• 瀏覽: 59,477
  • 回覆: 667
  • 追帖: 4
Mola

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 壯陽雀躍的馬 於 2019-10-13 10:18 PM 發表

人工島和沿岸填海完全是兩種工程
No. 名稱 面積 (km²) 位置 建成年份 用途
1 弗萊福圩田 970 荷蘭 1968 城鎮、農業
2 亞斯島(英語:Yas Island) 25 阿聯酋 2018 亞斯碼頭賽道
3 關西國際機場 10.68 日本 1994 機場
4 香港國際機場 9.4 香港 1998 機場
5 傑貝勒阿里棕櫚島(英語:Palm Jebel Ali) 8 阿聯酋 未知 已暫停
6 中部國際機場 6.8 日本 2005 機場
7 朱美拉棕櫚島[5] 6.5[5] 阿聯酋 未知 住宅
8 六甲人工島 5.8 日本 1992 住宅
9 美濟礁[6] 5.58 中國 未知 
10 港灣人工島 5.2 日本 1981 住宅

無謂爭議
將軍澳依家好落後?
將軍澳依家好平?
成個新市鎮起重有沙田同大埔。
事實上西九地價貴到嘔係填海填出來,
全球唯一七星級酒店係人工島,
香港同日本國際機場係人工島。
填海和造人工島係好多人口集中城市都做,而且香港一直成功而且有需要。

邪飛教創教教主+
厠盤水位修理中心創辦人+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:
原帖由 東方灰手背 於 2019-10-13 08:55 PM 發表

人才?中央大把,你唔使擔心!
中央大把人才?,又用溶斷機制呀。你去玩啦!吾好搞我....!😂😂😂😂

引用:
原帖由 wantatogo 於 2019-10-13 10:35 PM 發表

No. 名稱 面積 (km²) 位置 建成年份 用途
1 弗萊福圩田 970 荷蘭 1968 城鎮、農業
2 亞斯島(英語:Yas Island) 25 阿聯酋 2018 亞斯碼頭賽道
3 關西國際機場 10.68 日本 1994 機場
4 香港國際機場 9.4 香港 1998 機場
5 傑貝勒阿里棕櫚島(英語:Palm Jebel Ali) 8 阿聯酋 未知 已暫停
6 中部 ...
港灣人工島
島內除了神戶港的港埠設施之外,主要包括神戶會展中心(日語:神戸コンベンションコンプレックス)、神戶動物王國(日語:神戸どうぶつ王國)、港異人館(日語:みなと異人館)、神戶女子大學(日語:神戸女子大學)港灣人工島校區、神戶學院大學等。超級電腦「京」所在的理化學研究所計算科學研究中心亦坐落於島上,港灣人工島線最靠近該中心的一站便以此命名為「京電腦前站(日語:京コンピュータ前駅)」。

六甲人工島
與神戶市另一座大型人工島港灣人工島相比,六甲人工島的主要建設目的是用於住宅地。企業、住宅、店鋪、各種公共設施大多集中在人工島的中部,特別是有眾多時尚設施位於六甲人工島。跨國日用品製造商寶潔的日本總部也位於這裡,因此島上居住有不少外國人。

邪飛教創教教主+
厠盤水位修理中心創辦人+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員

回覆 引用 TOP

遲d中資或親中老闆撤資往馬交發展 重新請澳或大陸人 一來可清理內部曱甴 二來消除治安政治不穩定因數 香港仲繼續咁玩 到時睇點死 唉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arhon009 於 2019-10-13 06:13 PM 發表

班廢青話大陸冇左香港唔掂喎 
搞啦,香港最後變番做漁港 
貧富懸殊,希望重新洗牌

引用:
原帖由 diy02212920 於 2019-10-13 10:38 PM 發表

中央大把人才?,又用溶斷機制呀。你去玩啦!吾好搞我....!😂😂😂😂
你覺得只有香港先有人才?唔好玩啦!

引用:
原帖由 mmljf 於 2019-10-13 17:47 發表

香港得金融同地產 有錢人又唔投資高科技 新興經濟好有一灘死水feel

反觀深圳 除左高科技 私募基金發展好發達 例如近年冒起的奈雪之茶 就係私募基金有份投資跟住迅速壯大的

其實香港只係一個好細的地方 市場又細 對新事物接受能力又低 好難可以比年青人幹一番事業

我呼籲 如果有心想幹一番事業的人 要立定心肝準備去大灣區其他地方發展 就算去惠州創業 都有機會賺得多過香港打牛工打一世 ...
X 2..
Well Said..
不過而家香港下一代咁仆街, 無得發圍係活該...
仲有, 佢地咁憎阿爺點會上大陸??? 呵呵呵...

Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 220 於 2019-10-13 06:06 PM 發表

這樣都是香港廢青自己攞來。
國際機構信不信你澳門的法制先,上海之前又話要代替香港金融地位。點知來一個有殺冇賠,嚇怕外資

引用:
原帖由 無上帝 於 2019-10-13 22:19 發表

香港最大政治問題,係愚民太多.
情緒化,又無增加自己見識.
而家先知, 香港咁多蠢人..
怪不得, 網上騙案, 電話騙案, 傳銷, 歷久不衰...
可能係香港做老千, 做漢奸, 先最有錢途..

Le vent se lève, il faut tenter de vivre      [ Le Cimetière marin, Paul Valéry ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 希望小學 於 2019-10-13 10:44 PM 發表

貧富懸殊,希望重新洗牌
個個都輸打贏要,點停落黎?如何繁榮啊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mok180 於 2019-10-13 09:24 PM 發表

你話開放初期大陸有冇抄香港帶過去噶技術,實有噶。但邊個都唔系蠢仔,食得鹹魚就抵得渴,香港畢竟都大啖食左唔少人口紅利,大家心知肚明嘖。

至於你話你公司點點點,我唔評論,保護自己核心技術系每家公司都會做噶,唔通你系美日歐就夠膽揸住張秘方周街fling?專登摞嚟q大陸,同街邊d摞文革六四三鹿奶粉3篤屁閙成世噶曱甴有咩區別 ...
講出心聲啦,大大舊花紅引你過去真係養你成世咩,早兩年有間野係天津請我過去,total package加五成,百五萬年薪過去,目的train 佢地既員工,我有一刻念過,但冷靜落黎,依d role過橋抽板,而且樓市上升緊,我層收租樓都唔只升五十個一年啦,又要離開香港,結果turn down佢。
好奇怪,我情願去越南都唔想去中國,依班玻璃心反骨仔,真係無好感。我之前講過公司請左兩個內地博士生既經歷,真係反骨到呢,怕怕!

而且亞洲十大大學,香港on and off都有4間(城大有時都入到十大), 反而咁大個中國得2,3間。
香港人交咁多稅培訓你,無理由返大陸下話,你係毅進仔我就支持你返去,學下人地既野再返港建設。
一個二個大學畢業走去大陸,肥水不流別人田,返大灣區留比毅進仔吧!

澳門唔會代替到香港既

好多黃屍暴民到而家呢一刻仲以為大陸無咗香港會死。實傺係大陸唔介意香港自殘到死,因為佢有大把替代香港的方法。

引用:
原帖由 colorpencil 於 2019-10-13 11:00 PM 發表

澳門唔會代替到香港既
落唔落香港做ipo好睇香港係咪穩定 而且香港個朵臭曬

澳門一個取代唔到 但再加埋深圳(有前海),廣州,上海 (有自貿區),海南(有自貿區) 長期都可能足夠取代香港

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]