[公屋] 綠表 性價比一問

綠表 性價比一問 E-mail 此主題給朋友

想用綠表買公屋,睇左大埔太和邨,實用443尺,行2分鐘到火車站,綠表價300萬,又睇左隔離寶雅苑,行5分鐘到火車站,不過係居屋,同樣443尺,綠表價400萬,我太太就想簡太和邨,佢話間隔一樣,去火車站又近啲,又平一百萬,不過我就想買寶雅苑,話晒都叫居屋!
想問下有冇師兄,師姐比到意見!因為我真係唔係好識簡!

熱賣及精選
呢一百萬係用黎買鄰居

回覆 引用 TOP

會否考慮
1)日後補地價幾多錢
2)樓齡(大维修費用、按揭等)
3)樓層座向
4)業權維修問題(聽講公屋維修經常有爭拗)

引用:
原帖由 波濤原始的師兄 於 2019-11-5 08:26 AM 發表

想用綠表買公屋,睇左大埔太和邨,實用443尺,行2分鐘到火車站,綠表價300萬,又睇左隔離寶雅苑,行5分鐘到火車站,不過係居屋,同樣443尺,綠表價400萬,我太太就想簡太和邨,佢話間隔一樣,去火車站又近啲,又平一百萬,不過我就想買寶雅苑,話晒都叫居屋!
想問下有冇師兄,師姐比到意見!因為我真係唔係好識簡! ...
我個人對未補居屋排名

1.真居屋即係 新興花園,汀雅果堆
2.公屋-太和村
3.假居屋- 寶雅苑,即係本身係公屋格式但當年政府用來當居屋賣,呢類居屋高不成低不就,你從其他居屋價格一比就明

引用:
原帖由 波濤原始的師兄 於 2019-11-5 08:26 AM 發表

想問下有冇師兄,師姐比到意見!因為我真係唔係好識簡! ...
買公屋啦 弱智仔

違規內容
引用:
原帖由 fu3discuss 於 2019-11-5 11:48 AM 發表

買公屋啦 弱智仔
師兄,你唔好咁啦,我錢有限,大想住得大啲,舒服啲姐

引用:
原帖由 dodolun 於 2019-11-5 11:26 AM 發表

我個人對未補居屋排名

1.真居屋即係 新興花園,汀雅果堆
2.公屋-太和村
3.假居屋- 寶雅苑,即係本身係公屋格式但當年政府用來當居屋賣,呢類居屋高不成低不就,你從其他居屋價格一比就明 ...
所以我太太咪想買太和囉,佢話冇分別

都係既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatcowBB 於 2019-11-5 11:13 AM 發表

會否考慮
1)日後補地價幾多錢
3)樓層座向
我自住,補地價機會唔大

引用:
原帖由 波濤原始的師兄 於 2019-11-5 11:57 AM 發表

我自住,補地價機會唔大
提你有大買大,寧買三房當做雜物房都唔買因為差幾十萬買兩房,坐向 西南或者東南最好。

引用:
原帖由 dodolun 於 2019-11-5 02:03 PM 發表

提你有大買大,寧買三房當做雜物房都唔買因為差幾十萬買兩房,坐向 西南或者東南最好。
我兩公婆住,睇太和個單位係河景望錦山,係向西南位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波濤原始的師兄 於 2019-11-5 11:57 AM 發表

我自住,補地價機會唔大
既然你都話係自住, 唔會點諗住賣, 咁咪用交通/景觀/座向去揀囉.
一般黎講公屋既CP值應該係高D, 除非係樓上師兄講果D真居屋, 好多居屋都其實係公屋樣公屋用料
你都話公屋交通方便D, 間隔又一樣, 如果因為居屋呢兩個字1百萬你俾得開心咪照去囉.

引用:
原帖由 hkspiceboy 於 2019-11-6 03:12 PM 發表

既然你都話係自住, 唔會點諗住賣, 咁咪用交通/景觀/座向去揀囉.
一般黎講公屋既CP值應該係高D, 除非係樓上師兄講果D真居屋, 好多居屋都其實係公屋樣公屋用料
你都話公屋交通方便D, 間隔又一樣, 如果因為居屋呢兩個字1百萬你俾得開心咪照去囉. ...
係既,我地而家都係諗住買太和!
謝謝,您地既意見^^

回覆 引用 TOP

引用:

貴買貴賣,平買平賣,細價樓客路廣,第時容易出售套現再升級

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatcowBB 於 2019-11-5 11:13 AM 發表

會否考慮
1)日後補地價幾多錢
3)樓層座向
政府剛剛又…
話會加大注資,
幫租置大維修!
(阿公大X把錢~)

經濟好,共享繁榮,
免租,加薪,雙糧!

經濟差,共度難關,
免租,凍薪,雙糧!

回覆 引用 TOP

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。