• 瀏覽: 3,349
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 巴山風雨 於 2019-11-22 04:58 PM 發表

90年代初仲有何文田同鐨石山木屋
果d60 70年代起全部登記晒,八十年代已經冇得起。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
請不要忘記1
上一代

再上一代
所受教育較少
及有点人都唔識文字
俗稱文瞎
在這社會環境吓
有工作做及有屋住以滿足
因普及教育不全
經濟情況不佳
所以当時之民眾較為
認命及甘於接受
但現境況
普遍年輕人
所受教育最低於中学
但多數為大学畢業生
对自己充滿信心
及抱負
但現社會
提供唔到
机会
及上游前景
青年人又唔甘心
接受現境
因此
就.....
這個困境
需要
能人
高人
才可解困

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2019-11-22 02:30 PM 發表

香港住房一直如是,但現在的價錢又真係太貴,只要明日大嶼工程一做,全港樓將會去番合理水平
反對,比廢青反左

回覆 引用 TOP

房屋問題一直存在已久, 以前港英時代, 已批評港府沒有長遠房屋策略。  

回覆 引用 TOP

幾十年黎都貴. 

回覆 引用 TOP

有隻黃屍同我傾,話以前排公屋好快…我問佢以前公屋有無宜家咁大同有間隔先?一係照以前咁起公屋,一層幾十戶一間二百呎…三年一定上到樓,到時政府咪又比人小爆…

維持社會安定繁榮!!
引用:
原帖由 雷霆曙光 於 2019-11-23 01:39 AM 發表

有隻黃屍同我傾,話以前排公屋好快…我問佢以前公屋有無宜家咁大同有間隔先?一係照以前咁起公屋,一層幾十戶一間二百呎…三年一定上到樓,到時政府咪又比人小爆… ...
政府新一人公屋咪又係百零呎開放式,唔見起得多左,而家新公屋一層得十零伙。以前長條形一層4x伙
反之私樓幾百萬納米唔大過公屋,而且一層二十伙以上比比皆是,你覺得正常嗎?公屋居民有誘因一步步向上騰空公屋出來比另一個更有需要嘅人定係住一世零流轉?所以而家公屋排好耐以前排好快係真架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2019-11-23 06:16 AM 發表

政府新一人公屋咪又係百零呎開放式,唔見起得多左,而家新公屋一層得十零伙。以前長條形一層4x伙
反之私樓幾百萬納米唔大過公屋,而且一層二十伙以上比比皆是,你覺得正常嗎?公屋居民有誘因一步步向上騰空公屋出來比另一個更有需要嘅人定係住一世零流轉?所以而家公屋排好耐以前排好快係真架 ...
以前4人都係得二百呎公屋…宜家都有兩房三四百呎啦;私樓買賣都係自願,有錢咪買,無咪租,咁班反對派又唔比填海又唔比攪綠化地,唔通要高價買農地棕地返黎起樓益土豪?如果市民係支持政府收地填海起樓,樓市公屋都唔會咁缺乏。

維持社會安定繁榮!!

回覆 引用 TOP

从深圳买房,香港上班估计会慢慢成为趋势,毕竟香港的房价地价都被炒的太高了~

回覆 引用 TOP

父幹有樓最開心

引用:
原帖由 y149023 於 2019-11-23 01:32 PM 發表

父幹有樓最開心
冇錯!👌

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]