[地產新聞轉載] 樓市兩極】解讀撻訂潮與破頂浪之謎

樓市兩極】解讀撻訂潮與破頂浪之謎 E-mail 此主題給朋友

什麼麼事會撻定?由其現在樓市gogogo

https://news.591.com.hk/detail/33521

受中美貿易戰陰霾影響,近兩星期市場充斥不安情緒,新盤市場本月至今已經錄得最少24宗撻訂,不過負面因素又絕非一面倒;二手市場卻連環錄得新高價成交,而且買家似乎相當樂意追價入市。這種怪現象到底如何解讀?

新盤市場本月至今暫時已經錄得24宗撻訂個案。最新一宗撻訂為嘉里何文田皓畋,屋苑9座3樓B室,實用面積958平方呎,三房,本月初曾經以3180.06萬元售出,買家取消交易,料遭沒收5%訂金,即159萬元。另外,本月最大額新盤撻訂要數到北角柏傲山複式戶,買家損失訂金約755萬元。

不過,二手市場的景象似乎完全相反,不時有破頂價成交,更重要的是,破頂浪潮似乎集中在資助房屋,尤其未補地價公、居屋,一個屋苑的新高價紀錄可以在單月內破頂超過一次。

例如較早前本網編輯部報道的沙田愉翠苑未補地價兩房單位,呎價衝破1.2萬元大關;青衣長安邨創下全新界最貴綠表公屋造價400萬元紀錄等等。

小編向數位地產界專家包括發展商高層、地產代理朋友請教,他們都認為現時中細價樓市場主要由兩種購買力主導。(1)長遠儲蓄首期的買家,包括自己儲備及「父母幹」上車客;(2)是年初股市大旺時衍生出來的財富效應,造就一些忽然夠錢支付首期的買家。

這兩種買家之中,第二類被認為是最易撻訂離場的一種,他們的資產可能有一定比例屬於投資甚至投機而來,當大市氣氛轉差,令他們的資產突然變緊,或者本身現金不充裕,打算借較高成數按揭 (新盤有特別按揭或付款方法,二手市場則沒有),而銀行估價態度變得保守,就很容易令他們買樓計劃失去預算。

相反,第一類的資本雖然不算雄厚,但資產以現金積蓄為主,股市起跌不會令他們擱置買樓計劃。

熱賣及精選
一方睇淡…
一方睇好!

但對全港三公,
一點影響都冇!
(公屋,公僕,公援)

經濟好,共享繁榮,
免租,加薪,雙糧!

經濟差,共度難關,
免租,凍薪,雙糧!

淡友用吓你地個豬腦諗下啦

引用:
原帖由 CupidHong 於 2019-11-10 06:47 AM 發表

淡友用吓你地個豬腦諗下啦
硬好用吓你地個屁股諗下啦!

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-11-10 06:49 AM 發表

硬好用吓你地個屁股諗下啦!
即係你地淡友用屁股諗嘢

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-11-10 05:29 AM 發表

什麼麼事會撻定?由其現在樓市gogogo

資產以現金積蓄為主,股市起跌不會令他們擱置買樓計劃。

唔會擱置買樓計劃…
但會套現贖回股票呢~

仲有好多係…
大陸嘅"投資"者,
香港暴動動盪不止,
隨時中共介入控制!
(不如學領導去外國~)
(套現洩讓在所不計~)

引用:
原帖由 CupidHong 於 2019-11-10 06:51 AM 發表

即係你地淡友用屁股諗嘢
乜你唔識睇…中文?
(硬好開頭架喎~)

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-11-10 07:00 AM 發表

乜你唔識睇…中文?
(硬好開頭架喎~)
硬好係用腦諗嘢嘅!只有傻淡先係用屁股諗嘢嘅!

引用:
原帖由 CupidHong 於 2019-11-10 07:15 AM 發表

宜家唔用…屁股?
想改用返…豬腦!
(自作自受…活該~)

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-11-10 07:18 AM 發表

宜家唔用…屁股?
想改用返…豬腦!
(自作自受…活該~)
你哋究竟係用豬腦定屁股諗嘢嘅啫?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CupidHong 於 2019-11-10 07:15 AM 發表

講明係硬(頸)好,點會有理性分析?!

引用:
原帖由 plover 於 2019-11-10 08:41 AM 發表

講明係硬(頸)好,點會有理性分析?!
睇淡咁耐升足咁耐唔知邊個硬頸啲呢

引用:
原帖由 CupidHong 於 2019-11-10 06:51 AM 發表

即係你地淡友用屁股諗嘢
果位ching既意思,係話硬好唔好用腦諗,要用屁股諗,就會明白硬淡個腦諗既嘢係咩

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
甘咪攬炒到庫房無晒錢囉,到時凍薪咪變欠薪囉

回覆 引用 TOP

好快架,庫房啲錢吾係淨係比香港用㗎。

回覆 引用 TOP

59 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。