• 瀏覽: 22,363
  • 回覆: 19
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Sanjiii 於 2019-10-14 01:01 PM 發表

的確其實中小學老師,甚至大專講師,人工都唔係太高,要捱好多年加上好彩先有機會向上流。
我都識好幾個老師捱左幾年後辭職,出去做啲連鎖補習社導師,甚至自己開補習社仲好。 ...
問題系討論區角度3,4萬不是高

但現實世界,三,四皮。五皮左右已經系好,專業價

如果夾埋十皮已經可以住九龍站

熱賣及精選
引用:
原帖由 Sanjiii 於 2019-10-14 08:38 PM 發表

係,現實有曬數據參考啦,三萬幾四萬其實又有幾多%人搵到?
基本上如果以前09買入計(大部分人都系)

家庭月入10萬:40OUT九龍站三房(可能系副校+治療C丶partner+普通經理丶兩個FC)
8萬:奧運站丶海逸三房(可能系工程C會計C教C+平民經理)
6萬:名城丶西九四小丶盈翠三房(可能系普通管理層丶或者男專業女文員)
5萬:麗匯丶黃埔丶麗城三房(普通old seafood兩件文員已經有5萬)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2019-10-14 08:38 PM 發表

係,現實有曬數據參考啦,三萬幾四萬其實又有幾多%人搵到?
如果40OUT計,

E生丶AO丶律C丶埃ban:10皮左右
精算丶金融丶藥劑丶工程建築:8皮左右
教C丶大學丶會計丶IT佬丶二線金融丶部分銀行丶物治丶RN:5皮左右
其他平民行業管理層丶狀元丶部分sell屎:4皮左右

資本家:
大型企業:可能個人實收20皮以上
中型企業:10皮左右
小企:5皮左右,吾好睇少賣菜嘅

其他九成都是廢的,基本上一生吾過三丶四皮
地盤佬可能有4皮但一老左就冇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2019-10-14 09:51 PM 發表

唔識就唔好以偏概全
Teaching Associate (比Lecturer 低級)舊年都可以有4皮(未計約滿酬金)
TA 只係 support teaching.
你話Lecturer 可以有幾錢?
還有Lecturer salary 個range 可以好闊
部分人享有housing allowance 福利!

有圖為証 (俾少少你睇)
...
吾同嘅大學可以有吾同title

如果正常主持lecture嘅"lecturer"得三丶四皮
要求:PHD+有PHD嘅人中再㨂三揀四

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雙十一 於 2019-10-14 08:00 PM 發表

大學講屍月入得3.4萬?  

一般而言,

教碩士丶degree嘅教授:七皮以上
教degree嘅lecturer:四五皮
主持tutor嘅PT學生:位都冇,仲要負責改野

基本上全部要PHD+再揀三揀四

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]