[其他] 香港樓價爲何今次咁硬淨?

香港樓價爲何今次咁硬淨? E-mail 此主題給朋友

沙士時樓價跌到痴線,但今次依然好硬淨冇乜受影響,係咪表示咗今次對香港社會經濟其實冇乜打擊?

熱賣及精選
買大灣區

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2019-11-20 11:10 PM 發表

沙士時樓價跌到痴線,但今次依然好硬淨冇乜受影響,係咪表示咗今次對香港社會經濟其實冇乜打擊?
因冇暴動的話,中原指數已經升到220點了。而家182點,其實已經冇左20%升幅

回覆 引用 TOP

沙士係天災  人控制唔到   而家係人禍  堆廢青唔住咪大陸換一堆精英落黎  等堆廢青以為自己係邊個

引用:
原帖由 cleverppl 於 2019-11-20 11:18 PM 發表

沙士係天災  人控制唔到   而家係人禍  堆廢青唔住咪大陸換一堆精英落黎  等堆廢青以為自己係邊個
引清兵入關

因為啲業主好硬淨

因為阿爺同港府絶對唔會比樓價跌。  

政府已经主動表示托市(9成按)甘都吾明救吾到你啦

因為多次證明人為事件唔會影響樓價囉

好L多問題?

附件

768DC71B-69E7-4231-B176-26747D51DAE7.jpeg(105.39 KB)

2019-11-20 11:38 PM

3C29669D-B6A8-43FE-B322-978B882B95DE.jpeg(111.54 KB)

2019-11-20 11:38 PM

根本沒什麼影響,所以都不明有班人對示威者喊打喊殺。

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2019-11-20 11:10 PM 發表

已經講咗好多次,宜家香港住屋供求完全失衡,求過於供仲要差好多,咁喺呢個情況下,就算環境同市場點差,都唔會有大影響

沙士當年,住屋個供求比例冇差咁遠,所以當有嘢影響就會跌得緊要

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2019-11-20 11:12 PM 發表

買大灣區
其實閣下答案快、 狠、 準。

我指嘅係對於買樓用嚟自住,

而唔係攞嚟去投資嘅新生代。

應該對政府唔好抱有太大期望,

佢要搞九按托市, 口口聲聲話

幫年輕人減輕住屋負擔,

其實信佢嘅市民唔好再咁天真,

加上香港人嘅自私、 社會信奉

嘅叢林法則, 以及呢一板人gogo

友對社會耍手段,搞到房屋供需失衡,

竟涼薄咁叫好, 分分鐘整到小市民連居

屋想買都買唔起, 寧願將希望擺落大灣

區好過, 起碼唔駛抽、 又唔駛要幾百萬

買層居屋, 供居屋D錢用哂, 仲有無錢去

食飯、  睇醫生?

究竟中國點解成日比人"屈機"!\_/
根本係啲無錢人攪暴動

因為班曱甴暴動完都要有地方返去瞓

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。