列印

[樓市分析及CCL] 小心新9按引爆換樓潮

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表
早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 應套現 ~160萬倒, 已足夠換間 800萬半新會所2房單位威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 65萬, 月供22k倒, 對大部份家庭尼講, 唔難.  ...
今日我屋苑好多人睇樓

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
9安唔係只可以首置咩?師兄個換樓理論好似唔得唔喎,一陣點左人換樓申請唔到9安就多謝晒。。。。。

一級換一級,全樓大升

三大不能買的盤:屯門樓 四小龍 美孚
1.美孚太舊,等於一個垂垂老人
2. 屯門太遠,風水又差
3. 四小龍,太密集,住到好像雀籠

回覆 引用 TOP

就嚟工都無得做 飯都無得開仲去換樓

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-10-17 10:51 PM 發表
就嚟工都無得做 飯都無得開仲去換樓
你失敗姐,大把人搶入市

三大不能買的盤:屯門樓 四小龍 美孚
1.美孚太舊,等於一個垂垂老人
2. 屯門太遠,風水又差
3. 四小龍,太密集,住到好像雀籠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 性不Gill 於 2019-10-17 10:15 PM 發表

柒少陣啦,唔識可以唔出聲,冇人當你啞⋯你而家反而露晒底
你都onL79, 你要借9按,就人人要借9按,抵你唔死一世窮😂😂

引用:
原帖由 小巫見大巫 於 2019-10-17 02:19 PM 發表
即係多左人沽貨?
好野,又升👏👏👏
呢份施政只會令細價同中價位樓推高啲

引用:
原帖由 76banana 於 2019-10-17 11:20 PM 發表

你都onL79, 你要借9按,就人人要借9按,抵你唔死一世窮😂😂
唔full pay就一定要借9按?
你仲要話好多人full paid買樓,有冇數據?
你自己睇下今年樓宇成交數同按揭批核宗數先出黎吠啦
買樓就係要用佢既槓桿黎進行資產增值呀,傻鳩

引用:
原帖由 情.迷 於 2019-10-17 02:56 PM 發表
UP LV好時間山卡啦88
同意

回覆 引用 TOP

政府放寬樓市政策
表明樓市下跌已影響政府稅收
政府的改變已證明
樓市經已跌勢已成
政府只會不斷放寬以往的政策
一直把樓市托住
但這只表示樓市未來肯定下跌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表
早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 應套現 ~160萬倒, 已足夠換間 800萬半新會所2房單位威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 65萬, 月供22k倒, 對大部份家庭尼講, 唔難.  ...
唔係要首次置業先用到個優惠咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 性不Gill 於 2019-10-17 11:54 PM 發表

唔full pay就一定要借9按?
你仲要話好多人full paid買樓,有冇數據?
你自己睇下今年樓宇成交數同按揭批核宗數先出黎吠啦
買樓就係要用佢既槓桿黎進行資產增值呀,傻鳩 ...
你d死窮L咪槓桿飽佢囉😂😂😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 76banana 於 2019-10-17 11:20 PM 發表

師兄
借錢唔係關窮唔窮事 清楚遊戲玩法嘅人先更加會借錢買樓 比個例子你
第一個情況 你有一百萬 你可以full pay 如果層樓一年後升10% 你嘅回報係10%
第二個情況 你有一百萬 借90 萬 當3%息 比10 萬首期 一年後 層樓升10% 你嘅回報係 73%
仲未計你可以用90 萬投資係其他擁有更高回報嘅資產

引用:
原帖由 g520h 於 2019-10-17 02:17 PM 發表
細單位以你睇仲有無市場
今日南昌站咪又係開放式,一房沽清先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kit19902001 於 2019-10-18 12:32 AM 發表

師兄
借錢唔係關窮唔窮事 清楚遊戲玩法嘅人先更加會借錢買樓 比個例子你
第一個情況 你有一百萬 你可以full pay 如果層樓一年後升10% 你嘅回報係10%
第二個情況 你有一百萬 借90 萬 當3%息 比10 萬首期 一年後 層樓升10% 你嘅回報係 73%
仲未計你可以用90 萬投資係其他擁有更高回報嘅資產 ...
多謝你指教啦,我有自己玩法😂

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]