• 瀏覽: 25,598
  • 回覆: 20
  • 追帖: 3
我就是過來人。我可重選一次。我一定一定一定一定一一定選擇從前不返大陸工作。我當年是剛在香港破產了。先跟朋友返去。雖然當時人工是普通大陸文職的20倍工資但工作得很不開心

熱賣及精選
我去過一次南京咁大把。去過江南2次。樓主我支持你。我算是你的粉絲。哈。但南京我只是很耐之前去過一次咁大把。當年2蚊一大碗麵。我在深圳時接觸江南女仔比接觸江南地區多許多。我文職有江南女仔。我朋友大陸妹都是江南的女仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2019-11-17 11:25 AM 發表

狗警陽萎聰呢埋左係邊?對住冇鎗冇炮嘅暴徒都咁冇撚用,面對真正恐怖份子你全家死撚晒喇,吊你老母祖宗十八代,等夠鐘就去美國做狗?所以而家拖得就拖,驚美國佬唔撚比你入境呀?有冇人識呢條狗警?吊醒佢啦 ...
美國之後一通過人權法案。佢邊度都唔使去。只有返大灣區。去旅行都是大陸。之後都是大陸

引用:
原帖由 samwggg1 於 2019-11-17 11:29 AM 發表

小弟公司深圳請財務文員,6仟,包二餐,包社保。人家都覺得人工低。
因深圳物價高

我前女友是大學生但都是得3千幾。跟我在聊天的是我大陸的朋友大陸妹。他是大陸的會計師。在國際唔認可的會計師。現在公司結束了。從7月失業到現在

引用:
原帖由 ruspc2 於 2019-11-17 11:35 AM 發表

如果係製造業, 建議去越南。
識唔少係大陸設廠, 但係香港作管理中心的外資(如日韓)人事部, 佢地做的最多係計劃或已係大陸裁員, 搬去東南亞或南亞。 ...
現在越南普通細工廠很難入到

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-11-17 11:40 AM 發表

香港人上國內工作,一定是中高層級以上,如果你要同國內基層爭飯碗,證明你係失敗中嘅失敗。
我年代邊有香港人返去工仔。我當年19歲時返去我家族工廠說要去做工仔。一個月玩下。比我阿叔罵到。說我不要返去玩。之後20歲時放暑假返了去做了10日工廠。哈。我有點唔記得了是20定是21歲時返了去做了工廠十日。好像是21。我返到我工廠見到在附近見到這些工仔的員工宿舍。我就知我的想法全是錯了。

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-11-17 12:34 PM 發表

你嘅想法當然錯啦!做工仔洗鬼你做,家族工廠就要諗接手,趁後生由低做起,慢慢了解工廠運作,然後接手做管理。
是給這些員工宿舍情況。嚇到。之後工廠都賣工廠了。到我接手時都搬去越南了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 owen11223344 於 2019-11-17 12:53 PM 發表

咁你又夸張D,家陣嚮廣州食个普通的盒飯最差都要15蚊以上,普遍都20至30
我在深圳3個緣買過6蚊飯盒。只幾年前仲要幾好食。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 owen11223344 於 2019-11-17 12:53 PM 發表

咁你又夸張D,家陣嚮廣州食个普通的盒飯最差都要15蚊以上,普遍都20至30
根據我朋友大陸妹所講。點心還有6蚊的

廣州3。5元一個粥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 at01 於 2019-11-17 01:11 PM 發表

多得佢地

而家一國兩制明存實亡
有。一係制。一係唔制。哈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qk4yy 於 2019-11-17 01:10 PM 發表

香港人可在中國打工嗎?
可以。我可代答這個。

引用:
原帖由 z9825038 於 2019-11-17 01:30 PM 發表

人地幾千蚊請到個能力高幾倍既人,香港人又點同人爭呢?
又懶又廢,你個老細都識揀啦
你真在大陸工作過。全不是大陸的實情

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香醇紅茶 於 2019-11-17 01:31 PM 發表

講到大陸咁好,高官子女移民外國,喺外國讀書
咪當人地講下故事這樣咪算。何須太介意。在香討都早慣了的事。講大陸野吹水作大到遠遠離哂地。我之前幾年沒黎香討。上年返黎。見佢哋講深圳講到世外桃園這樣。我自己在南山住過5年都有點唔知他們在講的深圳就是我住過的深圳。太超現實了

有不少版友都在大陸生活或住過。大家都在上面有所經歷過。何須要講得太大。講到這大有什麼意思嗎

引用:
原帖由 qk4yy 於 2019-11-17 02:00 PM 發表

要申請嗎?只有香港身份證及回鄉證
我當年什麼都沒申請。就咁就返去了。

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2019-11-17 02:02 PM 發表

這些工作係外省人做,本地人吾會做。
有人多年前去內地覺得失敗,這是他際遇不好,在香港一樣會有好有不好,我有五位台灣親人和朋友都在大陸工作有十至二十年,其中兩位中台兩邊走,另外兩位,一個是在大陸開台灣雞排店,今天他已經是雞排承包商了,另外一個在廣州批發的地方買了一個舖位,他們兩位都長期在內地,只有一位就工作不順利,回台灣退休了,想要成功就是要融入當地,台灣人比較能夠接受大陸人,台灣的年輕人 ...
我太太臺灣人連大陸都沒去過。幾年前他同同事到香港工作。我說帶他們去深圳看看。我太太在電話中即唔講野。我太太性格很好的這樣都黑面。我太太這類臺灣人對大陸有些抗拒

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]