[深圳] 即使無動亂,深圳未來一樣會全面超越香港

引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-3 07:29 PM 發表

話深圳經濟會贏香港真係無講錯,單看人地個龍崗區布吉內的一個商場都可以起得咁好。

香港仲可以用咩去同人地比?遲早一定比深圳超越,係超越,而非取代.
https://youtu.be/4ExzSlA1aoo
已經唔用前海去講,單講龍崗咁遠既位都一樣完勝 ...
香港全部商廈都已經興建完畢,而且很多都是幾十年前興建,古舊和擠逼係在所難免,唯有商場內進行改裝,唔通拆卸重建咩。

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

個人簽名: [size=0.63]黃金工程
熱賣及精選
引用:
原帖由 11p 於 2019-11-10 12:28 AM 發表

個個係咩?人均收入咪又係輸比香港
而家未輸
再繼續係咁 將來一定係人均都輸比人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高ling2019 於 2019-11-4 06:12 PM 發表

對,昨天看星期日檔案講淘寶村,覺得內地人創業精神係比香港強。
睇到深圳和香港現狀,香港年輕人只懂破壞,深,年輕人懂得創造,香港年輕人只會向父母攞錢,深圳年輕人則會自己去不斷搵機會搵錢,香港年輕人只會叫外人來統治自己,深圳年輕人會叫自己國家幫自己。
講什麼內地人都走到外國讀書啦!咁又點?人家到外國真努力讀書,香港學生名義上讀書,實際上每天吃喝玩樂多。
唉~😤無眼睇🙈,自以為是,追唔上內地人啦!風水佬騙你十年八年,香港年輕一代再不收手,兩三年後,就收成今日破壞一切嘅苦果。最不幸係一些無參與示威嘅年輕人,被呢班不停破壞香港的所謂大學生拖累了。

其實唔洗成日講深圳上海點樣去超越香港,成功後全世界都會睇到,我都想唔好咁多大陸人落嚟買野,香港已經好細,真係容納唔到咁多人,比香港靜一靜,同埋做到成功,唔係日日用個嘴巴去做,倒不如努力去發展,我都希望有一一日可以响Facebook 睇到大陸嘅成功,而唔係微信囉。

引用:
原帖由 twr3640 於 2019-11-10 02:24 PM 發表

其實唔洗成日講深圳上海點樣去超越香港,成功後全世界都會睇到,我都想唔好咁多大陸人落嚟買野,香港已經好細,真係容納唔到咁多人,比香港靜一靜,同埋做到成功,唔係日日用個嘴巴去做,倒不如努力去發展,我都希望有一一日可以响Facebook 睇到大陸嘅成功,而唔係微信囉。 ...
大陸進步時,

並無要香港退步,

現時美國要靠沽空香港賺錢,

因此先要破壞香港,

因美國債務已破23萬億,

赤字已破萬億,

多國賣出美國債券,

大陸賣出1500億美債,買翻幾百億美國農產品,

簡單講,侵侵問中國攞錢,

大大卻唔俾 cash,豁免美國部分債務就算,

侵侵表面贏到 face,實際無錢收,

便要傾好貿易協議,都要繼續搞香港,

所以,請美國唔聘用香港學生週圍掃場,

放棄做空港股搵錢計劃,

香港才有運行,

威脅唔係來自大陸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mawongching 於 2019-11-10 01:50 AM 發表

過去「香港人」代表自豪,

現在「香港人」代表自大,

未來「香港人」代表自卑。
自大得過大陸?

引用:
原帖由 11p 於 2019-11-10 05:39 PM 發表

自大得過大陸?
醋底嘅市民和學生,

被文酸團隊引妒,

參與餐廳和手機店妒舌,

沒有懦夫,

只有妒理,

愈嚟愈搞笑😁😁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 11p 於 2019-11-10 05:39 PM 發表

自大得過大陸?
閣下之言,自認大陸人?

Tiger Of Woodbine,活湃の虎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大白什麼都懂 於 2019-11-4 08:27 PM 發表

唔會取代,兩者根本不同方向,一班不思進取自以為是不可一世,住在地球版圖上的一棵小小塵埃,最終被外國侵吞乾淨後、棄之不可惜,有才有能的也不會留在此。
花無百日紅 ...
所以我在十字門買樓了。未來在大陸退休

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-11-10 09:00 AM 發表

香港全部商廈都已經興建完畢,而且很多都是幾十年前興建,古舊和擠逼係在所難免,唯有商場內進行改裝,唔通拆卸重建咩。
咪係囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 11p 於 2019-11-10 12:28 AM 發表

個個係咩?人均收入咪又係輸比香港
人圴收入無香港高,但有車有樓的人比香港多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-3 07:29 PM 發表

話深圳經濟會贏香港真係無講錯,單看人地個龍崗區布吉內的一個商場都可以起得咁好。

香港仲可以用咩去同人地比?遲早一定比深圳超越,係超越,而非取代.
https://youtu.be/4ExzSlA1aoo
已經唔用前海去講,單講龍崗咁遠既位都一樣完勝 ...
根本唔駛取代, 香港會自己仆直

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 日本deedee 於 2019-11-10 09:56 AM 發表

睇到深圳和香港現狀,香港年輕人只懂破壞,深,年輕人懂得創造,香港年輕人只會向父母攞錢,深圳年輕人則會自己去不斷搵機會搵錢,香港年輕人只會叫外人來統治自己,深圳年輕人會叫自己國家幫自己。
講什麼內地人都走到外國讀書啦!咁又點?人家到外國真努力讀書,香港學生名義上讀書,實際上每天吃喝玩樂多。
唉~😤無眼睇🙈,自以為是,追唔上內地人啦!風水佬騙你十年八年,香港年輕一代再不收手,兩三年後,就收 ...
你只是以偏概全

深圳係集一國之大成

無戦斗力既一早比人淘汰返鄉下

深圳本土既年青人 廢到不似人形!

用一國之力比對彈圆香港 根本吾公道!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。