• 瀏覽: 25,915
  • 回覆: 226
  • 追帖: 22
引用:
原帖由 神風999 於 2019-11-8 06:54 AM 發表

一分錢一分貨 呢區好多係投資 真係係大陸長期工作先買嚟住賺房津 大陸樓真係短期居住只宜租不宜買
仲有一D香港發展商嘅樓會有個香港工程師係大陸長駐地盤
一間屋唔漏水已經好架喇 ...
認真 香港樓一樣問題多多 豪宅仲多問題

但比大陸落黎既建築師起? 香港人制唔制?

唔係話大陸師傅唔掂 係大陸文化唔會渣得緊 去食碟炒粉就知 垃L圾黎! 大陸文化就係唔L得既野都會照推出市場 令品質上下爭好遠

好師傅可以整到勁野 垃圾師傅可以煮垃圾

所以香港野可以賣得貴 大陸野一定係cheap

大陸人工永遠低人一等 因為中國人唔係以質去創造價值 永遠以平去做競爭力 垃圾產品太多 就算做到好既貨 都會比人覺得 你唔夠cheap 就唔值

中國一日冇真法治 都難以解決問題

香港咁 大獲野 交兩條友出黎食就解決? 不過呢十年開始倒退哂 

熱賣及精選
引用:
原帖由 山寨良民 於 2019-11-7 06:48 AM 發表

為什麼不直接租給香港政府,由港府再分租予香港市民?一來減少新移民的申請壓力,很多新移民本身有樓在內地。二來讓有意住公屋養老的人,生活壓力也少一點。 ...
駛乜港府幫。在內地中山,千幾蚊人仔就可租1000呎單位,偏遠些,幾百蚊人仔都可租

回覆 引用 TOP

中山糸咪買得?港幣人不限購

回覆 引用 TOP

攪掂轉錢入國內買樓手續先啦,現在全部都要經錢莊,風險高

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-11-8 07:19 AM 發表

認真 香港樓一樣問題多多 豪宅仲多問題

但比大陸落黎既建築師起? 香港人制唔制?

唔係話大陸師傅唔掂 係大陸文化唔會渣得緊 去食碟炒粉就知 垃L圾黎! 大陸文化就係唔L得既野都會照推出市場 令品質上下爭好遠

好師傅可以整到勁野 垃圾師傅可以煮垃圾

所以香港野可以賣得貴 大陸野一定係cheap

大陸人工永遠低人一等 因為中國人唔係以質去創造價值 永遠以平去做競爭 ...
依家大陸人工都唔平㗎 你食慣香港口味姐
整體上大陸進步緊 香港退步緊 日本以前都臭名遠播 老香港有句話 日本郵船遲早丸 姐係話D野容易爛
再大香港心態遲早玩完
仲有再玩政治問題只係嘥自己時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-7 05:52 PM 發表

廣州二手根本吾憂賣

一般1-3%已經大把人接!
鏈家對外網沒有小區成交記錄,可能性太多了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pk2628 於 2019-11-8 04:25 AM 發表

憑比美金即是外滙
係就係嘅。。。不过仲係咁on9落去好快收得皮㗎了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中田一男 於 2019-11-8 12:24 AM 發表

即係叫香港水魚上去接火棒
咁你咪買港樓,800萬賣畀你,首期連保險雜費,只係fullpay一層大陸樓嘅銀碼啫,一定唔會係火棒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ax2568yrr 於 2019-11-7 06:09 PM 發表

唉!中共又想氹香港人上去接火棒!
咁你咪喺香港接囉!一百幾十萬都叫接火棒嘅話,說白一點你都係等去攞生果金算罷啦

引用:
原帖由 nhldp 於 2019-11-7 09:58 PM 發表

好嘢,我哋普通香港人可以享受了。至於曱甴,繼續妄想BNO吧。
有新聞講英國國會討論俾BNO居英權,係就好咯!唔好得個講字英國屎忽鬼!成班“英國鬼”快快回歸區哋嘅“祖國”,俾翻塊地俾中國國籍人吧!

引用:
原帖由 hpyforever2013 於 2019-11-8 08:44 AM 發表

攪掂轉錢入國內買樓手續先啦,現在全部都要經錢莊,風險高
你唔可以返大陸開銀行戶口?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2019-11-8 04:47 AM 發表

冇可能啦

大陸建築師起 你敢唔敢買? 雖然大陸樓本身大陸建築師起 但香港樓比大陸起就...
如你所言

大陸所有建築物都不能住人了

香港人無知又一例子:

以安全系數對比 香港行英國design code 1.4x1.6
根本就浪費金錢!

但安全表現吾見得好過(安全系數)低好多既大陸!!

吾了解國情 可以多d親身上去体验下

夜郎自大都吾岩 井底之蛙比較合適

形容你地!

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-6 09:38 PM 發表

小恩小惠

大橋、高鐵 通通未放開

16項on9 政策! 好心接埋咪出黎獻世啦
湾区放开港澳居民购房?香港人:跟以前没啥区别

回覆 引用 TOP

只求住得舒適,周圍生活配套便利就OK啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大贏家炒樓 於 2019-11-8 10:13 AM 發表

如你所言

大陸所有建築物都不能住人了

香港人無知又一例子:

以安全系數對比 香港行英國design code 1.4x1.6
根本就浪費金錢!

但安全表現吾見得好過(安全系數)低好多既大陸!!

吾了解國情 可以多d親身上去体验下

夜郎自大都吾岩 井底之蛙比較合適

形容你地! ...
800萬起跳既樓 大陸建築師起 所有工程大陸佬做 要收你800萬或以上豪宅價

你買唔買先?

如大陸樓 平 你又會肯買

香港樓? 比呢個價 你仲肯買?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]