• 瀏覽: 59,006
  • 回覆: 667
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 mmljf 於 2019-10-13 05:42 PM 發表

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/385470/%E6%BE%B3%E9%96%80%E6%93%AC%E8%A8%AD%E4%BA%BA%E5%B9%A3%E7%B4%8D%E6%96%AF%E9%81%94%E5%85%8B%E5%B8%82%E5%A0%B4-%E9%87%91%E7%AE%A1%E5%B1%8 ...
香港唔穩定一定益了周邊地區

熱賣及精選
引用:
原帖由 oxpppxo 於 2019-10-13 06:48 PM 發表

澳門,唔好玩啦,一個沒有國際資金流動的地方⋯⋯只有大陸黑金洗錢的地方
香港攪成咁,澳門是唯一選擇,你唔好話無可能

"最浪費金錢的方法,就是把它存起來"
"不懂借錢的人唔會發達,亂借錢的人很快破產"
"越跌越安全,越升越危險"
"cut loss short,let profit run"
"認清其假象,投入其中,在假象被公眾認識前退出遊戲"
"眾人恐懼,你應貪心,眾人貪心,你應恐懼"
引用:
原帖由 彭斯 於 2019-10-13 06:26 PM 發表

澳門乜都得!你咁睇小澳門。
有時公司都總有一兩條友以為自己地位無可代替
然後最先死既就係果D人

而家香港就係有班傻仔以為香港地位無可代替

以柔克剛、以靜制動、以小勝大、以慢打快。
圖為:獵戶座
引用:
原帖由 mmljf 於 2019-10-13 05:47 PM 發表

香港得金融同地產 有錢人又唔投資高科技 新興經濟好有一灘死水feel

反觀深圳 除左高科技 私募基金發展好發達 例如近年冒起的奈雪之茶 就係私募基金有份投資跟住迅速壯大的

其實香港只係一個好細的地方 市場又細 對新事物接受能力又低 好難可以比年青人幹一番事業

我呼籲 如果有心想幹一番事業的人 要立定心肝準備去大灣區其他地方發展 就算去惠州創業 都有機會賺得多過香港打牛工打一世 ...
師兄所言甚是

我們一路奮鬥
不是為了改變世界
而是為了不讓世界改變我們

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-10-13 06:07 PM 發表

係得既     上海深圳一早做     多九魚     
系離岸喎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leucocyte 於 2019-10-13 06:53 PM 發表

香港攪成咁,澳門是唯一選擇,你唔好話無可能
都唔系呀,永利美高梅金沙,呢咋嘢,細細地,每日都跑到十億八億數㗎

引用:
原帖由 bigasss 於 2019-10-13 07:02 PM 發表

都唔系呀,永利美高梅金沙,呢咋嘢,細細地,每日都跑到十億八億數㗎
澳門GDP一直係全球第一

Jadore Dior
謊言不會因為看似漂亮
就不會給別人帶來傷害

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mmljf 於 2019-10-13 05:42 PM 發表

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/385470/%E6%BE%B3%E9%96%80%E6%93%AC%E8%A8%AD%E4%BA%BA%E5%B9%A3%E7%B4%8D%E6%96%AF%E9%81%94%E5%85%8B%E5%B8%82%E5%A0%B4-%E9%87%91%E7%AE%A1%E5%B1%8 ...
明年放鬆外資比例,香港的角色係只係慢慢收皮

引用:
原帖由 bigasss 於 2019-10-13 07:02 PM 發表

...............完全無衝突喎

"cut loss short,let profit run"
引用:
原帖由 實在睇唔過眼 於 2019-10-13 07:00 PM 發表

珠海已經將半個橫琴島比左馬交羅來發展拉,要錢有錢要人有人,香江人仲蒙盛盛睇死人地
反中果堆都係井底人啦~仲成日以為大陸係八十年咁

回覆 引用 TOP

有間公司有3個部門,
香部門、深部門、同埋澳部門。
香部門個head請番黎,但好能醒,幫公司搵好多錢。但因佢賺錢最多,夜郎自大,今時今日話要拆夥,仲同老闆下下頂到痕。你話拆夥,老闆緊小9你啦。
深部門就係親生仔做阿head,以前好能7,但今日都算賺到下錢。
澳部門個head就最hea,但最聽話。

一個咁簡單辦公室政治,
你話公司老闆會點做?
香部門應該要點做?

移民澳門先

回覆 引用 TOP

Mola

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]