[深圳] 即使無動亂,深圳未來一樣會全面超越香港

引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-3 07:29 PM 發表

話深圳經濟會贏香港真係無講錯,單看人地個龍崗區布吉內的一個商場都可以起得咁好。

香港仲可以用咩去同人地比?遲早一定比深圳超越,係超越,而非取代.
https://youtu.be/4ExzSlA1aoo
已經唔用前海去講,單講龍崗咁遠既位都一樣完勝 ...
深圳已超越香港,桑拿妹賺幾萬變幾千元,自從地鐵十點收車,大灣區過關,朋友手機被查,差點,回來不了,朋友説桑拿妹个个黑面,人家都是皮肉之苦想搵返個錢過年返鄉下,以前賺幾萬,現在賺幾千😭😭現在真的不敢上內地。大灣區。年輕人查得好嚴。就算地鐵正常翻都怕怕了,過關人面識別名單水貨客。易到爆。

熱賣及精選
想超越等一國一制先啦,甘急做乜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 badsaleok 於 2019-11-7 03:19 PM 發表

深圳已超越香港,桑拿妹賺幾萬變幾千元,自從地鐵十點收車,大灣區過關,朋友手機被查,差點,回來不了,朋友説桑拿妹个个黑面,人家都是皮肉之苦想搵返個錢過年返鄉下,以前賺幾萬,現在賺幾千😭😭現在真的不敢上內地。大灣區。年輕人查得好嚴。就算地鐵正常翻都怕怕了,過關人面識別名單水貨客。易到爆。
...
有妒理,

解決香港 GDP -3%有效方法,

係妒忌大灣區,特別是廣深臨廣臨深,

沒有懦夫,

只有妒理

引用:
原帖由 pk2628 於 2019-11-7 02:01 PM 發表

最近有朋友個女大學畢业
去做幼兒園老師人工2500

在臨深區
但聽聞還有很多非正式的收入。

回覆 引用 TOP

此消彼長乃常識吧

回覆 引用 TOP

搞掂個食物安全先講啦😅

引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-3 19:29 發表

話深圳經濟會贏香港真係無講錯,單看人地個龍崗區布吉內的一個商場都可以起得咁好。

香港仲可以用咩去同人地比?遲早一定比深圳超越,係超越,而非取代.
https://youtu.be/4ExzSlA1aoo
已經唔用前海去講,單講龍崗咁遠既位都一樣完勝 ...
香港已no hope.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中田一男 於 2019-11-8 12:34 AM 發表

搞掂個食物安全先講啦😅
搞掂唔洗翻牆至講la

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-4 09:23 PM 發表

Totally agree,大陸人只活在自己的世界,他們都沒想過要出國真是井底之蛙,認同認同。
ON99 即系出左国就唔系井蛙 未出国就系井蛙?
出左国你班香肛人又话人多又盛咁 唔出又话井蛙
咁我考虑下出年唔响国内旅游,试下出国咯 仲唔洗咁多钱添

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 09:43 PM 發表

依家我響大陸,唔見晒oppo,vivo店!
借问声啊甴生,你响大陆边个城市
啊 唔系 系带你去见识下世面 打救你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-7 03:25 PM 發表

有妒理,

解決香港 GDP -3%有效方法,

係妒忌大灣區,特別是廣深臨廣臨深,

沒有懦夫,

只有妒理
引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-7 03:25 PM 發表
有妒理,

好有妒理
大陸貪官貪幾百億,都可以在70国慶大搖大擺逍遙法外,錢去到外國,澳門很多中國黑錢,輸了千億香港高官,親中黨也妒忌死,得个幾億著數,不過人个个都貪,好正常,dirty錢你不要大把人要,忠直會乞丐

深圳係硅谷,香港係紐約,互惠互利共嬴,如果香港冇左班曱甴搞事嘅話

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十二子 於 2019-11-5 11:21 AM 發表

我寧願香港係全世界的一小微塵,好過大陸的一舊垃圾
你估下当香港变成一粒微尘既时候会有几多人逃离 会有几多人死?
你又估下你成家人可唔可以置身事外?

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-4 07:41 PM 發表

反觀香港,

揸住X孟靜語錄,

到處破四舊,

用武鬥形式將商鋪抄家,

傳聞中企將停止來港集資,

文革時一樣,全民尋迷意識形態,

停止生產,

每間學校成立鬥委會,大學校長輪住批鬥,

學生人民公社大獲飯,

集體收取物資,集體出糧,

正事唔做,

點到即止算了,尊重呢版討論投資 ...
X 2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 汝好 於 2019-11-8 10:51 AM 發表

你估下当香港变成一粒微尘既时候会有几多人逃离 会有几多人死?
你又估下你成家人可唔可以置身事外?
本來無一物,何處惹塵埃。呢種態度,唔work 。有塵埃的地方就有閱歷、有生活的痕跡。有時還帶幾分浪漫。塵大左多左,變一舊垃圾。人人都唔鍾意。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。