• 瀏覽: 7,045
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
中海財團159億奪啟德住宅地 近估值下限

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finan ... 1113_00842_001.html

molamola

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-11-13 05:59 PM 發表

13K買到啟德望中環煙花景,都話啟德越來越平架啦
上述地皮日後需提供多項社福設施,包括安老院舍暨日間護理中心、綜合家居照顧服務中心、兒童之家、長者日間護理中心、中度弱智人士宿舍等的政府地方,相關淨作業樓面面積不少於5.17萬方呎,而該項目須於2025年6月底前完工。

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-11-13 06:05 PM 發表

13K已經可以買海之戀永久海現成貨
所以荃灣咪cheap 囉

引用:
原帖由 a200 於 2019-11-13 06:48 PM 發表

呢個價都唔係近估值下限,係 way below estimates

啟德住宅地呢幾年都係樓市風向標
呢兩個禮拜成交縮6-7成
呢幾日又開始有劈價盤
睇黎樓市「旺」左兩三個禮拜又要落番去 ...
上年十二月都大把人咁講

中國海外80.3億奪啟德第4B2住宅地 低於市場預期
https://www.hk01.com/article/275948

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-11-13 07:41 PM 發表

咁之前18K買既地,唔使起,唔使建築費架咩!

跌左就跌左,錯就就要認,打就要企定
姐係咁

如以後40k

13 18都win

雖然我唔覺值
2025年
邊個知咩事

引用:
原帖由 a200 於 2019-11-13 07:57 PM 發表

結果咪就係跌到依家...
跌咗咩

係香港買地起樓

幾多個要蝕

你check 下

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2019-11-13 06:21 PM 發表

隔離賣左19600呎,已經跌左六千蚊呎

幾年後如同價

賺多6千一呎?

不得了

引用:
原帖由 a200 於 2019-11-13 06:48 PM 發表

呢個價都唔係近估值下限,係 way below estimates

啟德住宅地呢幾年都係樓市風向標
呢兩個禮拜成交縮6-7成
呢幾日又開始有劈價盤
睇黎樓市「旺」左兩三個禮拜又要落番去 ...
點way below estimate

地政總署公布,啟德第4A區2號住宅地以逾159.5億元批出,中標財團為中國海外發展(00688)、恒基地產(00012)、九龍倉集團(00004)與嘉華國際(00173)合組財團投得,以總樓面約1,205,084方呎計算,每方呎樓面地價13,238元,較市場估值下限略高。
該地是舊機場跑道區規模最大一幅,屬臨海住宅地皮,佔地197,555方呎,早前市場預計每方呎樓面地價介乎1.3萬至1.65萬元,估值約156.7億至198億元。
上述地皮日後需提供多項社福設施,包括安老院舍暨日間護理中心、綜合家居照顧服務中心、兒童之家、長者日間護理中心、中度弱智人士宿舍等的政府地方,相關淨作業樓面面積不少於5.17萬方呎,而該項目須於2025年6月底前完工。
上周五(8日)截標時,該項目僅接獲4份標書,包括長實地產(01113)、新鴻基地產(00016)分別獨資入標。另外,信和置業(00083)是夥拍鷹君(00041)及華人置業(00127)合資參與。

引用:
原帖由 a200 於 2019-11-13 09:13 PM 發表

原本個估值已經由年頭個數下調左20%
依家再低市場估價下限逾10%...

差唔多所有媒體,包括外媒如 Bloomberg, 都係用 way below estimates 黎形容

https://www.hk01.com/地產樓市/397902/恆地等財團近160億奪啟德海景住宅地-低市場估價下限逾一成 ...
有人估3-7
有人估2-7

開2

咁就跌出range?

唔係化?

引用:
原帖由 ewwh0514 於 2019-11-13 09:02 PM 發表

要同弱智人士住同一地方,真係弱智先會買。跑道區真係正到冇朋友
所以價唔係高

但有折讓係咪應該

自己判斷

引用:
原帖由 家中冰凍的採購 於 2019-11-13 09:23 PM 發表

有呀海航
會德豐逾63億接手啟德地 分析指作價合理 不算「癲價」買地https://www.hk01.com/article/166564

引用:
原帖由 家中冰凍的採購 於 2019-11-13 09:23 PM 發表

有呀海航

總計

賺到笑

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-11-13 06:32 PM 發表

全部中資勇字行頭,所有本地大地產商仲低過呢個價,mola mola
你真molamola

合資財團都唔知

引用:
原帖由 樹上長長OL 於 2019-11-13 09:38 PM 發表

會記非跑道都成萬五一呎。。。

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2019-11-14 06:09 AM 發表

區區百零憶要4間大發展商聯手先敢投, 佢地都睇得幾悲觀

同意

地産商無你咁醒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]