• 瀏覽: 1,316
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
其實800萬內9成按揭依個措施係矯正畸型樓市咋嘛.
大單位會升.納米單位會跌
多咗中產上車-->少咗租租-->租金受壓
貸款額大咗-->按保收費高-->供款金額大咗
結果:租金收入同供款差距更大.負現金流大.回報率進一步下跌至2.5%以下
投資價值低.少咗投資者.多咗自用買家

整體供求都無變.
點解大家覺得會爆升嘅?

熱賣及精選
supply 無變
global money supply升
hk mortgage money supply升=> demand 大升

乜都升
升多升少分別

回覆 引用 TOP

只因先前累積咗一班人觀望唔上車住,但短期供應始終追唔切需求,你話升唔升

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 演偽聽 於 2019-10-18 10:33 AM 發表

結果:租金收入同供款差距更大.負現金流大.回報率進一步下跌至2.5%以下

整體供求都無變.
點解大家覺得會爆升嘅? ...
過埋10月20號就會夢醒.個個星期唔知攪D乜嘢出嚟.
得班窮人喺度支撐樓市,點樣爆升呀,平穏都偷笑啦.

引用:
原帖由 shichendao 於 2019-10-18 11:29 AM 發表

過埋10月20號就會夢醒.個個星期唔知攪D乜嘢出嚟.
得班窮人喺度支撐樓市,點樣爆升呀,平穏都偷笑啦.
20號係咩日子?

引用:
原帖由 演偽聽 於 2019-10-18 01:29 PM 發表

20號係咩日子?
民陣大遊行,之後唔知搞成點.社會咁嘅氛圍,商舖結業不絕如縷.
經濟肯定下行,資金離開香港,提高按揭只是幫窮人入市.
窮人可以支撐高樓價.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 演偽聽 於 2019-10-18 10:33 AM 發表

整體供求都無變.
點解大家覺得會爆升嘅? ...
Demand 短期一定多左,點解唔升? 道理好淺白。

回覆 引用 TOP

精明!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]