• 瀏覽: 59,747
  • 回覆: 7
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 彭斯 於 2019-10-13 06:26 PM 發表

澳門乜都得!你咁睇小澳門。
我只係見到好多人想做澳門人,
歌舞昇平每年八千丶一萬咁派。
佢班人呢頭羨慕人地八千一萬,
果頭又話人地唔掂,
玻璃心葡萄咀。

邪飛教創教教主+
厠盤水位修理中心創辦人+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
熱賣及精選
引用:
原帖由 RITZC 於 2019-10-13 08:16 PM 發表

以前香港政府好多叻人,佢地有咩下場?
梁錦松都被人玩到落台
王仁龍,高永文做完一屆吾做。
林奮強都系財經界叻人來,呢d 叻人留系政府只會浪費自己時間,被立法會玩死都建設吾到d 咩。
點解香港政府甘廢?問下立法會甘多年來做過d 咩啦。 ...
睇得透,
阻收地阻立法阻建設,
之後就有議題話政府唔做。
做果時唔俾做或者拖延到最長,
結果係無發生或無進步。
為議題為私利,虛耗全社會。
明白一秒鐘一個 yes or no,
拖幾個會期。唔啱投 no就得。
似足啲女殺手收觀音兵,
明明唔係佢杯茶,
拖你幾年又要你買乜買物,
有啱碼頭一腳踢開你。
儍仔先信有將來。

邪飛教創教教主+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 chachachacha 於 2019-10-13 08:00 PM 發表

香港如果年年派八千同樣歌舞昇平,政府有陳膠波甘既庸官派4千都搞到亂七八糟,全港為今屆無能政府埋單
呢樣我唔反駁,林病團隊真係唔掂。
不過班PK搞走個一人一票,
否則我有一票投薯片。

邪飛教創教教主+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 股場小呻仙 於 2019-10-13 08:03 PM 發表

年青人只想港獨,認為前程更好。
獨立?
首先股票市場
由26300跌68.3%到8337
即1998年水平。
原因?
每日交易額本地薑連四份一都無。
2019年9月
H股成交金額
 (佔整體股份成交金額百份比)
76.7%
H股市價總值
 (佔整體市價總值百份比)
68.3%
其次
進口減少50%大陸入口
出口減少55%去大陸
未計服務業
佔整體工作

邪飛教創教教主+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 wantatogo 於 2019-10-13 09:19 PM 發表

獨立?
首先股票市場
由26300跌68.3%到8337
即1998年水平。
原因?
每日交易額本地薑連四份一都無。
2019年9月
H股成交金額
 (佔整體股份成交金額百份比)
76.7%
H股市價總值
 (佔整體市價總值百份比)
68.3%
其次
進口減少50%大陸入口
出口減少55%去大陸
未計服務業
佔整體工作 ...
其次失業率大昇
11.8%進出口-5.9%
8%運輸及庫存-4%
7%金融業-3.5%
未計旅遊服務丶酒店丶餐飲丶銀行
已經有十三點四%人失業
計晒起碼失業率昇三十%

邪飛教創教教主+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 RITZC 於 2019-10-13 09:53 PM 發表

荷蘭呢?
唔使講咁遠,成個將軍澳,西九龍,澳運站,東涌,麗港城,長沙灣深水埗西九龍走廊對出,屯門碼頭一帶。

全部填海填出來。

邪飛教創教教主+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 壯陽雀躍的馬 於 2019-10-13 10:18 PM 發表

人工島和沿岸填海完全是兩種工程
No. 名稱 面積 (km²) 位置 建成年份 用途
1 弗萊福圩田 970 荷蘭 1968 城鎮、農業
2 亞斯島(英語:Yas Island) 25 阿聯酋 2018 亞斯碼頭賽道
3 關西國際機場 10.68 日本 1994 機場
4 香港國際機場 9.4 香港 1998 機場
5 傑貝勒阿里棕櫚島(英語:Palm Jebel Ali) 8 阿聯酋 未知 已暫停
6 中部國際機場 6.8 日本 2005 機場
7 朱美拉棕櫚島[5] 6.5[5] 阿聯酋 未知 住宅
8 六甲人工島 5.8 日本 1992 住宅
9 美濟礁[6] 5.58 中國 未知 
10 港灣人工島 5.2 日本 1981 住宅

無謂爭議
將軍澳依家好落後?
將軍澳依家好平?
成個新市鎮起重有沙田同大埔。
事實上西九地價貴到嘔係填海填出來,
全球唯一七星級酒店係人工島,
香港同日本國際機場係人工島。
填海和造人工島係好多人口集中城市都做,而且香港一直成功而且有需要。

邪飛教創教教主+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 wantatogo 於 2019-10-13 10:35 PM 發表

No. 名稱 面積 (km²) 位置 建成年份 用途
1 弗萊福圩田 970 荷蘭 1968 城鎮、農業
2 亞斯島(英語:Yas Island) 25 阿聯酋 2018 亞斯碼頭賽道
3 關西國際機場 10.68 日本 1994 機場
4 香港國際機場 9.4 香港 1998 機場
5 傑貝勒阿里棕櫚島(英語:Palm Jebel Ali) 8 阿聯酋 未知 已暫停
6 中部 ...
港灣人工島
島內除了神戶港的港埠設施之外,主要包括神戶會展中心(日語:神戸コンベンションコンプレックス)、神戶動物王國(日語:神戸どうぶつ王國)、港異人館(日語:みなと異人館)、神戶女子大學(日語:神戸女子大學)港灣人工島校區、神戶學院大學等。超級電腦「京」所在的理化學研究所計算科學研究中心亦坐落於島上,港灣人工島線最靠近該中心的一站便以此命名為「京電腦前站(日語:京コンピュータ前駅)」。

六甲人工島
與神戶市另一座大型人工島港灣人工島相比,六甲人工島的主要建設目的是用於住宅地。企業、住宅、店鋪、各種公共設施大多集中在人工島的中部,特別是有眾多時尚設施位於六甲人工島。跨國日用品製造商寶潔的日本總部也位於這裡,因此島上居住有不少外國人。

邪飛教創教教主+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]