列印

[樓宇按揭] [新手] 首置按揭問題

[新手] 首置按揭問題 E-mail 此主題給朋友

打算買 550-580萬樓, 大西北
現金有200萬, 預俾180萬首期, 20萬左右稅同佣
以180萬首期咁計, 即是要借7成左右,
但是月入只有3萬 x 110倍 = 只借到330萬 (以580萬樓為例, 要借400萬才夠)
1. 咁既情況, 如果加入擔保人 (擔保人月入$17000), 銀行會否可以借到400萬?
2. 如果購買按保, 是每年繳交按保保險費就可以嗎?(仲有無其他要求) 購買按保的話, 銀行會可以借到400萬嗎?
3. 以我既情況, 加入擔保人, 是否便可以過到壓力測試?

請各位幫忙解答, 或比下意見, 謝謝!

熱賣及精選
樓主/擔保人幾歲?係咪固定受薪人仕?單位樓齡幾多?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-20 04:29 PM 發表
樓主/擔保人幾歲?係咪固定受薪人仕?單位樓齡幾多?
我30,擔保人31
兩個都是固定受薪,但我就係在新公司未做滿一年
單位樓齡28年

引用:
原帖由 Easy贏馬會 於 2019-11-20 04:36 PM 發表

我30,擔保人31
兩個都是固定受薪,但我就係在新公司未做滿一年
單位樓齡28年
幫你計緊……
唔好意思再一問,你同擔保人嘅關係??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-20 04:40 PM 發表

幫你計緊……
姐弟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-11-20 04:40 PM 發表

幫你計緊……
唔該哂🙏🏼

回覆 引用 TOP

點解唔直接去銀行問
咁樣可以知道最準確既答案
之後就可以有個預算。

我都建議你去銀行問一問,值得花時間同銀行傾傾。
加油,樓主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 luckystar11 於 2019-11-20 04:44 PM 發表
點解唔直接去銀行問
之後就可以有個預算。
因為落實決定,臨約都未簽,想上黎問下意見先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ykm0423 於 2019-11-20 04:46 PM 發表
我都建議你去銀行問一問,值得花時間同銀行傾傾。
加油,樓主
知道,請問知唔知去銀行問,洗唔洗帶啲咩資料去

引用:
原帖由 luckystar11 於 2019-11-20 04:44 PM 發表
點解唔直接去銀行問
之後就可以有個預算。
you are right
香討專家最多只可以用網上計算機粗略計下

回覆 引用 TOP

保費加埋入貸款之後

正路兩姐弟個入息加埋過到壓力測試就冇問題
首置嘅話只要每月供款唔過入息一半就得

簽約前可以去銀行問下先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天上有地下無 於 2019-11-20 04:50 PM 發表
保費加埋入貸款之後

正路兩姐弟個入息加埋過到壓力測試就冇問題
首置嘅話只要每月供款唔過入息一半就得

簽約前可以去銀行問下先
但層樓只落我名,咁會否影響到個壓力測試

引用:
原帖由 Easy贏馬會 於 2019-11-20 04:48 PM 發表

知道,請問知唔知去銀行問,洗唔洗帶啲咩資料去
如果想銀行職員覺得你係potential客仔,你就帶定入息證明,稅單等等,佢地會更認真解答你

引用:
原帖由 Easy贏馬會 於 2019-11-20 04:52 PM 發表

但層樓只落我名,咁會否影響到個壓力測試
唔會
擔保人係直接加上去
唔會有 bias

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]