列印

金管局放水】 釋放最多3,000億

引用:
原帖由 一炮打沉里 於 2019-10-14 07:42 PM 發表

放幾多都 冇用因為冇人借
正解

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
咁搞法港元變陰司紙, 冥通成為香港最大銀行

回覆 引用 TOP

所以更加要買磚頭去保值.吾磚都要買金.銀紙長遠一定貶值~

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2019-10-14 06:53 PM 發表
金管局新任總裁余偉文上場後推出支援中小企第一招。金管局公布,香港適用的逆周期緩衝資本(CCyB)比率由2.5%下調至2.0%,即時生效,釋放約2,000至3,000億元的額外放貸額度,意味銀行有空間保留更少盈利應付監管指標。
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20191014/60153645 ...
你估借錢唔使還呀。經營環境唔好被引誘去借錢。最驚好多都變成負債。而家全世界低息。已經,做咗好多不良借貸,隱藏嘅負債壞賬。呢啲就係量化寬終嘅最終結果。證據好易睇到。全世界都量化寬鬆,貨幣多左。但世界整體經濟增長反而,跌咗慢咗。

回覆 引用 TOP

宜家唔係市場缺水嘅問題
而係冇生意做嘅問題
你放多D水俾中小企
衹會令佢哋蝕得仲甘
就等同借多D錢俾賭仔番本
倒頭來害L死佢地害死埋銀行

一日港股交易額600億左右。
3000億幫助有幾大呢?
😅😅😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2019-10-14 07:01 PM 發表

唔掂咪再印。印幾萬億,無所謂的,印到掂先停。
依家已經變成經濟差就印錢頂
所以經濟再差D資產都唔會平左
未來經濟衰退只會見超級通漲.

借到比中小企嗎?到最後咪借比上市公司,銀行批錢係有固定的程序,你估中小企咁易可以借到嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 derekbishop 於 2019-10-14 08:22 PM 發表
樓主, 標題誤導呀.
HKD係PED TO USD, 一蚊就係對7.75-7.85, HKD係冇得放水.
而家係用緊中國式降準, 即係銀行唔駛留咁多錢係銀行. 旨在增加流動性矣已.
但這是雙面刃, 這樣香港銀行會變得少了安全性. ...
有道理。謝謝您分析。
😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manhoman 於 2019-10-14 07:44 PM 發表
大陸人就鐘意借錢,借左因為諗住唔洗還...
香港真係唔多人鐘意借錢,一係買樓先有用
如果你活左高增長既70,80年代,你都會搏命借
未經歷過幾多次股災既大陸人就等同70,80年代既香港人

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 694 於 2019-10-14 09:40 PM 發表
所以更加要買磚頭去保值.吾磚都要買金.銀紙長遠一定貶值~
I only trust UK pound sterling

樓市又要升啦 全球都降準又QE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainrain 於 2019-10-14 06:59 PM 發表
係咪缺水?
缺咗好耐而家才出手

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]