• 瀏覽: 59,688
  • 回覆: 667
  • 追帖: 4
佛學的角度來說.. 香港本來就是什麼都沒有的...
一條小漁村. 世間一切都會變幻不定的.
若果有朝一日香港失去了一切名譽及地位.. 也不必執著..
因為只是重回當初的自己矣已.

熱賣及精選
引用:
原帖由 Nataiou 於 2019-10-13 08:12 PM 發表

只要中央肯出手,要澳門變做乜都得啦
咪就係 再劃個類似橫琴的地方比澳門 多多地都有

回覆 引用 TOP

澳門難啲喎,澳門幤本身都唔係國際貨幣,想兌換唔係又係要經港交所咩?即係做艇仔?

未fact check

引用:
原帖由 油脂曱甴 於 2019-10-13 09:01 PM 發表

以前要做一國兩制樣辦房被外國睇,當然不好意思另起爐灶取代

而家自已整衰自已,大陸當然有籍口另起爐灶取代
取條毛咩,單係個法律制度,NBA,GAP 事件已經怕怕啦。
香港會打爛apple, google, NIke 個大門咩?

引用:
原帖由 RITZC 於 2019-10-13 08:31 PM 發表

甘樣既暴動,只會令貧者越貧,富者越富。
即使香港資產跌 ,都吾到窮人買,最後都系盡入強者手,點解甘簡單既野你地吾明?
無人請都供唔到樓

回覆 引用 TOP

做定back up

香港出事,就算股市停市,所有股票H 股可以申請轉過去澳門做M 股繼續交易

引用:
原帖由 細鴻! 於 2019-10-13 09:03 PM 發表

澳門難啲喎,澳門幤本身都唔係國際貨幣,想兌換唔係又係要經港交所咩?即係做艇仔?
澳門証交所用人民幣結算㗎

引用:
原帖由 落漠可愛的貓奴 於 2019-10-13 08:34 PM 發表

睇黎閣下唔識推理,只係信事實影片個D,咁你一定會信咁多日殺人都係自殺嫁啦
你講每個高官嘛 如果你咁講邏輯 咁你更加要將你的指控建立於證據之上 無實質證據點推理?
你知唔知道 無理指控係違反邏輯推理 屬於邏輯謬誤的一種?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方灰手背 於 2019-10-13 08:53 PM 發表

上年打風,處理危機高過香港,有改進,我只不過想講新加坡咁細都咁勁,澳門又有中央加持,唔好睇小
澳門打個風都一片狼藉,仲要求出動解放軍才搞得掂.係西方眼中,澳門同大陸城市無分別.澳門有中央加持只會更大陸化,而且欠缺專才,想同香港一較高下仍未夠斤兩

引用:
原帖由 子月月 於 2019-10-13 08:44 PM 發表

以前就係,但係自從老習坐穩後,嚴打貪污,上年一年就打靶左2xxx個貪官,坐監無數,我事頭婆有屋企人做個普通城市官,而家莫講話貪污,出街食飯連折頭都唔敢要。 ...
我都有個內地親戚做地方官 唔敢貪污的!除非好有後台同有一個大型團夥backup 不過,都好難!之前比習近平打低左好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 diy02212920 於 2019-10-13 08:41 PM 發表

澳門有冇人才做到香港金融市場呀!賭徒就大把。
開放比香港金融才俊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigasss 於 2019-10-13 09:02 PM 發表

要有數先兌到人仔,如果個地方冇數返,兌條毛呀
成立到自然有啦

"最浪費金錢的方法,就是把它存起來"
"不懂借錢的人唔會發達,亂借錢的人很快破產"
"越跌越安全,越升越危險"
"cut loss short,let profit run"
"認清其假象,投入其中,在假象被公眾認識前退出遊戲"
"眾人恐懼,你應貪心,眾人貪心,你應恐懼"

回覆 引用 TOP

班暴徒已經攪臭左香港果朶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港膠液所 於 2019-10-13 09:03 PM 發表

佛學的角度來說.. 香港本來就是什麼都沒有的...
一條小漁村. 世間一切都會變幻不定的.
若果有朝一日香港失去了一切名譽及地位.. 也不必執著..
因為只是重回當初的自己矣已. ...
講到好令人心痛…

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]