[樓市分析及CCL] 小心新9按引爆換樓潮

引用:
原帖由 K.Owen 於 2019-10-18 11:02 AM 發表

而家係2.625% rebate 1%
部份細 bank 仲係 ~2.375, rebate ~2

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 200888 於 2019-10-17 06:05 PM 發表

唔駛咁擔心,好多大公司講到明,唔會請呢幾年畢業既大學生,少咗好多人爭飯食
全港大中小公司老板共識,絕不請近五年畢業本地大惡牲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-18 10:54 AM 發表

2厘零息仲要 rebate ~2%, 供樓利息仲要可扣稅, 仲有ML 玩, 唔借就笨.
唔識果 D, 有佢自 high la.
佢都似係連登仔,似係被新聞呃得多變左傻淡⋯由得佢吧啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春天忽然小腸 於 2019-10-18 09:49 AM 發表

如果我3房居屋換2房私樓抵唔抵?(當然仲要再貼錢)
呢種換法睇你需要
生活質素提升左
但價值要睇區份樓齡先知值唔值

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-18 11:16 AM 發表

咁6M果D升左上去, 之前 ~5M, 比6M樓頂到實果D, 都會有動力升. 所謂一環扣一環.
但一定比較弱, 越細價越弱. 因換樓客, 賣出細價樓, 增加2手供應.
受教🙏🏻
如果收緊租淘大一房應該換嗎?

引用:
原帖由 大粒星門大欺客 於 2019-10-18 11:30 AM 發表

受教🙏🏻
如果收緊租淘大一房應該換嗎?
收租冇得郁啦, 換都只可借5成, 除非你搵倒個頭幫你再上車.

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-18 11:33 AM 發表

收租冇得郁啦, 換都只可借5成, 除非你搵倒個頭幫你再上車.
都係
要近親轉讓才可以有人頭🤦‍♂️

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 christinacheng 於 2019-10-18 03:48 AM 發表

林鄭唔會俾個市跌
社會亂局+樓價跌,香港好大鑊。樓市帶動好多行業,一榮俱榮,一損俱損。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Man208 於 2019-10-18 09:25 AM 發表

有間細野租客返深圳做野,今個禮拜日收樓,之前估賣唔倒好價,一心諗住裝修吓再出租,依家可能先放賣。
我都啱啱收番層細樓,施政出前放4M,現封咗,諗緊繼續放租定沽,偏向沽,唔知開乜價。

引用:
原帖由 YUENGIL 於 2019-10-18 10:03 AM 發表

冇錯..啟動到換樓鏈仲可以幫到好多行業..
林鄭呢次要比LIKE
林鄭呢招聲東擊西,企圖歪打正著,是有點創意,成效拭目以待。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-18 11:02 AM 發表

唔敢講, 始終社會事件, 環球經濟, 會有影響.

但相對而言, 6-10M樓一定相對跑win, 趺市時防守性亦一定較高. 所以點都好, 如持有太細價, quality 太差的細單位, 應盡快換番大少少. 起碼享受下先. ...
請教,4M新界細樓30+年,已供完,一向放租,剛收回,繼續放租還是沽出?
冇頭,再買15%辣稅。

引用:
原帖由 界外 於 2019-10-18 11:54 AM 發表

我都啱啱收番層細樓,施政出前放4M,現封咗,諗緊繼續放租定沽,偏向沽,唔知開乜價。
之前連租約放538,依家交吉,我應該暫時唔會加減,希望換貨。

引用:
原帖由 界外 於 2019-10-18 12:02 PM 發表

請教,4M新界細樓30+年,已供完,一向放租,剛收回,繼續放租還是沽出?
冇頭,再買15%辣稅。
已供完 ................ 如賣左佢有冇可能整番個頭出尼? (e.g. 將其他樓近親轉名)
if 做倒頭, 賣左佢, 5成按, ~7M 換間半新 2房收租吧

間樓用家人名,可以一換一。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表

早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 計埋供款, 應可套現 ~180萬倒, 已足夠換間 700-800萬, 半新會所2房單位 (e.g. 瓏門) 威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 130 ...
比你供幾耐? 首期都80萬,借7佰幾萬,比幾多息?    會唔會係一個高風險活動,我地香港人唔會 cash full pay..

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。