• 瀏覽: 33,884
  • 回覆: 206
  • 追帖: 3
咁流

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
0分,重作

不求問達於世!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大吳大帝孫仲謀 於 2019-11-5 05:39 PM 發表

佢一家四口,原本住土瓜灣一個300呎53年舊樓單位,環境好惡劣。佢2夫妻都係尖沙咀返工,2個仔九龍塘返中學。佢地就喺福田口岸邊租咗個單位住,900呎大,係半新舊花園式小區,月租6700蚊人仔,環境好正又方便。香港個單位就13000租出去。佢地成家朝朝過關搭火車返工返學,因就喺福田口岸好方便又快過到關衹須十分鐘度,搭火車返到公司或學校亦半小時度。呢個case值得我我們仿效。 ...
自己試下先啦
起碼一個鐘
等車 ,轉車,行路完全唔計咩

一家4口交通費額外多左幾多?

褔田搭乜去尖沙咀半個鐘?
個褔田花園小區去關口要幾耐?
唔知你d時間點計? 搭的士架?

引用:
原帖由 大吳大帝孫仲謀 於 2019-11-5 05:39 PM 發表

佢一家四口,原本住土瓜灣一個300呎53年舊樓單位,環境好惡劣。佢2夫妻都係尖沙咀返工,2個仔九龍塘返中學。佢地就喺福田口岸邊租咗個單位住,900呎大,係半新舊花園式小區,月租6700蚊人仔,環境好正又方便。香港個單位就13000租出去。佢地成家朝朝過關搭火車返工返學,因就喺福田口岸好方便又快過到關衹須十分鐘度,搭火車返到公司或學校亦半小時度。呢個case值得我我們仿效。 ...
計埋一家每日幾銀交通費未?同埋你應該從未試過日日花3-4小時係交通上的感覺,建議你試下可以挨到幾耐😂😂

回覆 引用 TOP

引用:

n年前已經有大把MTR員工(非輪班)上福田住,因為免車費!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 廚房粗俗的留言 於 2019-11-5 07:11 PM 發表

現在真係可以啲細路仔係深圳返學,兩公婆係香港工作
對啊。
中學可以入封閉學校。星期六日返屋企。

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-11-5 07:01 PM 發表

每月車錢多?
總只係平。有政府每張八達通25%/$400津貼。

引用:

你應該話去福田度假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kailianda 於 2019-11-5 07:37 PM 發表

對啊。
中學可以入封閉學校。星期六日返屋企。
再講香港教育柒出宇宙,無咩必要係香港讀書,讀壞腦

引用:

羅湖到尖沙咀坐港鐵要一個鐘,過關最少10分鐘,到福田關最少10分鐘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 廚房粗俗的留言 於 2019-11-5 07:50 PM 發表

再講香港教育柒出宇宙,無咩必要係香港讀書,讀壞腦
絕對不是講笑。我見過順德啲國際學校*6000一個月,正。

一個人算OK、一家人👨‍👩‍👧‍👧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kailianda 於 2019-11-5 07:52 PM 發表

絕對不是講笑。我見過順德啲國際學校*6000一個月,正。
包唔包雜費,國際學校比較好

提示:支持鍵盤翻頁左 右