• 瀏覽: 14,789
  • 回覆: 222
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 badsaleok 於 2019-11-8 10:46 AM 發表

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-7 03:25 PM 發表
有妒理,

好有妒理
大陸貪官貪幾百億,都可以在70国慶大搖大擺逍遙法外,錢去到外國,澳門很多中國黑錢,輸了千億香港高官,親中黨也妒忌死,得个幾億著數,不過人个个都貪,好正常,dirty錢你不要大把人要,忠直會乞丐 ...
請你多向妒汶澤先生學習,

妒先生講嘢先最有妒理,

贏取大陸市場嘅關注,

睇住同行賺取大陸片酬

熱賣及精選
你呢D說話相信所有香港人都聽左20年都有, 悶唔悶D?
事實上超越又點呢?
要超越既(經濟、GDP等)一早超越左。超越唔到既(質素、開放性等)亦唔見得有可能超越到。

即系同复联灭霸咁既思想咯喔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 6mastery 於 2019-11-8 01:33 PM 發表
事實上超越又點呢?
要超越既(經濟、GDP等)一早超越左。超越唔到既(質素、開放性等)亦唔見得有可能超越到。 ...
但目前香港人的質素已不見得好高了.
法律制度是還可以.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 汝好 於 2019-11-8 10:51 AM 發表

你估下当香港变成一粒微尘既时候会有几多人逃离 会有几多人死?
你又估下你成家人可唔可以置身事外?
美國底特律咪由汽車之城變左粒塵城市,
大量人口出走,本身都無問題,少左工作機會同人少左而已,但最慘係治安極差,好多樓都無人住。house居民都要有槍作自衛。
治安已屬美國最差的城市之一。

我是傳說中的臭作~但我不是校工
引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-8 03:29 PM 發表

美國底特律咪由汽車之城變左粒塵城市,
大量人口出走,本身都無問題,少左工作機會同人少左而已,但最慘係治安極差,好多樓都無人住。house居民都要有槍作自衛。
治安已屬美國最差的城市之一。 ...
系咯,经济下降、安全下降、人口逃离。
到时香港人响香港做嘢收少几皮。
真系揽炒啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-11-4 06:04 PM 發表

人地搵到錢,高價買進口奶粉食 有幾咁難啊?
再講,大陸十幾億人,有幾多系食進口奶粉大? 人地咪一樣系健康成長
港蛙,凈識得睇住個井口 就以為月亮都系你嘅
香港再系好似台灣咁L樣 民主落去,遲早會俾新加坡同深圳全面超越,到時候就同台北一齊圍威喂 ...
師兄所言什是

香港實在太多井蛙

井蛙都吾緊要

最慘和大獲就是 … 佢地當自己真係有料和有見識

果下好笑

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 04:48 PM 發表
唔會取代到,徙氣,
食既奶粉都唔同,接觸既事物唔同,
點取代?
仲發緊夢,當年無諗過窮親戚有錢過你,現在成為事實,仲諗唔會取代,遲幾年又發現香港成為胳肋底毛可又可無,都唔知點算

回覆 引用 TOP

講得啱, 今次事件只係令香港加速死亡, 到香港全面沉淪時, 最終支持中國的香港人都會回到國內, 真正的融入祖國, 香港剩下的就是一個死城, 可能係幾十年後吧, 這就是暴徒所說的"為了下一代"!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 6mastery 於 2019-11-8 01:33 PM 發表
事實上超越又點呢?
要超越既(經濟、GDP等)一早超越左。超越唔到既(質素、開放性等)亦唔見得有可能超越到。 ...
聽左20年? 20年前係八九六四, 個時中國經濟先啱啱起飛, 你係個時就聽過深圳要超越香港?
番去做下功課啦, 典型港豬加9 UP!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 badsaleok 於 2019-11-8 10:46 AM 發表

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-7 03:25 PM 發表
有妒理,

好有妒理
大陸貪官貪幾百億,都可以在70国慶大搖大擺逍遙法外,錢去到外國,澳門很多中國黑錢,輸了千億香港高官,親中黨也妒忌死,得个幾億著數,不過人个个都貪,好正常,dirty錢你不要大把人要,忠直會乞丐 ...
個個做官都係貪, 就算犯民坐正都一樣...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 04:48 PM 發表
唔會取代到,徙氣,
食既奶粉都唔同,接觸既事物唔同,
點取代?
金融方面上海會取代香港, 科技方面係深圳取代香港, 其實科技都唔算取代, 因為香港既所謂科技產業根本無發展過..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-4 07:11 PM 發表

2018年,

中國海關已將奶粉化妝品奢侈品零關稅,或大減關稅,

水貨業已大大減少,

2019年,

導致 P字頭趴打手袋宣布停租香港旗艦店,

改大陸直接開網店,

部分港人仍回味

2012年,

自遊行高峰期,大陸人求 sales 收人民幣,

台灣美國政客講 stand with HK,

自己得到立委國會選票,

香港暴徒除了一晚興奮,

換到什麼?

以為外國和你同行,

實 ...
哈哈, 當港人仍在懷緬在當年獅子山精神, 停滯不前時, 實際上這就是令香港加速死亡的原因..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-3 07:29 PM 發表
話深圳經濟會贏香港真係無講錯,單看人地個龍崗區布吉內的一個商場都可以起得咁好。

香港仲可以用咩去同人地比?遲早一定比深圳超越,係超越,而非取代.
https://youtu.be/4ExzSlA1aoo
已經唔用前海去講,單講龍崗咁遠既位都一樣完勝 ...
咩年齡人仕去生活最好?如果有幾千萬至過億身家人仕唔知去唔去深圳生活?我都想去深圳住,但係大陸工作都係請年青人,五六十歲嘅人仕想揾份工作都幾難!反而香港仲有工作機會。如果係咁,中國大陸都唔會歡迎香港低端人仕返去生活!對不對?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]