[樓市分析及CCL] 竟有人話800萬9成按揭無用,但我表弟話月入3萬已經用得著,勁開心。

竟有人話800萬9成按揭無用,但我表弟話月入3萬已經用得著,勁開心。 E-mail 此主題給朋友

昨晚同表弟傾開計,佢準備同老婆買樓結婚,佢做物管,太太做醫護,各自月入約3萬,而佢地呢兩三年一直睇緊啲大約700萬左右既樓,但可惜儲左兩三年現時只係儲到120萬左右。

由於原有按揭政策只能借6成,要儲4成即係280萬首期,佢地預左要儲多幾年。

但突然有新政策,依家只需70萬首期即可買到700萬既樓,仲多左50萬做備用,佢地開心到彈起。

而佢地用入加埋6萬,加埋雙糧,計埋壓測可以借到最多650萬至700萬,即係係過到壓測既。

而比預期借多3成即210萬,每月供款只係多左$8400,而當中一半仲要係本金添,而每月總供款金額只係約$25000,一半利息半本金當儲錢,咁就可以擁有700萬既物業。

佢勁讚呢個新政策,猛話今次政府做到野,令佢呢啲收入唔太高既人都可以成功置業,唔講我直頭覺得佢即時由深黃變深藍...

熱賣及精選
引用:
原帖由 老婆我愛你耶 於 2019-10-17 11:31 AM 發表

昨晚同表弟傾開計,佢準備同老婆買樓結婚,佢做物管,太太做醫護,各自用入約3萬,而佢地呢兩三年一直睇緊啲大約700萬左右既樓,但可惜儲左兩三年現時只係儲到120萬左右。

由於原有按揭政策只能借6成,要儲4成即係280萬首期,佢地預左要儲多幾年。

但突然有新政策,依家只需70萬首期即可買到700萬既樓,仲多左50萬做備用,佢地開心到彈起。

而佢地用入加埋6萬,加埋雙糧,計埋壓測可以借 ...
你估業主仲會唔會700萬賣俾佢地?

其實係某程度上將600萬推上1000萬
400萬推到600至800萬
首期放寬,買家選擇係多左,但係細樓業主一樣可以順勢將樓價推高,9成按內就可,2房800萬9成按係所有人既期望,但係業主唔係傻,唔好忘記1000萬不過係8成按

引用:
原帖由 reversi_tiger 於 2019-10-17 11:38 AM 發表

點解唔會...

係就快呀 應該好多人出去搶

回覆 引用 TOP

升市時推出來, 一定火上加油, 所以佢係尼個吹緊淡風既時候推出來, 真係剛剛好, 能唔能止跌回升都未知。

引用:
原帖由 reversi_tiger 於 2019-10-17 11:38 AM 發表

點解唔會?

嘉湖2房業主應該會開700萬賣比佢

有冇自己出去問過而家有冇盤?有成交先至叫真,好多業主係試價。

引用:
原帖由 reversi_tiger 於 17-10-2019 11:38 發表

會、前日6百萬果d

引用:
原帖由 老婆我愛你耶 於 2019-10-17 11:31 AM 發表

昨晚同表弟傾開計,佢準備同老婆買樓結婚,佢做物管,太太做醫護,各自月入約3萬,而佢地呢兩三年一直睇緊啲大約700萬左右既樓,但可惜儲左兩三年現時只係儲到120萬左右。

柒柒柒呢招好撚勁

起碼一百萬黃屍變咗節

不廢吹灰之力的神器 吾怪得之吾比劏房波用啦

引用:

一對只係儲幾年錢儲左120萬嘅夫婦,響政策未改之前,點會走去睇d七百萬嘅樓重要睇幾年?

你揸住五六萬想買車你會唔會睇幾年林寶波子?

重点問题係房價太高!比到首期又点?月供3萬,計埋生活費起碼月入4.5萬先搞得掂仲要唔好有小朋友,數係又另計喎!!点解唔係壓低樓價?壓首期有用咩

引用:

一定有用!一定有好過冇!

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-10-17 01:51 PM 發表

一對只係儲幾年錢儲左120萬嘅夫婦,響政策未改之前,點會走去睇d七百萬嘅樓重要睇幾年?

你揸住五六萬想買車你會唔會睇幾年林寶波子?
同意!同埋物管有三雞人工,我諗要屋苑最高級嗰個先有

AA 你好!做邊間的?

我都識幾個AA唷,經常同佢地chat

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。