• 瀏覽: 35,266
  • 回覆: 349
  • 追帖: 8
汽車迷失10年!就係美國唔比日本汽車發展

熱賣及精選
引用:
原帖由 CCPEVE 於 2019-11-29 11:51 AM 發表

最大既完因係老美停止對日本仔做技術轉移...........電子/車果D由80年代俾日本仔玩到2020, 但當年既internet/pc就無啦......

造成一個失速既意像...........
https://youtu.be/eV9AkFjqPzI

引用:
原帖由 kelly2008 於 2019-11-30 08:29 AM 發表

其實而家既日本生活反而好好
物價平質素高
食品也是。。。人均收入10000多港幣
樓價房租低。。好洗過香港
坐的士就真係超貴。我都賴過一獲。坐半小時可能近300元。。人民服務業有禮

反之香港。。人工高丁丁咁多
近5年食茶餐廳貴了3成
住屋租金貴倍數計
輸入低質人口。。低質服務業
空氣差

如果再跟大陸工資收入比。。
日本今日都高過大陸3倍以上
樓價卻不相百仲
...
住埋啲鄉下地方咪平囉. 啲鄉下地方好老套. 好鄉下佬.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelly2008 於 2019-11-30 08:29 AM 發表

其實而家既日本生活反而好好
物價平質素高
食品也是。。。人均收入10000多港幣
樓價房租低。。好洗過香港
坐的士就真係超貴。我都賴過一獲。坐半小時可能近300元。。人民服務業有禮

反之香港。。人工高丁丁咁多
近5年食茶餐廳貴了3成
住屋租金貴倍數計
輸入低質人口。。低質服務業
空氣差

如果再跟大陸工資收入比。。
日本今日都高過大陸3倍以上
樓價卻不相百仲
...
你係咪搞錯左將日本同台灣調轉在呀?
日本人均收入20000
香港就17500
台灣就9000

引用:
原帖由 edwinhktw 於 2019-11-30 08:43 AM 發表

在日本一個普通超市職員都2萬幾hkd.我早去過日本工廠區找地方想在日本開公司報關。但支出太大行唔通

日本運貨支出太高。從大板拖一隻20呎貨櫃去神戶港都5千hkd ...
是的,所以晤好睇表面,稅率很高香港人願意交?

引用:
原帖由 edwinhktw 於 2019-11-30 06:07 AM 發表

當年日本物價很高。我細時去日本跟香港差距很大。香港幾蚊碗魚旦粉。對返佢成4050蚊1個拉麵。但現在日本許多地方50hkd都可以食到拉麵。當年日本同香港物價差距。真唔係普通市民可常去消費得起。
但現在日本交通費用亞洲計都是很高。特別係坐的士。我幾年前嚐試過從雨田機場坐的士去市區。差不多600hkd
我在20幾歲在東京住過幾個月。哪個香港一個中式包。例如一個中式包差燒包只2。3蚊。但日本都有近似的中式 ...
而家啲日本嘢嚟到香港就好似都幾貴,去到果便好似仲平番啲,好似啲拉面咁,日本幾十蚊一碗都有交易,香港點都要一舊水!(可能有平啲,不過我食得少!)

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-11-30 09:11 AM 發表

美國催肥日本,然後係甘劏,劏到衣家都未完,日本人就是血牛。
羅白頭奴性太强,二戰輸左,當左老美係主子!

引用:
原帖由 edwinhktw 於 2019-11-30 09:47 AM 發表

仲有消費稅8%.現在唔知有無加到
已經加到10%

引用:
原帖由 87er 於 2019-11-30 09:42 AM 發表

https://youtu.be/eV9AkFjqPzI
有深度!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2019-11-30 09:46 AM 發表

而家啲日本嘢嚟到香港就好似都幾貴,去到果便好似仲平番啲,好似啲拉面咁,日本幾十蚊一碗都有交易,香港點都要一舊水!(可能有平啲,不過我食得少!) ...
物離鄉貴呀,你去中華街街邊3粒燒賣要500yen。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右