列印

[樓市分析及CCL] 樓市恐跌8成,政府將4萬個單位2折賣

引用:
原帖由 Jessicabutton 於 2019-10-16 02:54 PM 發表

買左冇綜緩拎。所以這些多數是綜緩戶
又係喎⋯⋯真係無諗到

[img=250,150][/img]

[img=200,150][/img]

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 打9棒 於 2019-10-16 01:09 PM 發表
租置計劃, 係咁架喎
幫租戶買樓. 打破地產霸權. 
如果當年唔係啲業主輸打贏要, 就唔會搞到今日樓價咁.
(好彩當年我租置時巳經買左, 但我朋友就慘, 輪到佢屋邨時, 被逼閣置.)
樓係用黎住, 唔係炒. 政府幫市民買樓, 係好事. 只有自私既人至會反對. ...
有著數贊成,冇著數就反對

回覆 引用 TOP

寧願買舊居屋平都唔買公屋,㸃解公屋有租户有業主,管理同業權非常渾亂,又多騎呢怪好似而家D黑屍喪咁周圍破壞要業主夾錢維修。

回覆 引用 TOP

上個月先岩岩問房處自己住緊個個公屋單位賣六十幾萬,咁兩折味姐係10幾萬?

麻煩大家有沒有link?
公佈中有説到二折?
因為我在新聞找不到話
🙏🏻二折

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3xxxman 於 2019-10-16 01:40 PM 發表
唔明喎 ~ 42000有人住緊架喎⋯⋯ 即問住客兩折買唔買,當8成人話買,即只是减少市場上現在住緊公屋的30000戶人購買力?呢班不嬲唔係推高樓價果班喎⋯⋯ 反而係减少供應果班。所以應影響唔到實際排緊隊或冇資格申請公屋果班喎⋯⋯ 咁點樣壓低樓價呢?

求其亂諗。有錯隨便指證。 ...
減少咗公屋戶去買私人樓嘅數目,即係減少demand。

當然,排隊上公屋時間會多咗,所以政府會加快起公屋。宜家發展商捐地嘛。

係咪賣租置計劃依d單位,大部分有人住緊,賣畀邊d人!

回覆 引用 TOP

林鄭可將每日150人單程證入港減為50人或以下更好

回覆 引用 TOP

重推八萬五!沙頭角口岸大把閒置土地,更可以加強與深圳聯盟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2019-10-16 12:35 PM 發表
林鄭剛剛話4萬個公屋單位2折賣,8萬5 2.0來了
慢慢跌。。。50%啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2019-10-16 01:31 PM 發表

真係有機會推冧樓市
不會影響私楼價格

租者置其屋不是

上私樓目標客羣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2019-10-16 12:35 PM 發表
當年8萬5 的意思是每年有新增供應 8 萬 5 千個單位!
現在林鄭只是把4萬個公屋單位2折賣比住緊公屋的人自己買番!
這樣即是並沒新增任何樓宇的供應!
現在香港樓宇是供應不足, 把4萬個公屋單位2折賣,只是把現在資源分配, 等同公屋富戶政策一樣, 只是更有效分配資源,卻沒有增加土地供應

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

即係由公屋仔 變孽主

但首先你要有公屋先

回覆 引用 TOP

引用:
同私樓都唔同客源,有$都買私樓,住公屋有咩地位

回覆 引用 TOP

根本冇增加供應

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→