• 瀏覽: 6,239
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-12 05:46 PM 發表

事由: 家姐姐夫共同擁有一間未補地價居屋, 約300萬已供滿,兩個仔已廿幾歲,年頭姐夫爆煲,有財仔上門追數,家姐一直蒙在鼓裡,到個刻先知,原來佢欠下財仔百多萬,為保人生安全,先同仔搬出同阿媽住,然後見過法援律師,建議一定要快離婚先,免受牽連。 ...
按律師指示

回覆 引用 TOP

樓主吾駛擔心,一切給予法庭判決,香港有保障婦女權益,你可以得到一大半或者全部,因為法庭要考慮你日後的生活。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2019-11-12 06:56 PM 發表

唔好講大陸佬,香港大公司有邊間拎一成借9成做生意?買樓就大把人拎50萬買500萬樓。
用生意抵押邊借到九成,你介紹銀行黎借下先。
不過兩方肯借肯還,有乜問題。Full pay先好買樓?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2019-11-12 05:58 PM 發表

欠債百幾萬相對今日嘅樓價真係濕濕碎,大把人聽政府老點,八按九按上車,閒閒地欠銀行幾百個都係咁啦!
我就係受害人,十年前俾人昆左九按上車,咁就hi左幾百萬返黎

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 freshcat 於 2019-11-12 07:02 PM 發表

樓主吾駛擔心,一切給予法庭判決,香港有保障婦女權益,你可以得到一大半或者全部,因為法庭要考慮你日後的生活。
以我所知,係盡量保持雙方離婚前嘅生活質素。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-12 06:03 PM 發表

但個律師話幫吾到我家姐,爭取番間屋100%業權及居住權,係一定只有賣,no other option - 呢個吾知係咪? 因為又無小孩below 18 這些.......然後佢一定係分番半份,咁1家三口無屋住點算。長話短說,最緊要攞返間屋先,請問有有師兄師姐有呢方面資訊或給一些意見,可以幫忙可以攞得番間屋, 謝謝🙏 ...
如果肯買返一半業權
攪離婚既律師應該可以一炮過攪埋
但税,厘印同律師費都要俾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-12 06:09 PM 發表

如家姐買埋佢個一半業權,都要借按揭先得,我問過幾間銀行,都吾做未補地價既remortgage ,如果買都要上到會先得呀,如果上吾到呢個又好似無得諗
綠表係無remortgage 架

我粗略問過幾間銀行,包括中銀、恆生、東亞、工商、匯豐,佢地就算係白居二既居屋都吾做,原來買家要做呢類按揭都吾容易,但見市場成日都有成交,吾通個個都full pay

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smallpotatoxyz 於 2019-11-12 11:36 PM 發表

綠表係無remortgage 架
恆生就話如果到時有房署既consent封信, 就個別考慮,但聽落做既機會都吾多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-13 10:08 AM 發表

恆生就話如果到時有房署既consent封信, 就個別考慮,但聽落做既機會都吾多
間間都係甘答
但房署係不會批

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 idomybest 於 2019-11-13 10:06 AM 發表

我粗略問過幾間銀行,包括中銀、恆生、東亞、工商、匯豐,佢地就算係白居二既居屋都吾做,原來買家要做呢類按揭都吾容易,但見市場成日都有成交,吾通個個都full pay ...
首先有離婚書和法庭判決,再交給地產

夫妻本是同林鳥。

引用:
原帖由 freshcat 於 2019-11-13 11:41 AM 發表

首先有離婚書和法庭判決,再交給地產
吾係好明。再交給地產是不是要賣咁解

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬沙拉蒂 於 2019-11-13 11:55 AM 發表

夫妻本是同林鳥。
人變左就只會顧自己利益,兩個仔都無理過。

回覆 引用 TOP

同森林鳥呢d說話有d美麗化左

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]