hkd都可以食到拉麵。當年日本同香港物價差距。真唔係普通市民可常去消費得起。
但現在日本交通費用亞洲計都是很高。特別係坐的士 ...
我淨係知 嗰陣時 淨係東京地價 可以買起成個美國 維基都有寫

Edit:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... B%E7%BB%8F%E6%B5%8E
日本国内兴起了投机热潮,尤其在股票交易市场和土地交易市场更为明显。其中,受到所谓“土地不会贬值”的土地神话的影响,以转卖为目的的土地交易量增加,地价开始上升。当时东京23个区的地价总和甚至达到了可以购买美国全部国土的水平,而银行则以不断升值的土地作为担保,向债务人大量放款。此外地价上升也使得土地所有者的账面财产增加,刺激了消费欲望,从而导致了国内消费需求增长,連高價畫作詐騙術這種荒唐騙術都能迅速致富,进一步刺激了经济发展。

似吾似而家香港

我都做過研究,菊爆用慢秀雷頓最舒服

其實而家既日本生活反而好好
物價平質素高
食品也是。。。人均收入10000多港幣
樓價房租低。。好洗過香港
坐的士就真係超貴。我都賴過一獲。坐半小時可能近300元。。人民服務業有禮

反之香港。。人工高丁丁咁多
近5年食茶餐廳貴了3成
住屋租金貴倍數計
輸入低質人口。。低質服務業
空氣差

如果再跟大陸工資收入比。。
日本今日都高過大陸3倍以上
樓價卻不相百仲
如果今日支爆..大陸真係回到解放前
點會係日本。。。。

十五年前食拉麵1000¥,今時今日又係一千,希望物價永遠不變,退休首選。

引用:
原帖由 kelly2008 於 2019-11-30 08:29 AM 發表
物價平質素高
坐的士就真係超貴。我都賴過一獲。坐半小時可能近300元。。人民服務業有禮

近5年食茶餐廳貴了3成
住屋租金貴倍數計
空氣差

樓價卻不相百仲
...
我有一次起中環喜雙X 飲茶,好多同事都話凍,我問個帶鄉音的女侍應,可唔可以教細D 冷氣,佢大聲話,你飲熱水啦,我好熱呀 =.=

香港區去機場都400

引用:
原帖由 kelly2008 於 2019-11-30 08:29 AM 發表
物價平質素高

近5年食茶餐廳貴了3成
住屋租金貴倍數計
空氣差

樓價卻不相百仲
...
穩到工先講,on9

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2019-11-29 11:51 發表
最大既完因係老美停止對日本仔做技術轉移...........電子/車果D由80年代俾日本仔玩到2020, 但當年既internet/pc就無啦......

造成一個失速既意像...........
現在打緊科技經濟戰

美國催肥日本,然後係甘劏,劏到衣家都未完,日本人就是血牛。

未生我時誰是我?我出生後我是誰?
股帝晉為勝帝,只色勝利,5G個by字點寫|
日本不大可能回到以往的繁榮,只是人口老化,勞動力下降已經夠佢死,香港其實行緊同一條路。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]