• 瀏覽: 35,027
  • 回覆: 158
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2019-10-16 12:35 PM 發表
林鄭剛剛話4萬個公屋單位2折賣,8萬5 2.0來了
香港地就係有樓主這種人!又無腦又無知!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有提過嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3xxxman 於 2019-10-16 01:40 PM 發表
唔明喎 ~ 42000有人住緊架喎⋯⋯ 即問住客兩折買唔買,當8成人話買,即只是减少市場上現在住緊公屋的30000戶人購買力?呢班不嬲唔係推高樓價果班喎⋯⋯ 反而係减少供應果班。所以應影響唔到實際排緊隊或冇資格申請公屋果班喎⋯⋯ 咁點樣壓低樓價呢?

求其亂諗。有錯隨便指證。 ...
認同 然後過幾年又賣返出來換樓
我朋友屋企又係咁買賣 
上年換樓買左太和站隔離果d私樓
接左果個真係接火棒 200幾
30年+ 成屋要大執

不過租置賣晒成條邨都好啊
以後正苦唔洗再維修 諗落都so既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 16-10-2019 12:35 PM 發表
好呵, 原來淋奠真係Karl Marx 信徒嚟架😨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcominnie 於 2019-10-16 01:08 PM 發表
40000個舊公屋單位有鳩人買咩
係啦。要買一早買啦。又維修又成。可能有些是綜緩戶。買左咩都冇了。

回覆 引用 TOP

二手市場咪又賣返市價

回覆 引用 TOP

不嬲都有㗎,唔買嘅人都係綜援人士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcominnie 於 2019-10-16 01:08 PM 發表
40000個舊公屋單位有鳩人買咩
新樓無份?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2019-10-16 12:35 PM 發表
你根本唔知道個政策是什么?將來出售唔洗補地價啊?

回覆 引用 TOP

正,樓市又可爆升。

回覆 引用 TOP

引用:
公屋市場Vs私人市場, 怎比較?

四萬個單位放出來定比原來的住戶買返先?對於未補地價居屋應該有D影響

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jpmvampire 於 2019-10-16 01:05 PM 發表
乜唔係租緊曾經係租置嘅屋村可以隨時買咩
係,不過係推出第一年同第二年買二折之外再有特價,過左兩年都可以買不過無左個特價,依家從新開始頭一/二年有折之外再特價。

租置計劃一期居民最後機會享有首年優惠******************

下稿代房屋委員會發:

租者置其屋計劃第一期的六個屋邨住戶,如欲以首年最優惠價格購買他們的公屋單位,必須把握最後機會,於本星期四(一九九八年十二月三十一日)或前以申請購買。

房委會發言人表示,租置計劃自今年初推出以來反應良好,至今六個屋邨的2萬7千名住戶當中,超過七成已繳納認購意向金,逾六成更已完成轉讓契約手續,正式晉身為業主。

發言人說,住戶只能在今年年底前享有首年售價最高優惠。單位售價將會在明年提升75%。以一個訂價40萬的單位為例,售價將由第一年的16萬元提高至次年的28萬元(見下表)。

租置計劃一期六個屋邨包括屯門建生邨、大埔運頭塘邨、香港仔華貴邨、黃大仙鳳德邨、青衣長安邨及馬鞍山恒安邨。

第一年    第二年    第二年
          內購買    內購買    後購買
          (元)    (元)    (元)

定價      40萬    40萬    40萬#
特別折扣優惠  -24萬   -12萬    無
售價      16萬    28萬    40萬
每月約供款## 1,398  2,446  3,495
(分25年還)
每月多供    ---    1,048  2,097

#售價兩年後會有所調整。
##租置計劃按揭利率,年息最高為最優惠利率加0.5釐;若以現時銀行最優惠利率9釐計,借一萬元分25年還,每月所需供款為$87.37。

一九九八年十二月二十七日(星期日)

回覆 引用 TOP

廢柴兩折都買唔起

[img=250,150][/img]

[img=200,150][/img]

引用:
原帖由 gogocad 於 2019-10-16 02:51 PM 發表
廢柴兩折都買唔起
買左冇綜緩拎。所以這些多數是綜緩戶

提示:支持鍵盤翻頁左 右