[珠海] 我買左珠海中環廣場,好多資料唔清晰,擔心被騙

我買左珠海中環廣場,好多資料唔清晰,擔心被騙 E-mail 此主題給朋友

1. 上個月10號左右已經俾左首付,當時個銷售話開始排網簽,網簽後再做貸款。

2. 今日問下情況如何時先發現原先個銷售已經離職,有另一位同事接手,但佢話要先做貸款,之後再做網簽。

3. 未做網簽,但之前俾左首款,簽左賣買合同,係咪已經有法律保障?

4. 佢地一時一樣咁,好奇怪,上網睇資料又話要做網簽先,到底邊樣先岩?

熱賣及精選
一批購買珠海時代廣場的時代百貨舖位苦主,專程來港到政府總部和中聯辦遞信。他們表示,時代百貨苦主多達500人,涉資數億,但苦主維權多年申訴無門,反遭打壓,被迫來港討回公道。

珠海時代百貨香港苦主趙小姐:「我去大陸三次維權,每次去都受到警察的警告,粗暴干涉我們,所以我們很害怕,在沒有辦法的情況下才走到香港來。」

珠海時代廣場是當地超過20年的爛尾樓,2012年被央企華融注資從新啟動後,2016年10月再度成為爛尾樓。苦主披露,幕後涉央企東方資產和華融置業,同時有珠海官員庇護,所以出問題後,政府也不處理。

珠海時代百貨香港苦主趙小姐:「作為代理廣告的時候,市長、(前)市委書記梁廣大,還有政協主席做宣傳代理人,我們受到他們的誘惑。」

珠海時代百貨香港苦主萬小姐:「因為那個樓盤是東方資產背書的,其實我們不了解時代百貨,但我們了解東方資產,他是央企。」

珠海時代百貨珠海苦主張先生:「他們說有央企做保證,後來央企也沒有看到,什麼都沒有了,人也跑了。」

另一批苦主則是購買江門光博匯和中山皇爵假日樓盤,同樣投資血本無歸,他們呼籲港人要警惕大灣區投資陷阱。

中山皇爵假日香港苦主班小姐:「每天看到(宣傳)大灣區建的多麼多麼好,真的我們沒有信心了,不敢再投資了。」

江門光博匯香港苦主周先生:「就是因為看到政府一直推銷大灣區的發展,但原來他們的政策、政製沒有很完善的管理,裡面有很多違規的事情做出來,到頭來只是我們損失。自己香港家都未弄好,仲攪大灣區,為香港好要事事香港行先,天价樓房已不安居而是推向香港市民死路,三百呎買九百萬,所以香港才要反抗,政府無能,放棄了香港市民安居

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宏宏 於 2019-11-7 02:29 PM 發表

1. 上個月10號左右已經俾左首付,當時個銷售話開始排網簽,網簽後再做貸款。

2. 今日問下情況如何時先發現原先個銷售已經離職,有另一位同事接手,但佢話要先做貸款,之後再做網簽。

3. 未做網簽,但之前俾左首款,簽左賣買合同,係咪已經有法律保障?

4. 佢地一時一樣咁,好奇怪,上網睇資料又話要做網簽先,到底邊樣先岩? ...
大發展商吾會騙你,佢意思系怕你做吾到贷款

回覆 引用 TOP

先去銀行做貸款 都系好事,萬一由於某D原因銀行唔批貸款 而你又網簽咗,咁就頭痕

先過銀行預審
再給首付
再排網簽

我的理解是這樣
自己層樓自己緊張一點,捉住職員問清楚,問網友幫唔到你的

回覆 引用 TOP

Thanks all,依家已經搵左新銷售幫我約時間去銀行搞貸款了。

有冇網友都係珠海買左樓,你們的流程係點樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-7 03:46 PM 發表

先過銀行預審
再給首付
再排網簽

我的理解是這樣
自己層樓自己緊張一點,捉住職員問清楚,問網友幫唔到你的
我係俾訂金,之後一至兩星期內俾首款,再之後話係貸款,最後網簽

引用:
原帖由 宏宏 於 2019-11-7 04:13 PM 發表

我係俾訂金,之後一至兩星期內俾首款,再之後話係貸款,最後網簽
正常,咁梗係拎左銀行既貸款同意書先幫你搞網簽啦。

邊個發展商?
去邊買樓
都最好買龍頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amypat 於 2019-11-7 04:22 PM 發表

正常,咁梗係拎左銀行既貸款同意書先幫你搞網簽啦。
俾第一個銷售呃左原先佢話排網簽要排到年底,好彩我今日有問下先知原來係錯既,而且佢仲辭埋職

引用:
原帖由 銦cdr 於 2019-11-7 04:23 PM 發表

邊個發展商?
去邊買樓
都最好買龍頭
保利,大發展商,應該信得過呱

引用:
原帖由 宏宏 於 2019-11-7 04:30 PM 發表

俾第一個銷售呃左原先佢話排網簽要排到年底,好彩我今日有問下先知原來係錯既,而且佢仲辭埋職
人地又未必係呃你既。你要搞按揭,一般要搞三四個星期,有了按揭貸款同意書啦,再申請網簽,又可能要一個月,咁要到年底先有機簽網簽啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amypat 於 2019-11-7 04:37 PM 發表

人地又未必係呃你既。你要搞按揭,一般要搞三四個星期,有了按揭貸款同意書啦,再申請網簽,又可能要一個月,咁要到年底先有機簽網簽啦。
唔係呀,佢一開始話先做網簽,等批左後再去做貸款。

引用:
原帖由 宏宏 於 2019-11-7 04:31 PM 發表

保利,大發展商,應該信得過呱
你知唔知當地 龍頭係邊間?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 銦cdr 於 2019-11-7 04:58 PM 發表

你知唔知當地 龍頭係邊間?
好似話係華發

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。