• 瀏覽: 7,487
  • 回覆: 58
對班淡友黎講,咁就浪費咗十年人生了。

十年前30歲今日都40歲,呢十年就算有錢大部分都用咗黎交租。有啲仲悽慘,買樓原本做到按揭都變咗要full pay。

呢十年,無論樓價同租金,整體上都係「有升冇跌」,真係十分可憐同無助呢。

而收租果班呢?唔洗自己出錢供樓外,身家係呢十年就不停「膨脹」,雖然樓市中間都有回落。

熱賣及精選
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2019-11-2 11:02 AM 發表

十年前30歲今日都40歲,呢十年就算有錢大部分都用咗黎交租。有啲仲悽慘,買樓原本做到按揭都變咗要full pay。

呢十年,無論樓價同租金,整體上都係「有升冇跌」,真係十分可憐同無助呢。

而收租果班呢?唔洗自己出錢供樓外,身家係呢十年就不停「膨脹」,雖然樓市中間都有回落。 ...
唔怕

終於又等到了十年低息期

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2019-11-2 11:02 AM 發表

而收租果班呢?唔洗自己出錢供樓外,身家係呢十年就不停「膨脹」,雖然樓市中間都有回落。 ...
賣自住樓轉租最on9

@suedexsuede 講緊你

金管局:美國貨幣政策方向仍存在變數

金融經濟 10:35 2019/12/12 

▲ 金管局表示,美國貨幣政策方向仍存在變數。

聯儲局一如市場預期宣布維持利率不變,香港金管局發言人指,聯儲局決定維持政策利率不變屬市場預期之內,但美國貨幣政策方向仍存在變數。

發言人又指,香港的貨幣市場保持穩定,港元滙率平穩。港元拆息會繼續受港元資金供求變化的影響,但銀行間市場的運作暢順,即使最近有大型集資活動,銀行同業拆借仍保持正常。金管局會繼續緊密監察市場情況,並按照聯繫匯率機制保持港元滙率穩定。

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2/11/2019 11:02 發表

所以收租佬立於不敗之地。

回覆 引用 TOP

每次睇到個標題都笑到噴飯

回覆 引用 TOP

等左十年以為有機上車
一鋪又返返黎 又要等多十年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-11-2 04:08 PM 發表

唔怕

終於又等到了十年低息期
加不了息

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2019-12-14 08:23 AM 發表

加不了息
qe咗啦

fed 已減息了, 再QE還會遠嗎?https://applink.discuss.com.hk/xMa7SKqQo2

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-12-14 09:32 AM 發表

qe咗啦

fed 已減息了, 再QE還會遠嗎?https://applink.discuss.com.hk/xMa7SKqQo2
所以樓市都無乜點郁even though 有protest

回覆 引用 TOP

笑到出血 廢淡情何以堪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2019-12-14 08:23 AM 發表

加不了息
【獨家專訪】滙豐梁兆基:全球低息多三年https://applink.discuss.com.hk/Sj2TMUlOy2

引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-12-20 09:51 AM 發表

【獨家專訪】滙豐梁兆基:全球低息多三年https://applink.discuss.com.hk/Sj2TMUlOy2
各國政府繼續放水....
樓價好難大跌。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smartlazy 於 2019-11-2 06:02 PM 發表

賣自住樓轉租最on9

@suedexsuede 講緊你
@suedexsuede 去左邊?我老公搵緊佢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]