[深圳] 即使無動亂,深圳未來一樣會全面超越香港

唔會取代,兩者根本不同方向,一班不思進取自以為是不可一世,住在地球版圖上的一棵小小塵埃,最終被外國侵吞乾淨後、棄之不可惜,有才有能的也不會留在此。
花無百日紅

熱賣及精選
引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-4 08:59 PM 發表

認同花無百日紅,本應珍惜現在所有。
可惜好多港人情願攬炒。

相信雄霸賭業多年的拉斯維加斯都無想過會比一個少少既澳門在賭城地位上超越佢。

現在永利同金沙等賭企利潤更是大部份來自澳門的賭場 ...
有遠見,所以國家將橫琴定位成為國際旅遊島,再加個金融中心,你認為像什麼?
去完迪士尼再去澳門賭兩把食個葡撻再過去橫琴 大把新嘢玩,就是像昔日的香港。
所以標題應該改做橫琴取代香港,深圳是外國神話。
放心,香港人是會醒的,就像親人不在時才想怎孝順、公司生意不好時才考慮怎留著客戶😂😂
至於哪個是親人呢? 哪個是客戶呢?聰明的你一定會知道。

引用:
原帖由 desmond_cyber 於 2019-11-4 09:02 PM 發表

Rubbish post, 阿里巴巴決定香港上市,是不是很眼紅香港🇭🇰
笑死我了賠錢啊!
你身邊有幾多人做金融,而家金融靠什麼?
靠Apps , 仲靠人手嗎?
你有條件在阿里做嗎?
睇下隔離post, 中小企炒緊人了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 09:13 PM 發表

大陸就係響井入面,同人講國際社會係井底?
Totally agree,大陸人只活在自己的世界,他們都沒想過要出國真是井底之蛙,認同認同。

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 09:27 PM 發表

因為大陸長期暱響井底,捉佢出嚟到外國就會出醜,
大家睇下華為在外國d廣告,
從來唔會理人感受
10466871 10466872 10466873
因為相機近年係好出色, 加上被美國封殺引起種族仇恨, 所以變相令到華為得到國內更多支持,另外華為已經宣佈5G基站完全沒有美國零件
其實唔止華為,17年去泰國已見到好幾部列車被Oppo全包,車站也是Oppo廣告,無計鬼叫而家中國製造已經唔識爆炸。

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 09:36 PM 發表

支咩持呀,大陸打壓緊oppo,vivo,小米

2018年12月

2019年11月
o下oppo,vivo都係步步高個喎? 大陸公司都打壓你係邊聽返來架

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 09:40 PM 發表

倫交所拒港交所,本身無野,
但係竟然走去讚大陸港交所,
大陸一定洗左黑錢講說話
你其實仲知唔知有澳交所呀? 澳門個澳唔係澳洲個澳呀

哈哈~唔同你講你偏激

回覆 引用 TOP

我唔係賣左香港層樓我都唔敢睇新聞、仲去討論區
而家日日笑那些英國孫子,我而家認我係大陸仔呀,認香港人比人笑

發財立品知道什麼意思?
發財立品發財立品”是流傳于海外企業家之間的一句格言。 意思是說,賺了大錢以后就要提高自身的品味與修養,樹立一個良好的公眾形象。

諗下點搵錢啦,講政治,到時你同個雞尾包講你是國際社會的子孫好無。

都係唔好講咁多個人意見,一會被人起底

回覆 引用 TOP

我明白同一些人說他們永遠不明白,但可以借助我們的對話而讓其他人反思一下,我也不想說話這樣串咀,對現在的人,溫柔客氣是沒用的。做好自己吧

你講開足球,我是但搵D新聞出黎講下。

Real Madrid plans interactive football experience in China
https://www.attractionsmanagement.com/index.cfm?pagetype=news&codeID=334071
https://kknews.cc/zh-hk/news/nqkveb2.html
而家D新聞都唔知真定假既,自己判斷啦

引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-4 10:53 PM 發表

佢無野好講就鬧人大陸仔,真係想認識討論都只係浪費時間
唔怪得我呢啲咁嘅垃圾、無學歷、無屋企撐都買到樓做到老闆,因為我這幾年學會聆聽,不上討論區、拒絕看香港新聞

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。