• 瀏覽: 5,029
  • 回覆: 37
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-13 12:11 PM 發表

吾係好明。再交給地產是不是要賣咁解
對,全部訂金和尾數交律師分配

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
要即賣樓如比破產管理處註落樓契,你想賣都冇人,因業權有問題

回覆 引用 TOP

講講幾年前個fd個case比你參考,但參考咋,不能作準.

佢地無小朋友,係未補地價居屋,男方未錢,但應該係幾十萬,女方要求離婚,經律師處理都係話一係平分,一係雙方同意點分分配好(因為居屋係長命契,業權不是每人50%),因為無小朋友關係,雙方都唔可能要晒間屋嘅業權.

咁房署係可以以離婚理由將未補地價嘅居屋自行出售(自己上房署網睇),後尾係男方唔知點樣比左舊錢叫女方放棄一半,然後錢交律師樓,律師樓做好程序後交女方,最後層樓係賣左

事,不能做得太絕,否則,難以進退!
引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-11-13 02:48 PM 發表

講講幾年前個fd個case比你參考,但參考咋,不能作準.

佢地無小朋友,係未補地價居屋,男方未錢,但應該係幾十萬,女方要求離婚,經律師處理都係話一係平分,一係雙方同意點分分配好(因為居屋係長命契,業權不是每人50%),因為無小朋友關係,雙方都唔可能要晒間屋嘅業權.

咁房署係可以以離婚理由將未補地價嘅居屋自行出售(自己上房署網睇),後尾係男方唔知點樣比左舊錢叫女方放棄一半,然後錢交律師樓 ...
謝謝你的回覆,咁即係除非對方願意,吾同你分層樓,如咪都要抬錢比對方買番另一半業權

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-13 04:27 PM 發表

謝謝你的回覆,咁即係除非對方願意,吾同你分層樓,如咪都要抬錢比對方買番另一半業權
按照我fd個case就係,否則都係等官判,然後都係賣樓平分一半.
不過普通人點會抬到買另一半個業權嘅錢吖.

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-12 05:46 PM 發表

事由: 家姐姐夫共同擁有一間未補地價居屋, 約300萬已供滿,兩個仔已廿幾歲,年頭姐夫爆煲,有財仔上門追數,家姐一直蒙在鼓裡,到個刻先知,原來佢欠下財仔百多萬,為保人生安全,先同仔搬出同阿媽住,然後見過法援律師,建議一定要快離婚先,免受牽連。 ...
百幾萬,拎間屋去借一定借到翻黎還。
你家姐有無同你姐夫傾過幫佢一次先?
定係一知道就嗌離婚?咁既話你家姐都好極品,大難臨頭各自飛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-11-13 04:33 PM 發表

按照我fd個case就係,否則都係等官判,然後都係賣樓平分一半.
不過普通人點會抬到買另一半個業權嘅錢吖.
吾知會吾會有機會,個官判其中一方可過一半,我家姐同律師講希望取回居住權/業權成數高番D

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-13 11:03 PM 發表

吾知會吾會有機會,個官判其中一方可過一半,我家姐同律師講希望取回居住權/業權成數高番D
咁就真係唔知啦!等官判,咁個官都要睇好多環境因素去判,你家姐可以提供到咩大原因係要居住權先,而且個問題就係小朋友已經成年.
仲有,居屋一向係行長命契,業權一定係對等.無咩理由睇得出可以分多啲業權.
但有啲case係雙方雖然分居/離婚,但環境問題下仍然需要同一間屋住,你家姐到底係想住定想點?
同埋如果你雙方唔早啲協議好,打起官司上黎唔係短時間,又嘥錢.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]