列印

[其他] 講句公平説話,香港住屋難幾十年來都係存在!

講句公平説話,香港住屋難幾十年來都係存在! E-mail 此主題給朋友

呢個問題並不是今日先有。過去幾十年直到九十年代都仲係有大把人住木屋、天台屋,徙置區,一家幾口住80呎板間房更係普遍現象,申請公屋要等七年。所以而家D細路成日鬧冇屋住,佢地應該問佢地父母未結婚前住邊!

熱賣及精選
問題係愈來愈難

某日有幾首外太空船到了地球, 分別寫了報句:
1號 太空船降落在沙漠地區, 就報告地球全是沙漠....冇山冇水冇人......
2號 太空船降落在海洋地區, 就報告地球全是水....冇山冇沙冇人冇空氣......

做人如此片面, 只睇自己想睇的野......眼光只會更短小
引用:
原帖由 虎榮 於 2019-11-22 12:57 PM 發表
問題係愈來愈難
如何見得?

而家係木屋都冇得住

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2019-11-22 01:24 PM 發表

如何見得?
何以見得唔係

引用:
原帖由 muumuu 於 2019-11-22 01:29 PM 發表

何以見得唔係
以前d人一人五十尺當贏,而家d人一人百五尺先贏,贏嘅定義唔同左。當然尺數大小定義唔同人仲有唔同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muumuu 於 2019-11-22 01:29 PM 發表

何以見得唔係
你如何正明而家更難?

回覆 引用 TOP

香港住房一直如是,但現在的價錢又真係太貴,只要明日大嶼工程一做,全港樓將會去番合理水平

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2019-11-22 01:24 PM 發表

如何見得?
大體上講,尺價升得 快 過人工好多!

某日有幾首外太空船到了地球, 分別寫了報句:
1號 太空船降落在沙漠地區, 就報告地球全是沙漠....冇山冇水冇人......
2號 太空船降落在海洋地區, 就報告地球全是水....冇山冇沙冇人冇空氣......

做人如此片面, 只睇自己想睇的野......眼光只會更短小

回覆 引用 TOP

以前如果唔難,咁父母應該買定十層八層啦!

供樓利息最高供過10釐左右,現在利率只有2·15!

引用:
原帖由 wilson_ 於 2019-11-22 03:38 PM 發表
以前如果唔難,咁父母應該買定十層八層啦!

供樓利息最高供過10釐左右,現在利率只有2·15!
我所知八十年代末供樓利息係13厘

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2019-11-22 12:51 PM 發表
呢個問題並不是今日先有。過去幾十年直到九十年代都仲係有大把人住木屋、天台屋,徙置區,一家幾口住80呎板間房更係普遍現象,申請公屋要等七年。所以而家D細路成日鬧冇屋住,佢地應該問佢地父母未結婚前住邊! ...
你咪講到問題出黎囉,以前冇地方住係山邊自己起木屋住都得,宜家得唔得?
80年代尾都冇木屋啦,大佬三十幾年都冇進步,點得呀?

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2019-11-22 03:47 PM 發表

我所知八十年代末供樓利息係13厘
當年供樓佔入息三成,供期唔會過十五年。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muumuu 於 2019-11-22 01:28 PM 發表
而家係木屋都冇得住
係籠屋都無得住,回到九七前

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2019-11-22 04:15 PM 發表

你咪講到問題出黎囉,以前冇地方住係山邊自己起木屋住都得,宜家得唔得?
80年代尾都冇木屋啦,大佬三十幾年都冇進步,點得呀?
90年代初仲有何文田同鐨石山木屋

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]