• 瀏覽: 14,789
  • 回覆: 222
  • 追帖: 5
話深圳經濟會贏香港真係無講錯,單看人地個龍崗區布吉內的一個商場都可以起得咁好。

香港仲可以用咩去同人地比?遲早一定比深圳超越,係超越,而非取代.
https://youtu.be/4ExzSlA1aoo
已經唔用前海去講,單講龍崗咁遠既位都一樣完勝

熱賣及精選
龍崗較少人談及,

橫崗至雙龍,沿線各地鐵站,

近年好多新盤和新商場入伙,

非常靚,將來形成中產氣氛後,

未必再咁平

同意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-11-3 08:39 PM 發表
龍崗較少人談及,

橫崗至雙龍,沿線各地鐵站,

近年好多新盤和新商場入伙,

非常靚,將來形成中產氣氛後,

未必再咁平
去過龍崗個區政府附近一次,感覺上規劃唔差,有複製福田的感覺。
以前成日覺得這類位置治安會差,但去過個感覺好好,至少比我感覺好過上水粉嶺等地。

回覆 引用 TOP

同意,上面一貫做法就係爭野做

山可以移動  但是動搖不了  我們廣大人民抗震救災的決心
水可以隔斷  但隔斷不了     香港同胞和內地同胞的友情

回覆 引用 TOP

唔會取代到,徙氣,
食既奶粉都唔同,接觸既事物唔同,
點取代?

引用:
原帖由 臭作2006 於 2019-11-3 07:29 PM 發表
話深圳經濟會贏香港真係無講錯,單看人地個龍崗區布吉內的一個商場都可以起得咁好。
香港仲可以用咩去同人地比?

https://youtu.be/4ExzSlA1aoo
已經唔用前海去講,單講龍崗咁遠既位都一樣完勝 ...
壹方城都正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 04:48 PM 發表
唔會取代到,徙氣,
點取代?
碼頭工人及中港貨櫃車司機的需求已反映,貨運業香港被深圳及廣州搶了很多生意。
台灣很多產業已是好例子,記唔記得反斗奇兵第一集時,巴斯光年背部是寫住MADE IN TAIWAN?
今時今日仲有幾多野係MADE IN TAIWAN。
HTC同華為小米比,現在什麼情況?

回覆 引用 TOP

係共存,點會取代

回覆 引用 TOP

深圳取代香港🤭🤭等人民幣全面取代美元先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天才小廚師陽一 於 2019-11-4 04:48 PM 發表
唔會取代到,徙氣,
點取代?
人地搵到錢,高價買進口奶粉食 有幾咁難啊?
再講,大陸十幾億人,有幾多系食進口奶粉大? 人地咪一樣系健康成長
港蛙,凈識得睇住個井口 就以為月亮都系你嘅
香港再系好似台灣咁L樣 民主落去,遲早會俾新加坡同深圳全面超越,到時候就同台北一齊圍威喂

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-11-4 06:04 PM 發表

再講,大陸十幾億人,有幾多系食進口奶粉大? 人地咪一樣系健康成長
香港再系好似台灣咁L樣 民主落去,遲早會俾新加坡同深圳全面超越,到時候就同台北一齊圍威喂 ...
對,昨天看星期日檔案講淘寶村,覺得內地人創業精神係比香港強。

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-11-4 06:04 PM 發表

香港再系好似台灣咁L樣 民主落去,遲早會俾新加坡同深圳全面超越,到時候就同台北一齊圍威喂 ...
2018年,

中國海關已將奶粉化妝品奢侈品零關稅,或大減關稅,

水貨業已大大減少,

2019年,

導致 P字頭趴打手袋宣布停租香港旗艦店,

改大陸直接開網店,

部分港人仍回味

2012年,

自遊行高峰期,大陸人求 sales 收人民幣,

台灣美國政客講 stand with HK,

自己得到立委國會選票,

香港暴徒除了一晚興奮,

換到什麼?

以為外國和你同行,

實際當你叻仔

引用:
原帖由 高ling2019 於 2019-11-4 06:12 PM 發表

對,昨天看星期日檔案講淘寶村,覺得內地人創業精神係比香港強。
反觀香港,

揸住X孟靜語錄,

到處破四舊,

用武鬥形式將商鋪抄家,

傳聞中企將停止來港集資,

文革時一樣,全民尋迷意識形態,

停止生產,

每間學校成立鬥委會,大學校長輪住批鬥,

學生人民公社大獲飯,

集體收取物資,集體出糧,

正事唔做,

點到即止算了,尊重呢版討論投資

唔會取代,兩者根本不同方向,一班不思進取自以為是不可一世,住在地球版圖上的一棵小小塵埃,最終被外國侵吞乾淨後、棄之不可惜,有才有能的也不會留在此。
花無百日紅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]