[中山] 請問大陸醫療問題

請問大陸醫療問題 E-mail 此主題給朋友

想請教一下各位, 中山(或大陸各地) 醫療方面如何處理?? 本人計劃明年4月左右返回中山居住了, 現一直已有在港買中國大陸的旅保, 但總不能小病小痛都下下返泥HK睇. 人家說申請居住証之後就可以買埋大陸醫保, 請問除此以上2個方案外, 各位大大還有沒有什麼可以指教一下.

熱賣及精選
呢個話題好有用,

小弟對呢方面唔熟,

想香討領導們,開一版大灣區生活版,

唔一定 under 地產版,

因愈來愈多香港人來回大灣區,

除物業討論外,醫療,學位,汽車,交通,飲食等生活討論,

已超出旅遊範疇,

但香討現時無一個大灣區生活版俾北上港人分享經驗,

大陸的forumn又唔會理解香港證件在大陸生活遇到嘅問題

回覆 引用 TOP

廣東省醫療最好就係廣州, 其次深圳都發力追緊
目前銀行有D可以買保到大陸指定醫院的醫療卡係for緊急入院, 可以自己了解下
其實如果係傷風感冒呢D普通病邊度醫都一樣, 大陸醫療未至於落後成咁

小病小痛買成藥食都得嘅,醫保真係唔知點買,問返國內嘅保險公司可能會請楚啲,我平時都係"健康360"約醫生

引用:
原帖由 slw81 於 2019-11-4 07:29 PM 發表

小病小痛買成藥食都得嘅,醫保真係唔知點買,問返國內嘅保險公司可能會請楚啲,我平時都係"健康360"約醫生
健康160先啱
中山巿人民醫院係三甲醫院

附件

Screenshot_20191104-193238.png(117.06 KB)

2019-11-4 07:33 PM

回覆 引用 TOP

深圳市免費幫 60歲以上深圳人或在有居住證香港人,

政府全額買部分保險,

免費送俾老人,

其他大灣區城市,請查詢當地居委,或民政社保等部門

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slw81 於 2019-11-4 07:33 PM 發表

健康160先啱
中山巿人民醫院係三甲醫院
多謝晒呀師兄,咁我哋糸咪揸回鄉證入去都得?要唔要先辦左個港澳同胞居住證先呢?先謝謝了

引用:
原帖由 slw81 於 2019-11-4 07:29 PM 發表

謝謝師九

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-4 02:23 PM 發表

呢個話題好有用,

小弟對呢方面唔熟,

想香討領導們,開一版大灣區生活版,

唔一定 under 地產版,

因愈來愈多香港人來回大灣區,

除物業討論外,醫療,學位,汽車,交通,飲食等生活討論,

已超出旅遊範疇,

但香討現時無一個大灣區生活版俾北上港人分享經驗,

大陸的forumn又唔會理解香港證件在大陸生活遇到嘅問題 ...
多謝提出意見,我都覺得你講得好啱,因為兩地文化背景有點不同,我們問的問題人家不明,人哋答既我地又唔明。所以真係有必要開多個版區講講大家響大灣區嘅經驗同見聞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~康仔~ 於 2019-11-4 02:34 PM 發表

廣東省醫療最好就係廣州, 其次深圳都發力追緊
目前銀行有D可以買保到大陸指定醫院的醫療卡係for緊急入院, 可以自己了解下
其實如果係傷風感冒呢D普通病邊度醫都一樣, 大陸醫療未至於落後成咁 ...
唔糸話大陸醫療落後,反而我覺得佢地d醫療仲比HK好。只係話我哋因為唔係當地人,唔知可唔可以入去醫院睇傷風感冒嗰啲病症姐

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-4 09:07 PM 發表

謝謝師九
Sorry糸師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-4 07:49 PM 發表

深圳市免費幫 60歲以上深圳人或在有居住證香港人,

政府全額買部分保險,

免費送俾老人,

其他大灣區城市,請查詢當地居委,或民政社保等部門
好的,謝謝,等我都去居委問下先,謝謝你了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-4 09:04 PM 發表

多謝晒呀師兄,咁我哋糸咪揸回鄉證入去都得?要唔要先辦左個港澳同胞居住證先呢?先謝謝了
係啊,用回鄉證

引用:
原帖由 slw81 於 2019-11-4 11:44 PM 發表

係啊,用回鄉證
回去长住,建议办理居住证,方便好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slw81 於 2019-11-4 11:44 PM 發表

係啊,用回鄉證
師兄,我試左用你介紹果個app掛號,佢要先輸入病症,又要先自己選科,然後要比19蚊⋯⋯程序糸咪咁呢?因為我唔糸真係要睇怕按左落去唔睇會black list
如果以上冇錯,跟住程序糸唔糸等佢比埋籌號,然後去睇醫生,跟住比藥費就是了?
請問一整個過程糸咪都好爽快?冇話好似HK睇私家醫生咁,掛完號仲要等幾個鐘?
一般睇次傷風感冒大概幾錢?
唔好意思,太多問題,因為現在仲未返去住。未有得先試吓以防萬一😅😅

105 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。