列印

[樓市分析及CCL] 小心新9按引爆換樓潮

引用:
原帖由 76banana 於 2019-10-17 04:45 PM 發表

孭條30年的債有幾威?😂😂😂
窮人思想⋯⋯hahahah
又係白痴到諗住要供一世。其實有樓玩法好多 過左ssd賣左去又得 套現投資又得。 窮L思想單純

熱賣及精選
引用:
原帖由 g520h 於 2019-10-17 02:17 PM 發表
細單位以你睇仲有無市場
一定有

政府好小心咁計好哂
知道係時間騰出納米單位比下一批20出頭上車,所以推出9按比呢批換樓升level,經過十年左右大家工資應該升咗唔少

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 04:47 PM 發表

講得出依句, 已經知你完全唔識樓市 😂😂😂
識諗就唔會係度日日吹淡風,人地上到車又眼紅人,咒人負資產啦。

林鄭沒有能力管治香港房問題

換淘大?有無攪錯!好舊架啦,樓設計又唔得,停車場最慘,駕車經過出口又危險。想清楚先啦,好多因素要計算下。

引用:
原帖由 morning521 於 2019-10-17 05:28 PM 發表
換淘大?有無攪錯!好舊架啦,樓設計又唔得,停車場最慘,駕車經過出口又危險。想清楚先啦,好多因素要計算下。
換乜都好總之舊換新, 細換大啦

揸住 2, 300呎  studio,  夠3年, 有百零萬賺,真係要考慮換樓。

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 04:44 PM 發表

半新會所500呎2房, 算不錯了。 唔係人人好似 me 咁, 住得起港島CBD 區半新900幾呎的。
傻喇,目測呢版個個都起碼住半山千呎過外!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 H1008 於 2019-10-17 02:12 PM 發表
早幾年買入細單位的業主要小心, 應盡快換樓. e.g 如 2016年頭, 有聽我話, 首期30萬買入300萬得寶上車, now ~450萬賣出, 應套現 ~160萬倒, 已足夠換間 800萬半新會所2房單位威威. 35年樓變 ~10年. 250呎 studio 變 ~500呎 2房

就算人工供唔起 800萬, 換間~650萬淘大, 首期 65萬, 月供22k倒, 對大部份家庭尼講, 唔難.  ...
我比較擔心…
年尾個"失業潮"多D!
(份工都保唔住仲點供~)

引用:
原帖由 Pizzawong1234 於 2019-10-17 05:03 PM 發表
林鄭沒有能力管治香港房問題
只要肯派錢…
就咩問題都冇!

經濟好,共享繁榮,
免租,加薪,雙糧!

經濟差,共度難關,
免租,凍薪,雙糧!

香港生活,三公必勝!
(公屋,公務員,公援)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckmac138 於 2019-10-17 04:54 PM 發表

窮人思想⋯⋯hahahah
又係白痴到諗住要供一世。其實有樓玩法好多 過左ssd賣左去又得 套現投資又得。 窮L思想單純
同樣嘅…思想!
非黑即白?

唔自己買私樓!
就要租住私樓?

全港百萬公屋…
已住過半人口!

屋只係要黎住…
只得業主擔心!

享受唔到生活…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simon_mme 於 2019-10-17 04:56 PM 發表

識諗就唔會係度日日吹淡風,人地上到車又眼紅人,咒人負資產啦。
年青時… 畢業時… 結婚時…
都冇諗清楚… 容易信人講!

誤信既得利益者所言被遍…
本身又喜歡猿耀物質主義!

有合資格房屋福利唔申請…
白白錯過應得嘅房屋福利!

唯有死死地氣… 涯貴樓喇!

引用:
原帖由 simon_mme 於 2019-10-17 04:56 PM 發表

所以咪做暴徒出黎破壞人地建立既野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-17 05:55 PM 發表

年青時… 畢業時… 結婚時…
都冇諗清楚… 容易信人講!

誤信既得利益者所言被遍…
本身又喜歡猿耀物質主義!

有合資格房屋福利唔申請…
白白錯過應得嘅房屋福利!

唯有死死地氣… 涯貴樓喇! ...
我都係覺得住公屋好廢。 對唔住 係我唔啱。 btw 我諗好多人都咁諗hahhaaahahahha

引用:
原帖由 春天巨大的牛牛 於 2019-10-17 05:50 PM 發表

我比較擔心…
年尾個"失業潮"多D!
(份工都保唔住仲點供~)
唔駛咁擔心,好多大公司講到明,唔會請呢幾年畢業既大學生,少咗好多人爭飯食

認同換樓,但到以家先換得樓既,多數都住緊300呎舊樓呢5年內上車,換得500呎既又想再上換600幾700呎一步到位,3房套,市區跟本無,一係舊到無朋友,要換新樓更加無乜可能1000萬有找

反而新界10零年三房套1000萬樓下暫時大把揀,買完仲真係買埋車位養車住700幾呎威威啦
利申:13年上車, 16年底已用8按威威左

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]