列印

[樓市分析及CCL] 小心新9按引爆換樓潮

引用:
原帖由 76banana 於 2019-10-18 12:54 AM 發表

多謝你指教啦,我有自己玩法😂
交流姐交流姐
本人對好多高資產淨值嘅客
可以話比你聽有錢人借得仲盡

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 05:37 PM 發表

換乜都好總之舊換新, 細換大啦

揸住 2, 300呎  studio,  夠3年, 有百零萬賺,真係要考慮換樓。
村長兄不睇好1房細野未來價值?

想換都未必有得換 封哂盤

回覆 引用 TOP

爆未好囉!攬炒嘛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表
早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 應套現 ~160萬倒, 已足夠換間 800萬半新會所2房單位威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 65萬, 月供22k倒, 對大部份家庭尼講, 唔難.  ...
師傅,800 萬有冇機兩年內變1000 萬?另外,好多人按樓又可以炒車位lu

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表
早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 應套現 ~160萬倒, 已足夠換間 800萬半新會所2房單位威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 65萬, 月供22k倒, 對大部份家庭尼講, 唔難.  ...
今日发现好多人换楼,呢次难得机会,主要係换村屋,一边可以套现,一边九成按揭换三房两厕大单位,袋返几百万现金,走佬都唔使怕

回覆 引用 TOP

有quota 我地想換

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

投資黎講,等細價樓會唔會回落 , 定full pay買車位🤔

回覆 引用 TOP

引用:

新按揭,乜唔係只適合首置人士咩?

引用:
原帖由 christinacheng 於 2019-10-18 03:35 AM 發表

新按揭,乜唔係只適合首置人士咩?
800-1000  八成 換樓都計

林鄭唔會俾個市跌

引用:
原帖由 kit19902001 於 2019-10-18 12:32 AM 發表

師兄
借錢唔係關窮唔窮事 清楚遊戲玩法嘅人先更加會借錢買樓 比個例子你
第一個情況 你有一百萬 你可以full pay 如果層樓一年後升10% 你嘅回報係10%
第二個情況 你有一百萬 借90 萬 當3%息 比10 萬首期 一年後 層樓升10% 你嘅回報係 73%
仲未計你可以用90 萬投資係其他擁有更高回報嘅資產 ...
駛鬼理佢咩,假膠一名
唔好話一百萬,十萬佢都唔知有冇

有危必有機,今次起碼有班冇首期嘅打工仔可以上到樓,當然啦佢有冇能力供款日後嘅事,唔好怨政府冇幫過佢哋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckmac138 於 2019-10-17 05:58 PM 發表

我都係覺得住公屋好廢。 對唔住 係我唔啱。 btw 我諗好多人都咁諗hahhaaahahahha
好多人?

香港有100萬間公營房屋,
已經有300-400萬住戶喇!

香港又有18萬名公務員,
又多60-70萬名公帑家庭!

公援/長生津…等等,
受助人又有成80-90萬人!

全港只有750萬人…
大部份人不用理樓價,
股市樓市政治經濟…
關鬼大部份港人咩事!

幸運地享受生活~
香港三公… 感恩:
公正,公平,公開!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 200888 於 2019-10-17 06:05 PM 發表

唔駛咁擔心,好多大公司講到明,唔會請呢幾年畢業既大學生,少咗好多人爭飯食

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]