• 瀏覽: 25,948
  • 回覆: 226
  • 追帖: 22
引用:
原帖由 Ktt668 於 2019-11-7 10:08 PM 發表

有啲仲會變左一樓一
咁 好適合退休養老

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-7 09:54 PM 發表

東南亞絕不考慮 包括星加坡!
師兄,講個笑話你聽!本人親身經歷,話說我老婆租左東莞層樓俾一個30歲女人,一直都係老婆處理,租約未滿,但佢想搬出,其間老婆為左押金都吵得幾難睇,之後叫做解決,話老公會上去收樓,收樓日上去睇下佢執成點,點知佢執哂所有野,只留低左一袋野,本人比較好奇,決定打開,一睇,係電動假撚,果刻我諗,你早出聲,押金咪退俾你囉,洗咩搞到咁難睇

IMG src="http://www.xboxlc.com/cards/sig/graw/manman0207.jpg">
引用:
原帖由 Ktt668 於 2019-11-7 10:08 PM 發表

有啲仲會變左一樓一
其實,講真,好正常需要,間中真係無咩所謂,不過長期一樓一就唔係太好

IMG src="http://www.xboxlc.com/cards/sig/graw/manman0207.jpg">

回覆 引用 TOP

好彩大陸間屋冇賣
係香港就買唔起 租又貴 唉
明明係香港人要逼香港人返去生活
好心政府強硬d搞房屋同民生問題啦
三房一聽都千萬以上點買呀?
中六合彩先買得起囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-6 07:48 PM 發表

1。豁免港人需要買社保、居住內地等條件才可在內地置業的要求,讓港人可享與內地居民的同等待遇,在大灣區九個城市購買房屋。

2。在內地城市工作的港澳居民,其子女可享有與內地居民子女同等的教育安排。

3。探索建立跨境理財通雙向機制,意味灣區的居民可跨境進行財庫管理及投資。

...
氹傻仔上路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lammankane 於 2019-11-7 10:13 PM 發表

師兄,講個笑話你聽!本人親身經歷,話說我老婆租左東莞層樓俾一個30歲女人,一直都係老婆處理,租約未滿,但佢想搬出,其間老婆為左押金都吵得幾難睇,之後叫做解決,話老公會上去收樓,收樓日上去睇下佢執成點,點知佢執哂所有野,只留低左一袋野,本人比較好奇,決定打開,一睇,係電動假撚,果刻我諗,你早出聲,押金咪退俾你囉,洗咩搞到咁難睇 ...
早知買東莞樓啦

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-7 20:08 發表

回歸至今,

150萬內地人來港,

部分有伸領香港福利,

居粵港人 50萬,

大部分以前無政策伸領大陸福利
但係單程證來香港前要取消戶口,無得再攞內地福利

即係叫香港水魚上去接火棒

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-11-8 12:02 AM 發表

但係單程證來香港前要取消戶口,無得再攞內地福利
惠港16條推出前兩日,

其實惠台胞26條先推出了,

並無要求台灣人放棄台灣福利才可享用大陸優惠,

建議

1,放低香港人重要性的心態,明白中央以香港示範拉攏台灣,

2,福利在大陸眼中唔重要,不妨放低香港人計算清清楚楚心態,

著眼大局,小計芝麻綠豆數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中田一男 於 2019-11-8 12:24 AM 發表

即係叫香港水魚上去接火棒
一半半

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 風鈴夜雨 於 2019-11-7 06:11 PM 發表

真係当自己香港人好架势啊?就攞广州嚟讲,外地人购房要喺广州连续交社保五年!係连续,中间唔俾断,一个户口或夫妻最多买一层,宜家香港人唔洗社保记录直接购买,威过其他外地人好多,你哋仲想点啊?凭咩啊?凭人多够恶?凭识掟砖同汽油弹?知足啦,香港人! ...
憑比美金即是外滙

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-6 09:48 PM 發表

吾好話吹

就係什麼CEPA香港大陸專業互認

實行左都係無尻用!

就我自己業界而言:

香港既工程師 建築師 測量師 园林設計師
全部 無錯係全部 !無一人可以/已經 獨立北上執業

所謂互認只不過係一隻飛機杯!

香港昏庸狗官根本吾識點樣做好/無心去做好 中港融合! ...
冇可能啦

大陸建築師起 你敢唔敢買? 雖然大陸樓本身大陸建築師起 但香港樓比大陸起就...

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-11-8 04:47 AM 發表

冇可能啦

大陸建築師起 你敢唔敢買? 雖然大陸樓本身大陸建築師起 但香港樓比大陸起就...
一分錢一分貨 呢區好多係投資 真係係大陸長期工作先買嚟住賺房津 大陸樓真係短期居住只宜租不宜買
仲有一D香港發展商嘅樓會有個香港工程師係大陸長駐地盤
一間屋唔漏水已經好架喇

提示:支持鍵盤翻頁左 右