[其他] 大灣區16項新優惠,包括港人置業

引用:
原帖由 神風999 於 2019/11/6 22:27 發表

謝謝。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-6 07:48 PM 發表

1。豁免港人需要買社保、居住內地等條件才可在內地置業的要求,讓港人可享與內地居民的同等待遇,在大灣區九個城市購買房屋。

2。在內地城市工作的港澳居民,其子女可享有與內地居民子女同等的教育安排。

3。探索建立跨境理財通雙向機制,意味灣區的居民可跨境進行財庫管理及投資。

...
回應第一點:

1。豁免港人需要買社保、居住內地等條件才可在內地置業的要求,讓港人可享與內地居民的同等待遇,在大灣區九個城市購買房屋。

影響:

1. 呢幾年買咗商住公寓嘅香港投資者,即刻被套住,二手市場雪上加霜。

2. 全國而家二三四線物業買賣已經過緊冬天,而家咁嘅安排對香港人黎講政治意義大於實際,我唔覺因為咁突然好多香港人入市。

3. 香港人可享與內地居民同等待遇,即係繼續全國只可以第一層按揭按七成,呢個先係個關鍵,要下下夫披先買多層,對投資者黎講,新例分別唔大。

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2019-11-6 10:57 PM 發表

回應第一點:

影響:

1. 呢幾年買咗商住公寓嘅香港投資者,即刻被套住,二手市場雪上加霜。

2. 全國而家二三四線物業買賣已經過緊冬天,而家咁嘅安排對香港人黎講政治意義大於實際,我唔覺因為咁突然好多香港人入市。

3. 香港人可享與內地居民同等待遇,即係 ...
師兄,

先恭喜你,

皇崗口岸快速重建緊,

當2022完成,皇崗片區好快升 double😋

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-6 11:06 PM 發表

師兄,

先恭喜你,

皇崗口岸快速重建緊,

醒目既香港人 一早已經先行先試

當然好多置業先驱做左炮灰

我哋係度默哀0.001秒致敬

如果聽聽話話去跟d19香港狗官而行

今時今日上大灣區置業 多數接火棒!

好自為之啦 香港人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-6 11:06 PM 發表

師兄,

先恭喜你,

皇崗口岸快速重建緊,

哈哈,感謝師兄支持,皇崗投資貨剛靚價沽咗,風雲際會中,笑看風雲變;天下無樂土?靜觀天下明。有彈藥就有機會,遲啲適當時候再向師兄報告。

引用:
原帖由 東方浪漫的樓盤 於 2019-11-6 08:33 PM 發表

主要係第一項涉及購房, 其實最主要都係唔使居住證, 限購的地方/城市, 仍然係同全國人民一樣, 不符合資格 仍然限購。
呢個既目的係幫港人,定大灣區地產?

引用:
原帖由 ED1988 於 2019-11-6 11:28 PM 發表

呢個既目的係幫港人,定大灣區地產?
係港人幫大灣區地產,不過有心置業嘅造按揭會易啲

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2019-11-6 10:57 PM 發表

回應第一點:

影響:

3. 香港人可享與內地居民同等待遇,即係 ...
恭喜買左中山公寓既版友

可以做永續业主了

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-6 10:01 PM 發表

有同感,

大陸可能都見到特區堅離地官員,

無咨詢往來中港嘅港人要乜,

小弟最希望,

1,高鐵月票和減價,

2,香港人可伸請廣州深圳公屋,

3,香港人可簡便流程,購買大灣區社保醫保,

4,派駐港部隊,保護中資商店,既然唔夠警力 ...
我要1就夠

回覆 引用 TOP

好事好事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-6 07:48 PM 發表

2。在內地城市工作的港澳居民,其子女可享有與內地居民子女同等的教育安排。

3。探索建立跨境理財通雙向機制,意味灣區的居民可跨境進行財庫管理及投資。

...
面皮厚又伸手成功

回覆 引用 TOP

可以用八達通嗎及网港元直接消費嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-6 11:45 PM 發表

恭喜買左中山公寓既版友

可以做永續业主了
我買咗公寓,出年收樓,可自住可出租,六十萬五百多尺,新樓包精裝修,兩房復式,樓下大商場!市中心,大發展商!
問題在那?
你講來講去又是四十年,水電貴幾毛子,增值稅,算把啦!我退休自住唔係炒樓架!
你D二手AA講野好悶

小心!回覆我的留言好易會有BB
第一點那個政策, 對專賣公寓房嘅地產中介人 最大負面影響, 以前係因為某啲城市就某啲限制, 導致部分港人未能購買純住宅, 以至公寓房銷售人員乘虛而入, 向沒有購房資格的港人埋手,  發展公寓房嘅地產商都好頭痛.

回覆 引用 TOP

為什麼不直接租給香港政府,由港府再分租予香港市民?一來減少新移民的申請壓力,很多新移民本身有樓在內地。二來讓有意住公屋養老的人,生活壓力也少一點。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。