列印

[新盤] 啟德規劃實況似圍城? 居民投訴街上太大風 香討焦點

啟德規劃實況似圍城? 居民投訴街上太大風 E-mail 此主題給朋友

http://news.tvb.com/programmes/propertyexperts/5dd0db8de60383d46ec117cd/%E5%95%9F%E5%BE%B7%E8%A6%8F%E5%8A%83

今日睇到tbb講啟德,話佢高低設計令成個區好似圍牆咁包住低庭樓,冇哂私隱!
而通風設計令到條街過份通風,日日吹到頭暈
會否影響當區樓區?未睇依條片之前唔知啟德有咁既問題,真係唔明政府點做規劃設計!

熱賣及精選
引用:
原帖由 寒冬黃色筍盤 於 2019-11-17 08:58 PM 發表 http://news.tvb.com/programmes/propertyexperts/5dd0db8de60383d46ec117cd/%E5%95%9F%E5%BE%B7%E8%A6%8F%E5%8A%83

今日睇到tbb講啟德,話佢高低設計令成個區好似圍牆咁包住低庭樓,冇哂私隱!
會否影響當區樓區?未睇依條片之前唔知啟德有咁既 ...
區區有問題

啟德通風問題
大圍現退租潮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬黃色筍盤 於 2019-11-17 08:58 PM 發表 http://news.tvb.com/programmes/propertyexperts/5dd0db8de60383d46ec117cd/%E5%95%9F%E5%BE%B7%E8%A6%8F%E5%8A%83

米米覺得大風好
之前夏天出面熱到暈,現在真的好熱囉,冇可能全天開冷氣
竟然在啟德荒搵到一個意外嘅優點:涼爽
而香港冬天就超短,所以吾會凍死

吾明班啟德荒友為何覺得吾好

米米睇過好多樓,不論東南西北有冇野傘都好都好焗促

回覆 引用 TOP

風涼水冷
仲想點?

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-11-17 09:46 PM 發表
風涼水冷
仲想點?
呢個世界乜麻煩友都有

圍城意思系低座傘,冇人叫你買咁醒

你地可以當整個啟德荒都是內園
以內園計已經相對開揚,比四小丶王埔丶太古丶海逸
龍天嘉單邊有少海
奧運之上,青山之下

前海航四地有永久正南全海,一銀之上,青山之下

跑道區行低密,九龍站之上,中區海景

回覆 引用 TOP

大風都投訴,笑L死人
D人真麻Q煩
同埋你投都冇L用,根本冇野可以做

自己區D居民都投訴,好極有限?D風大到吹到頭暈 好唔舒服。

引用:
原帖由 ewwh0514 於 2019-11-17 09:56 PM 發表
自己區D居民都投訴,好極有限?D風大到吹到頭暈 好唔舒服。
風大定細好主觀,
如果身子弱,特別阿伯阿婆,或只長期喜歡困居室內嘅人,就好怕

但問題系香港咁熱,風大好過細(真心),凍可以著衫,風大可以帶帽
但熱吾可以除曬所有衫,風大夏天勁爽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬黃色筍盤 於 2019-11-17 20:58 發表
http://news.tvb.com/programmes/p ... 7%E8%A6%8F%E5%8A%83

大風咪好囉!瞓街嘅人都少啲!

引用:
原帖由 cheesinyan 於 2019-11-17 10:06 PM 發表

大風咪好囉!瞓街嘅人都少啲!
班公屋窮人吾洗下下落街乘涼

回覆 引用 TOP

即系有D C9咁在室內一味話冷氣凍,叫人教細佢
咁點解你自己吾帶見衫番尼着呢

熱嘅人吾可以除衫
同埋空氣流通環境才舒服,

回覆 引用 TOP

風大吹popo煙入屋
一個字:爽

屏風樓又嘈...通風又嘈

政府工真難做

引用:
原帖由 LuckyManManMan 於 2019-11-17 10:32 PM 發表
風大吹popo煙入屋
一個字:爽
梗系大風正,
冬天可以關密窗
夏天熱到暈,入左室內已經"過濾"左,吾會太猛,而且你可以自己開關窗調教
留下都是猛風好特別夏天,而且根本吾會有D人形容咁"猛"
留下冬天就可能勁D,但冬天得一兩個月,而且根本全HK都有可能大風
好多海邊仲大風,D人見識實在太少

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]