• 瀏覽: 7,316
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
呢個價都唔係近估值下限,係 way below estimates

啟德住宅地呢幾年都係樓市風向標
呢兩個禮拜成交縮6-7成
呢幾日又開始有劈價盤
睇黎樓市「旺」左兩三個禮拜又要落番去

前景暗淡。。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 家中冰凍的採購 於 2019-11-13 06:43 PM 發表

人地買13000呎 莫非賣13000呎?
13000呎可以發水ㄧ成,又有特色戶可以賣貴d,平均13000ㄧ呎都唔駛蝕。況且無人買地或買樓保證ㄧ定賺,地產商唔會丟空都係市價賣樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-11-13 06:50 PM 發表

13000呎可以發水ㄧ成,又有特色戶可以賣貴d,平均13000ㄧ呎都唔駛蝕。況且無人買地或買樓保證ㄧ定賺,地產商唔會丟空都係市價賣樓。
都唔知你講咩,人地買1.3萬返黎 唔使起 唔使建築  然然發水一成1.3萬賣出去。你去街市買棵菜,人地以$2買入500棵菜,然後有50棵靚菜可以賣$2.2 其他菜就賣返$2

發展商出價正正反影到佢哋對未來樓市嘅預期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-11-13 06:32 PM 發表

全部中資勇字行頭,所有本地大地產商仲低過呢個價,mola mola
呢件事之後,香港個地產唔係四大家族既天下了,起馬曱甴王會淡出

回覆 引用 TOP

咁之前18K買既地,唔使起,唔使建築費架咩!

跌左就跌左,錯就就要認,打就要企定
引用:
原帖由 家中冰凍的採購 於 2019-11-13 06:57 PM 發表

都唔知你講咩,人地買1.3萬返黎 唔使起 唔使建築  然然發水一成1.3萬賣出去。你去街市買棵菜,人地以$2買入500棵菜,然後有50棵靚菜可以賣$2.2 其他菜就賣返$2 ...

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-11-13 07:41 PM 發表

地僎趺吾代表咩,
c7話2 手成交先有代表, 有排.......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-11-13 05:51 PM 發表

中海財團159億奪啟德住宅地 近估值下限

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20191113/bkn-20191113174349873-1113_00842_001.html

molamola
中資真正撐港人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a200 於 2019-11-13 06:48 PM 發表

呢個價都唔係近估值下限,係 way below estimates

啟德住宅地呢幾年都係樓市風向標
呢兩個禮拜成交縮6-7成
呢幾日又開始有劈價盤
睇黎樓市「旺」左兩三個禮拜又要落番去 ...
上年十二月都大把人咁講

中國海外80.3億奪啟德第4B2住宅地 低於市場預期
https://www.hk01.com/article/275948

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-11-13 07:41 PM 發表

姐係咁

如以後40k

13 18都win

雖然我唔覺值
2025年
邊個知咩事

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-11-13 07:55 PM 發表

上年十二月都大把人咁講

中國海外80.3億奪啟德第4B2住宅地 低於市場預期
https://www.hk01.com/article/275948
結果咪就係跌到依家...

引用:
原帖由 a200 於 2019-11-13 07:57 PM 發表

結果咪就係跌到依家...
跌咗咩

係香港買地起樓

幾多個要蝕

你check 下

吾好比長蝕投到就0k

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2019-11-13 06:21 PM 發表

隔離賣左19600呎,已經跌左六千蚊呎

幾年後如同價

賺多6千一呎?

不得了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]