列印

[其他] 離婚!Re mortgage - 未補地價居屋

離婚!Re mortgage - 未補地價居屋 E-mail 此主題給朋友

事由: 家姐姐夫共同擁有一間未補地價居屋, 約300萬已供滿,兩個仔已廿幾歲,年頭姐夫爆煲,有財仔上門追數,家姐一直蒙在鼓裡,到個刻先知,原來佢欠下財仔百多萬,為保人生安全,先同仔搬出同阿媽住,然後見過法援律師,建議一定要快離婚先,免受牽連。

熱賣及精選
現在已有律師跟進,辦理緊離婚,姐夫亦申請破產,之前20年起佢已沒有給家用,又經常沒回家,一星期只有一兩天係屋企,但家姐一直容忍,問題依家兩仔已成年,姐夫豪不留情,現在又死霸住係間屋到,又一定要對分層樓,不論是賣出去或家姐自己買番佢既一半業權。

回覆 引用 TOP

欠債百幾萬相對今日嘅樓價真係濕濕碎,大把人聽政府老點,八按九按上車,閒閒地欠銀行幾百個都係咁啦!

引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2019-11-12 05:58 PM 發表
欠債百幾萬相對今日嘅樓價真係濕濕碎,大把人聽政府老點,八按九按上車,閒閒地欠銀行幾百個都係咁啦!
佢地當睇唔到自己欠銀行幾百萬債嘅包袱,只著眼榮升業主嘅榮光。

回覆 引用 TOP

但個律師話幫吾到我家姐,爭取番間屋100%業權及居住權,係一定只有賣,no other option - 呢個吾知係咪? 因為又無小孩below 18 這些.......然後佢一定係分番半份,咁1家三口無屋住點算。長話短說,最緊要攞返間屋先,請問有有師兄師姐有呢方面資訊或給一些意見,可以幫忙可以攞得番間屋, 謝謝🙏

回覆 引用 TOP

如家姐買埋佢個一半業權,都要借按揭先得,我問過幾間銀行,都吾做未補地價既remortgage ,如果買都要上到會先得呀,如果上吾到呢個又好似無得諗

首先間屋邊個供先?如果姐夫有份供就唔駛諗啦!如果姐夫豆零都無出過都還有啲機會

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-12 06:09 PM 發表
如家姐買埋佢個一半業權,都要借按揭先得,我問過幾間銀行,都吾做未補地價既remortgage ,如果買都要上到會先得呀,如果上吾到呢個又好似無得諗
未補價唔係你話按就按,要同房署申請同解釋

離婚賣左佢啦。。。拎番一半錢買過第二間。。。d仔大左咪幫手供。。。好過同個衰人一齊。。。

引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2019-11-12 06:11 PM 發表
首先間屋邊個供先?如果姐夫有份供就唔駛諗啦!如果姐夫豆零都無出過都還有啲機會
緊係有份供拉,律師話婚姻年期太長都會係平分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2019-11-12 06:13 PM 發表

未補價唔係你話按就按,要同房署申請同解釋
好似係,但問過房署職員又無寧兩可

引用:
原帖由 ~Neptune~ 於 2019-11-12 06:27 PM 發表
離婚賣左佢啦。。。拎番一半錢買過第二間。。。d仔大左咪幫手供。。。好過同個衰人一齊。。。
買左攞番百多萬,得大仔做野人工25000,買另間有難度,到時又要交租,三幾年無哂啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2019-11-12 06:01 PM 發表

佢地當睇唔到自己欠銀行幾百萬債嘅包袱,只著眼榮升業主嘅榮光。
有資產抵押同純欠人錢有好大分别吖,好多公司都借錢做生意㗎,咁等如間公司唔掂?

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-12 06:33 PM 發表

好似係,但問過房署職員又無寧兩可
如你姐夫破產層居屋又有一半名, 你姐夫一半業權會被破產管理局管理(即釘契), 過一陣子破產管理局會出信畀你家姐,問佢買唔買返姐夫一半嘅業權,如果唔買層樓就好麻煩, 因為破產管理局有權出法庭禁制令將你層樓賣咗分你一半業權錢(唔一定但有可能),如果之後你哋想賣層居屋而去還欠債, 時間耐咗加埋利息會好甘(但呢一個係唯一 贖樓嘅方法), 我反而建議你而家賣咗層樓攞番啲錢,隔一段時間你姐夫先去破產。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-11-12 06:44 PM 發表

有資產抵押同純欠人錢有好大分别吖,好多公司都借錢做生意㗎,咁等如間公司唔掂?
唔好講大陸佬,香港大公司有邊間拎一成借9成做生意?買樓就大把人拎50萬買500萬樓。

回覆 引用 TOP

38 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]