• 瀏覽: 31,417
  • 回覆: 171
  • 追帖: 6
好多夫婦有左小朋友之後,真係需要換樓。

林鄭放寬 mortgage, 其實係可以幫到好多新家庭和小朋友。

熱賣及精選
引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表

早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 應套現 ~160萬倒, 已足夠換間 800萬半新會所2房單位威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 65萬, 月供22k倒, 對大部份家庭尼講, 唔難.  ...
有新盤加入, 里個是不是上車最後機會里?

新盤.分析】九成按負資產高危盤(股榮)

樓市gogogo, 如果爆升、負資產機會低

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20191018/60166352

想買恒大地產(3333)屯門新盤,睇埋呢篇後,才再考慮。

恒大‧珺瓏灣第1期首批151伙價單,單位實用面積223至378方呎,定價由357.3萬至610.29萬,呎價15,504元至19,342元。最高樓價折扣11%,折實價318萬至543.2萬,折實呎價13,688元至17,986元。首批折實平均呎價為15,419元,比今年中永泰地產區內OMA OMA首批平均呎價12,463元,高出24%。

樓盤主力細戶,600萬入找買屯門劏房,在林鄭施政報告後推盤,首置客可承造九成按揭,但重點是,林鄭寬首置客承按,未來最大鑊的必然是劏盤及非市區細戶,因為昔日按揭限制下,這類單位始有「上車」及承造按揭優勢,新政策下的贏家,是600至1000萬元的新界大戶及市區中小型單位。

撇除恒大屯門樓平或貴,最大的風險不是樓價,是呢間公司財務狀況。以銷售額計,恒大是內地一哥。以股價今年表現計,恒大是在本港上市主要內房企業中最差,年內股價跌超過兩成,原因就是財務狀況極為惡劣。

財務狀況有幾差,先講負債。以下全部為恒大截至今年6月底止數字,單位以人民幣計:

1)明年6月底前,要償還3,758億(流動負債),去年底短債3,183億,半年增18%。
2)長期借貸由去年底3,548億,增至今年6月底的4,373億,半年增加23%。
3)總負債8,131億元,但公司現金只有2,880億元,淨負債5,251億元。
4)公司上半年淨利潤270億元,但借錢還息(融資成本)為317億元。

珺瓏灣地皮原屬恒基地產(012),2018年初以65億賣予恒大,每呎樓面地價約8,300元,最新以貴近一倍價錢向市民出售。樓盤要到2021年5月始收樓,還有逾年半樓花期,用萬五蚊呎價買掃管笏屯門強國發展商樓,還要承受交樓及質素潛在風險,未來9成按揭負資產高危盤,珺瓏灣應該是大熱。

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表

早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 應套現 ~160萬倒, 已足夠換間 800萬半新會所2房單位威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 65萬, 月供22k倒, 對大部份家庭尼講, 唔難.  ...
里D又點

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20191018/60165427

鬼叫你窮呀頂硬上!35歲打工仔梁生投身社會逾十年,多年來撐住頭家,死慳死抵儲落50萬元。一路等樓價跌,結果不跌反升,購買力一直下跌,等到今年「龍床盤」屯門菁雋開賣,「真係皇恩浩蕩,即刻仆去申請」。即使坊間圍插龍床盤,「學發展商話齋,皇帝都係瞓一張床。細就細囉,鬼叫自己負擔唔到咩!」最終花約300萬元買入一個劏房自住。

引用:
原帖由 性不Gill 於 2019-10-18 03:51 AM 發表

駛鬼理佢咩,假膠一名
唔好話一百萬,十萬佢都唔知有冇
對有睇呢個post 嘅都有好處

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨活潑的美人 於 2019-10-17 03:24 PM 發表

就嚟工都無得做 飯都無得開仲去換樓
掉多幾件磚,汽油彈就得架啦。日日有工開。峰哥都買左了。

引爆負資產潮,唔夠首期,又要買樓,供款吃力!一失業可以做銀主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 14:12 發表

有間市區樓仔放租,兩舊入現銀行估五舊,無人頭,賣左買咩好?

引用:
原帖由 g520h 於 2019-10-17 03:57 PM 發表

不是人住都幾恐怖喎
棺材房 🧟‍♀️

有間細野租客返深圳做野,今個禮拜日收樓,之前估賣唔倒好價,一心諗住裝修吓再出租,依家可能先放賣。

引用:
原帖由 neilchuen 於 2019-10-17 10:38 PM 發表

9安唔係只可以首置咩?師兄個換樓理論好似唔得唔喎,一陣點左人換樓申請唔到9安就多謝晒。。。。。
1換1,手上無樓,就係首置。

回覆 引用 TOP

如果我3房居屋換2房私樓抵唔抵?(當然仲要再貼錢)

多謝分享

回覆 引用 TOP

升災

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sesamebun01 於 2019-10-18 06:16 AM 發表

好多夫婦有左小朋友之後,真係需要換樓。

林鄭放寬 mortgage, 其實係可以幫到好多新家庭和小朋友。
冇錯..啟動到換樓鏈仲可以幫到好多行業..
林鄭呢次要比LIKE

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]