[中山] 請問大陸醫療問題

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-5 07:03 AM 發表

師兄,你好,請問話辦理左居住證,咁HK既收入都會糸大陸要打稅喎,糸唔係咁呢?
辦理左居住證,我上綱睇就話方便左好多實名認證既野,咁其他仲有咩好處同壞處?願意聞其詳,先謝謝你了 ...
我在大陆好多也都没打税,例如公司额外现金支出的奖金(自己找发票对冲),还有我出租的两间屋是按500文报备,其实租紧2500

大陆自己都不严格查你,你还担心你香港收入,有点多余

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
大陸的醫療水準/制度絕對是惡夢 (利申住廣州番禺區),回香港睇醫生吧

係大陸睇醫生,去公立醫院比私立好

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-11-5 02:01 PM 發表

我在大陆好多也都没打税,例如公司额外现金支出的奖金(自己找发票对冲),还有我出租的两间屋是按500文报备,其实租紧2500

大陆自己都不严格查你,你还担心你香港收入,有点多余 ...
因為唔識,所以先問姐,就係有d人講到好緊要,好似我d同事,就死都話唔會攞居住證,有d又好似你話斎唔使點理,所以先至想問多d人既意見啫

引用:
原帖由 sunyau1212 於 2019-11-5 02:03 PM 發表

大陸的醫療水準/制度絕對是惡夢 (利申住廣州番禺區),回香港睇醫生吧
應該不會吧,我大陸d 親戚,我嫲嫲叔叔嬸嬸朋友都有響大陸睇醫生,不過佢哋有大陸身分證所以就唔知HK人睇醫生又糸點,所以我先至上泥問咋喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-4 12:55 PM 發表

想請教一下各位, 中山(或大陸各地) 醫療方面如何處理?? 本人計劃明年4月左右返回中山居住了, 現一直已有在港買中國大陸的旅保, 但總不能小病小痛都下下返泥HK睇. 人家說申請居住証之後就可以買埋大陸醫保, 請問除此以上2個方案外, 各位大大還有沒有什麼可以指教一下. ...
港人五年免税,五年後再講,未知住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-4 12:55 PM 發表

想請教一下各位, 中山(或大陸各地) 醫療方面如何處理?? 本人計劃明年4月左右返回中山居住了, 現一直已有在港買中國大陸的旅保, 但總不能小病小痛都下下返泥HK睇. 人家說申請居住証之後就可以買埋大陸醫保, 請問除此以上2個方案外, 各位大大還有沒有什麼可以指教一下. ...
好奇一問清問樓主預計每月有幾錢在大灣區退休

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神秘輝輝 於 2019-11-5 03:05 PM 發表

好奇一問清問樓主預計每月有幾錢在大灣區退休
我諗除咗供樓之外,無病無痛,3千應該OK啦,應該好好添啦。廣州番禺果邊就可能高d。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-5 03:47 PM 發表

我諗除咗供樓之外,無病無痛,3千應該OK啦,應該好好添啦。廣州番禺果邊就可能高d。
3仟冇問題
當地人一個月都三仟蚊左右

引用:
原帖由 神秘輝輝 於 2019-11-5 04:12 PM 發表

3仟冇問題
當地人一個月都三仟蚊左右
糸呀糸呀因為我叔叔兩公婆響珠海都只糸夾埋用二千左右咋,所以我覺得3千蚊兩公婆應該可以生活得幾好了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dragish 於 2019-11-5 01:43 PM 發表

平日用大陸醫保,特需醫療或超出部分在香港保險公司報銷,可網上報銷啊😯
師兄,請問你知唔知大陸醫保響邊度申請?又需要什麼資格?先謝了

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-4 09:19 PM 發表

唔糸話大陸醫療落後,反而我覺得佢地d醫療仲比HK好。只係話我哋因為唔係當地人,唔知可唔可以入去醫院睇傷風感冒嗰啲病症姐
當然可以,什麼病都能看啊,健康160或醫院自己的微信公眾號上面預約掛號,按時去就行了,要證件就給回鄉證,收費跟大陸人也都一樣。檢查化驗也都很快出結果,非常方便快捷。

回覆 引用 TOP

?
引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2019-11-5 09:59 AM 發表

依家我有事係係大陸睇,唔會返香港睇,香港人同大陸人價錢一樣的,只係未有醫保,要用原價,其實都係平過香港好多,好似胃鏡大陸百幾蚊,香港3千幾蚊,除非你有大病只能用進口藥,不過有一樣一定要注意,就係只去三甲,而且要揀人最多既三甲,小心去錯私家醫院,專門拖證呃錢,小既公營醫院都最好唔好去,少少病都要你住院,呃你兩千以上,我個仔睇過幾次,知道曬啲套路,

而三甲醫院唔會呃你錢,但佢會要你買百幾蚊既中 ...
香港人係大陸無工作一樣可以買醫保。- 貴嗎? 多少錢?

引用:
原帖由 白兄足球心水 於 2019-11-5 12:13 PM 發表

唔好去私家就問題不大既
去私家有什麼問題? 私家不是好過公家嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2019-11-5 04:40 PM 發表

師兄,請問你知唔知大陸醫保響邊度申請?又需要什麼資格?先謝了
一般都是公司給辦的。個人辦理的程序真的不清楚。網上有資料看不太懂,可以諮詢辦理居住證的街道。

办理社保卡流程:

1、一般进入企业或单位,都会给每位员工办理社保,如果单位给你缴纳了社保,单位会为你一并办理社保卡,当然,个人去银行办理也可以。

在此分本地和异地2种。像大学毕业生,进入一家单位,有的档案和户口都一并迁移过来;有的是档案迁过来了,户口还在自己的家里;还有的是2个都未迁过来。

2、本地户口的只需要身份证。户口不在本地的,就近去一家照相馆,可以出具相片回执单,只要说是办理社保就可以了。

3、以工商银行为例,带着个人身份证和办理社保的相片回执单,填写办理业务单和社保卡办理申请单,都有模板的,不会填或不懂得可以问大堂经理及相关工作人员。

4、一个月之后就可以去办理点取回来,到时候也会有手机短信通知,让你去银行取回社保卡,取卡的时候,工作人员要求你设置2个密码,一个是你的医保卡密码,就是你去药店买药刷卡,或医院报销需输入密码,里面是有钱的。另一个密码就相当于银行卡,可以存取钱,里面含有养老金退休金的。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。