• 瀏覽: 59,748
  • 回覆: 9
  • 追帖: 4
扶植澳門都無可能取代香港地位,國際唔會認同.香港搞到今日地步全因官商勾結打壓基層生存所致,運動已經變成反制霸權,政府咎由自取

熱賣及精選
引用:
原帖由 wantatogo 於 2019-10-13 07:54 PM 發表

我只係見到好多人想做澳門人,
歌舞昇平每年八千丶一萬咁派。
佢班人呢頭羨慕人地八千一萬,
果頭又話人地唔掂,
玻璃心葡萄咀。
香港如果年年派八千同樣歌舞昇平,政府有陳膠波甘既庸官派4千都搞到亂七八糟,全港為今屆無能政府埋單

引用:
原帖由 RITZC 於 2019-10-13 08:16 PM 發表

以前香港政府好多叻人,佢地有咩下場?
梁錦松都被人玩到落台
王仁龍,高永文做完一屆吾做。
林奮強都系財經界叻人來,呢d 叻人留系政府只會浪費自己時間,被立法會玩死都建設吾到d 咩。
點解香港政府甘廢?問下立法會甘多年來做過d 咩啦。 ...
香港根本受制於權貴,長此落去只會愈來愈落後,政府內不論建制或泛民議員都走向腐敗,各行各業叻人都無法伸展所長

引用:
原帖由 東方灰手背 於 2019-10-13 08:25 PM 發表

新加坡當年差過香港好多,連馬來西亞都唔比新加坡加入聯邦,依家!有眼睇,所以唔好話冇可能!
新加坡係一個獨立國家有自主權唔同,香港只係一個特區.澳門打個風都可以死一堆人,而且自身無能力處理危機,事實說明澳門內部庸碌

引用:
原帖由 RITZC 於 2019-10-13 08:31 PM 發表

甘樣既暴動,只會令貧者越貧,富者越富。
即使香港資產跌 ,都吾到窮人買,最後都系盡入強者手,點解甘簡單既野你地吾明?
香港好多人只求一個穩定居所,唔見得要追求富貴.現實中地產霸權壟斷市場,大量外資炒樓炒舖先係導致貧富拉距主因.舖租炒貴令小店難有生存空間,香港只剩低財團當道

引用:
原帖由 十二月初十 於 2019-10-13 08:41 PM 發表

你唔好咁淡定,以前要顧及香港,現在香港有病,中央由得香港自生自滅。
現今的中央口裡說為香港點好,背後同樣加大力道控制香港.香港只能靠港人自強自醒,否則只會成為中西夾擊的玩具.

引用:
原帖由 東方灰手背 於 2019-10-13 08:53 PM 發表

上年打風,處理危機高過香港,有改進,我只不過想講新加坡咁細都咁勁,澳門又有中央加持,唔好睇小
澳門打個風都一片狼藉,仲要求出動解放軍才搞得掂.係西方眼中,澳門同大陸城市無分別.澳門有中央加持只會更大陸化,而且欠缺專才,想同香港一較高下仍未夠斤兩

引用:
原帖由 wantatogo 於 2019-10-13 08:59 PM 發表

呢樣我唔反駁,林病團隊真係唔掂。
不過班PK搞走個一人一票,
否則我有一票投薯片。
薯片當年派六千皆大歡喜,陳膠波當港人係乞衣,根本無心派錢.只要佢一日在位,基層都會追擊佢

引用:
原帖由 hkjc166 於 2019-10-14 03:10 AM 發表

on99 又無知又有妄想症
香港廉潔一响排世界頭幾位
原本好多地方都撐運動,但比班曱甴的所作所為令人漸漸唾棄你地呢班人
講到咁巴閉但做出來係反自由反公平反市民 ...
你都係白痴一個,講到甘廉潔曾生就唔洗做監啦!社會去到極端地步就係班權貴壟斷造成,曱甴就係要玩9你

引用:
原帖由 盜千心 於 2019-10-14 05:21 PM 發表

同意部分所說,但歸根究底,都係泛民拖後腿搞到今日香港咁嘅局面.如果冇佢地係土地政策上轉移視線,令到大部份香港人覺得係政府做唔到嘢,傾向所講嘅地產霸權,點會有今日乞兒曱甴橫行.
有冇諗過大部份嘅物業,包括住宅,商鋪都係係中產嘅手上,中產亦係香港嘅支柱,亦係泛民票源.佢地點會支持政府推出土地,只會千方百計阻礙, 但又將責任推你政府身上. 你地新界東北,郊野公園,明日大嶼都係泛民反對. 佢 ...
泛民自知弱勢於建制,為咗選票乜都反.今次暴亂明顯係泛民收咗金主錢做推手,建制亦低估咗民怨先被泛民借修例發難,社會亂對泛民較有利

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]