[深圳] 即使無動亂,深圳未來一樣會全面超越香港

唔會取代到,徙氣,
食既奶粉都唔同,接觸既事物唔同,
點取代?

熱賣及精選
引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-11-4 09:11 PM 發表

香港人只要每日坐井,別人超越絕對唔難
大陸就係響井入面,同人講國際社會係井底?

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-4 09:23 PM 發表

Totally agree,大陸人只活在自己的世界,他們都沒想過要出國真是井底之蛙,認同認同。
因為大陸長期暱響井底,捉佢出嚟到外國就會出醜,
大家睇下華為在外國d廣告,
從來唔會理人感受

大陸連寫既字都低人一等,點學香港?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-4 09:33 PM 發表

因為相機近年係好出色, 加上被美國封殺引起種族仇恨, 所以變相令到華為得到國內更多支持,另外華為已經宣佈5G基站完全沒有美國零件
其實唔止華為,17年去泰國已見到好幾部列車被Oppo全包,車站也是Oppo廣告,無計鬼叫而家中國製造已經唔識爆炸。 ...
支咩持呀,大陸打壓緊oppo,vivo,小米

2018年12月

2019年11月

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-4 09:39 PM 發表

今日深圳會展嘅國際金融展覽,

英國領事館派人去傾合作了,

倫交所婉拒港交所,

最近嘅事
倫交所拒港交所,本身無野,
但係竟然走去讚大陸交易所,
大陸一定洗左黑錢講說話

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-4 09:40 PM 發表

o下oppo,vivo都係步步高個喎? 大陸公司都打壓你係邊聽返來架
好快華為乜7零件都無得用,捉9任正非去美國受審

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-4 09:40 PM 發表

o下oppo,vivo都係步步高個喎? 大陸公司都打壓你係邊聽返來架
依家我響大陸,唔見晒oppo,vivo店!

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-4 09:44 PM 發表

你其實仲知唔知有澳交所呀? 澳門個澳唔係澳洲個澳呀
澳你個頭,大陸搞到先再算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-4 09:50 PM 發表

請問證據?
美國打9大陸就係證據

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-4 10:00 PM 發表

請問證據 x 2

無證據咪直接講無證據,

洗乜L嘢兜咁大個圈?

怪不得外國企業寧願搬上大陸
講乜都無用,無人會因為英國佬果返說話,人地就會跳入上海市場比大陸劏,早D訓啦大陸仔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。