列印

[其他] 大灣區16項新優惠,包括港人置業

樓上如果我冇理解錯你嘅意思, 你係話, 香港政府 向內地發展商買下一批房產, 例如同香港人最熟悉嘅 碧桂園 雅居樂 買入一批房產, 香港政府作為業主, 然之後轉租俾香港人, 我有冇理解錯你嘅意思哩?
冇理解錯的話, 這個方案,涉及巨大財政安排.
事實真係好容易造成賄賂, 官商勾結嘅問題.
行不通.

熱賣及精選
香港政府租地,集中一處發展。涉及的金額點都會比明日大嶼少啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-11-7 03:36 AM 發表

我買咗公寓,出年收樓,可自住可出租,六十萬五百多尺,新樓包精裝修,兩房復式,樓下大商場!市中心,大發展商!
問題在那?
你講來講去又是四十年,水電貴幾毛子,增值稅,算把啦!我退休自住唔係炒樓架!
你D二手AA講野好悶 ...
人在做 天在看
聽你講入左公寓仆街了!

AA呢d正一仆街冚家產行業
生仔無屎忽 生女去企街!

早d離開吧 勸你!

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-7 07:36 AM 發表

人在做 天在看
聽你講入左公寓仆街了!

早d離開吧 勸你!
BBQ唯一值得人地尊重 就係吾扮嘢

擺明係AA

吾似有d人扮業主 扮分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2019-11-6 10:57 PM 發表

回應第一點:

1。豁免港人需要買社保、居住內地等條件才可在內地置業的要求,讓港人可享與內地居民的同等待遇,在大灣區九個城市購買房屋。

影響:

1. 呢幾年買咗商住公寓嘅香港投資者,即刻被套住,二手市場雪上加霜。

2. 全國而家二三四線物業買賣已經過緊冬天,而家咁嘅安排對香港人黎講政治意義大於實際,我唔覺因為咁突然好多香港人入市。

3. 香港人可享與內地居民同等待遇,即係 ...
正面回應一下啦
 @bbq323

投資公寓 吾講回報
又吾駛理交易稅費
又話可以長住(其實係違章建築)

原來根本無人接貨!!

終於明白了

引用:
原帖由 樓下原始的弟弟 於 2019-11-6 11:44 PM 發表

係港人幫大灣區地產,不過有心置業嘅造按揭會易啲
現實係朋友圈中唔少人呢兩個月積極喺大灣區睇樓,
想買定第二家園。
所以,對佢地來說,係大灣區地產為佢地提供咗一條後路,唔好下下都諗香港人好威, 幫呢個幫嗰個

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-7 07:36 AM 發表

人在做 天在看
聽你講入左公寓仆街了!

早d離開吧 勸你!

網上有 aa 宣傳公寓的優點

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2019-11-6 11:26 PM 發表

哈哈,感謝師兄支持,皇崗投資貨剛靚價沽咗,風雲際會中,笑看風雲變;天下無樂土?靜觀天下明。有彈藥就有機會,遲啲適當時候再向師兄報告。 ...
買邊度都好,

最緊要搵到舒服開心升值筍盤😁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-6 09:54 PM 發表

廣州 我有貨要出呀 天河 越秀 都有
你有無興趣接火棒??
咩货,讲离听听,我广州人,够两年没?咩地区,我只要越秀的

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-11-7 08:22 AM 發表

咩货,讲离听听,我广州人,够两年没?咩地区,我只要越秀的
全部香港人業主名

越秀宏新華庭 10年貨 1.8萬買的

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-7 07:46 AM 發表

正面回應一下啦
@bbq323                                                                          

投資公寓 吾講回報
又吾駛理交易稅費
又話可以長住(其實係違章建築)

原來根本無人接貨!!

終於明白了...
點樣違章建築啊?呀大師!我有紅本呀

點唔講回報?六十萬買層新樓!你想賺幾多?
自住退休要交什麼稅費?

仲要自打咀吧!
無成交無賺錢,到底要交咩稅?

小心!回覆我的留言好易會有BB
阿爺不會離棄我們的,今天放寬限購,可選擇的地方多了很多.
所以我說,跟住政策走,買得安心,住得放心.
現在可以回去看看住了多年的廣州了.
不過.習大大說樓是買來住的,當然住的地方會升值更好,還是不要炒賣為妙.
越廋住了多年,是好的退休地方.

回覆 引用 TOP

引用:

人在做 天在看
聽你講入左公寓仆街了!

早d離開吧 勸你!
买公寓,等死啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-7 08:14 AM 發表

網上有 aa 宣傳公寓的優點
一叶障目,公寓唔值得买

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港進擊的貓奴 於 2019-11-7 08:10 AM 發表

現實係朋友圈中唔少人呢兩個月積極喺大灣區睇樓,
想買定第二家園。
所以,對佢地來說,係大灣區地產為佢地提供咗一條後路,唔好下下都諗香港人好威, 幫呢個幫嗰個 ...
對,只是後路一條

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]