[地產新聞轉載] 趣blogblog】800萬上車盤的悲劇(股榮)

趣blogblog】800萬上車盤的悲劇(股榮) E-mail 此主題給朋友

樓市gogogo, 全部新盤1Q淸,樓市勁力十足

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20191017/60161864

但最終,只是樓價狂飆的惡果,一班原先實力最弱的買家,去購入高一班的物業,貸款加倍,槓桿加大,叫防守力最差的人,去迎接完美風暴進擊,樓價跌一成即負資產,97年董建華好心做壞事,22年後,林鄭劏房波黑心做柒事。

2014年,金管局前總裁陳德霖戲言: 「600萬元以下嗰啲,我地叫上車盤。」
2019年,因為柒娥一份樓市報告,上車盤恐被推高至800萬。不過,What goes up,must come down。

熱賣及精選
我和老婆家庭收入6萬多,今年上車,月供差點兩萬,計算生活開支,兩邊四個長老生活,保險費...算掹掹緊。如果月供三萬,真係不得了

800 萬上車,勁力十足

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-17 07:38 AM 發表

我和老婆家庭收入6萬多,今年上車,月供差點兩萬,計算生活開支,兩邊四個長老生活,保險費...算掹掹緊。如果月供三萬,真係不得了

800 萬上車,勁力十足 ...
唔好買咪得囉,自己風險自己承擔唔係要人教下嘛

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
引用:
原帖由 stevenhendry 於 2019-10-17 07:52 AM 發表

唔好買咪得囉,自己風險自己承擔唔係要人教下嘛
地產BB話樓市gogogo, 瘋搶,上佐車先

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-17 07:55 AM 發表

地產BB話樓市gogogo, 瘋搶,上佐車先
地產bb係你老豆咩咁聽話,自己用下腦計下自己風險,冇能力就疊埋心水租樓啦

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
引用:
原帖由 stevenhendry 於 2019-10-17 07:58 AM 發表

地產bb係你老豆咩咁聽話,自己用下腦計下自己風險,冇能力就疊埋心水租樓啦
唔聽地產BB話,會被鬧(曲線版)

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2019-10-17 07:58 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-17 08:00 AM 發表

唔聽地產BB話,會被鬧(曲線版)
冇能力又學人買樓一樣俾人鬧不自量力既,唔係個個買得起樓架,算吧啦

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

引用:

你見到地產BB獅子般鬧人味?

無人逼你買樓

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-17 06:57 發表

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20191017/60161864

但最終,只是樓價狂飆的惡果,一班原先實力最弱的買家,去購入高一班的物業,貸款加倍,槓桿加大,叫防守力最差的人,去迎接完美風暴進擊,樓價跌一成即負資產,97年董建華好心做壞事,22年後,林鄭劏房 ...
後知後覺,董建華的事現在才知道沒有錯!
可能當時太多你這些人出現。

引用:
原帖由 rexlam 於 2019-10-17 08:06 AM 發表

後知後覺,董建華的事現在才知道沒有錯!
可能當時太多你這些人出現。
即是什麼?

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-17 06:57 AM 發表

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20191017/60161864

但最終,只是樓價狂飆的惡果,一班原先實力最弱的買家,去購入高一班的物業,貸款加倍,槓桿加大,叫防守力最差的人,去迎接完美風暴進擊,樓價跌一成即負資產,97年董建華好心做壞事,22年後,林鄭劏房 ...
呢度好多系aa地產佬同業主架 你都系唔好講野 一陣班人好開心由可以抄高層樓你由話佢貴供唔起 佢地就會吊9人話9你

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-17 06:57 AM 發表

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20191017/60161864

唔買樓成世同丫媽住?你得你老婆都唔得啦!

引用:
原帖由 sam66059944 於 2019-10-17 08:14 AM 發表

呢度好多系aa地產佬同業主架 你都系唔好講野 一陣班人好開心由可以抄高層樓你由話佢貴供唔起 佢地就會吊9人話9你
知道,很多地產BB。所以一直幫它們唱好

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。