客觀分析 年輕人返大陸打工是香港經濟出路嗎?

客觀分析 年輕人返大陸打工是香港經濟出路嗎? E-mail 此主題給朋友

大城市 南京 講完

熱賣及精選
我就是過來人。我可重選一次。我一定一定一定一定一一定選擇從前不返大陸工作。我當年是剛在香港破產了。先跟朋友返去。雖然當時人工是普通大陸文職的20倍工資但工作得很不開心

引用:
原帖由 edwn1光復香港 於 2019-11-17 10:39 AM 發表

我就是過來人。我可重選一次。我一定一定一定一定一一定選擇從前不返大陸工作。我當年是剛在香港破產了。先跟朋友返去。
文化水平咁低 的確無競爭力

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-11-17 10:26 AM 發表 
大城市 南京 講完
深圳價位差不多

回覆 引用 TOP

今時今日 大陸已經不是未開發經濟體

吾好話普通人 專業香港人係一缐城市工作都未必企得穏

小弟80年代尾大學畢業 係香港做左二年之後毅然北上

上海廣州深圳工作20+年
48歲已經财务自由 退休!

引用:
原帖由 edwn1光復香港 於 2019-11-17 10:39 AM 發表

我就是過來人。我可重選一次。我一定一定一定一定一一定選擇從前不返大陸工作。我當年是剛在香港破產了。先跟朋友返去。雖然當時人工是普通大陸文職的20倍工資但工作得很不開心 ...
從前?不如講泰始皇年代🤣🤣

引用:

我就是過來人。我可重選一次。我一定一定一定一定一一定選擇從前不返大陸工作。我當年是剛在香港破產了。先跟朋友返去。雖然當時人工是普通大陸文職的20倍工資但工作得很不開心 ...
應該不會不開心吧,是否同香港同事間有磨擦?那時大陸工資那麼底,距歌娛樂等很平。香港一個人上去懂少少英語,又訂單這麼多,已經被叫師傅了。

低技術既工係咁上下

回覆 引用 TOP

唔係本土想返就可以返,人地都唔會真金白銀請廢物。
呢班本土又唔係人才,

重話唔定隨時請到D暴徒入去,就唔得死來煩。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-11-17 10:26 AM 發表

大城市 南京 講完

特手40萬一個月
C長都20個......

呢D先叫幫大陸打工

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?

又曰: 莫道石人一隻眼, 貶值民幣天下反...
呢張係上海嗰啲local 小飯店

引用:
原帖由 mchan12 於 2019-11-17 10:54 AM 發表

呢張係上海嗰啲local 小飯店
上海有六千 香港年輕人 快

回覆 引用 TOP

大陸都唔L請

回覆 引用 TOP

引用:

唔可以用啲失敗例子以偏概全嘅

回覆 引用 TOP

引用:

大城市 南京 講完

係呀!快啲返大灣區

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。