• 瀏覽: 24,752
  • 回覆: 296
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2019-11-17 10:44 AM 發表

文化水平咁低 的確無競爭力
串得好

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 edwn1光復香港 於 2019-11-17 11:49 AM 發表

我年代邊有香港人返去工仔。我當年19歲時返去我家族工廠說要去做工仔。一個月玩下。比我阿叔罵到。說我不要返去玩。之後20歲時放暑假返了去做了10日工廠。哈。我有點唔記得了是20定是21歲時返了去做了工廠十日。好像是21。我返到我工廠見到在附近見到這些工仔的員工宿舍。我就知我的想法全是錯了。 ...
你嘅想法當然錯啦!做工仔洗鬼你做,家族工廠就要諗接手,趁後生由低做起,慢慢了解工廠運作,然後接手做管理。

引用:
原帖由 cusooninhk 於 2019-11-17 10:49 AM 發表

從前?不如講泰始皇年代🤣🤣
香港人剩下的榮光只能以現在的香港對比二十年前的大陸,能不能留點耐子給自己?

回覆 引用 TOP

中慘黨官員人工都好低架,不過佢地有另外一種收入,其實好多工種都有,例如銀行、醫院等等....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwn1光復香港 於 2019-11-17 10:39 AM 發表

我就是過來人。我可重選一次。我一定一定一定一定一一定選擇從前不返大陸工作。我當年是剛在香港破產了。先跟朋友返去。雖然當時人工是普通大陸文職的20倍工資但工作得很不開心 ...
那一年?
一般文職5千
咁咪成拾万

真堅

樓主只係識攞大陸來同香港
比係度自high
你不如攞瑞士挪威甚至你祖宗美國來同香港比
香港其實好低端好窮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港滅亡靠曱甴 於 2019-11-17 11:10 AM 發表

香港學生只可以做服務員
遲下可能要陪客,風水輪流轉

回覆 引用 TOP

原本唔使返,不過泛民暴徒將香港摧毁,唔想都唔得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 失去信心的人 於 2019-11-17 11:22 AM 發表

奴隸係好鍾意返工。
唔返工點生存?你地曱甴食垃圾、住坑渠就得~ 我鄰地人類唔可以架~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2019-11-17 11:41 AM 發表

深圳按摸三十蚊一小時,大陸雞仍然為二百蚊一次來港做非法妓女。
三百蚊个钟差唔多…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 17-11-2019 10:26 發表

大城市 南京 講完

咁早人工,愛黨愛國人士,快啲回國就業。

回覆 引用 TOP

包食包住即係一炒你或唔撈,就乜都無走人

回覆 引用 TOP

香港低技術人士多數係失業能人或者係無能力人

呢個人工都俾高佢哋
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-11-17 10:26 AM 發表

大城市 南京 講完

會員需要彼此尊重、坦誠、溝通、友愛,來創造一個多元、自由、寬容、正直的香港討論區。

回覆 引用 TOP

未來能有資格回內地工作的人必定是有學歷如碩士,博士之類。這些暴徒,廢青就連返內地洗碗的資格都沒有 ...

回覆 引用 TOP

你認為香港有呢個價咩, 你有呢一個人工價。 要多謝共產黨, 佢張乜鬼嘢都炒高, 包括人工和樓價。 製造極大貧富懸殊。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右