列印

[地產新聞轉載] 理財救兵】大學講師持千萬樓花 為避香港亂局 急套現申請移民(葉景強)

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 14-10-2019 11:12 AM 發表

有部份人是有的😝🤫
對的,老鬼是有的!😁

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Dellllll

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-10-14 10:39 AM 發表

小學教C如果做左十年,而學校又跟足point,有三4萬
的確其實中小學老師,甚至大專講師,人工都唔係太高,要捱好多年加上好彩先有機會向上流。
我都識好幾個老師捱左幾年後辭職,出去做啲連鎖補習社導師,甚至自己開補習社仲好。

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-10-14 11:33 AM 發表

真系得咁多

但系34K冇可能買到(借到)千萬樓囉

創作新聞,沒有壓測問題的!可FP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2019-10-14 01:01 PM 發表

的確其實中小學老師,甚至大專講師,人工都唔係太高,要捱好多年加上好彩先有機會向上流。
我都識好幾個老師捱左幾年後辭職,出去做啲連鎖補習社導師,甚至自己開補習社仲好。 ...
問題系討論區角度3,4萬不是高

但現實世界,三,四皮。五皮左右已經系好,專業價

如果夾埋十皮已經可以住九龍站

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-10-14 11:53 AM 發表

現實如此,信不信由你

就算去到教授,都只是五至七皮左右

你的資料不正確🙈🥺

回覆 引用 TOP

梗係走喇,6月以前仲有言論自由,6月以後⋯ 唔同政見嘅店舖就要被搗亂、被破壞、被縱火。泛民真係有遠見,成日話香港冇言論自由,原來佢哋一早預見今日。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-10-13 12:14 PM 發表
一直以為憑良心說話,被一個朋友點醒,唱好有好處

1」雖然我是買了二手自住,短期沒影響。長遠計,唱好樓市升,將來換樓不出奇,有好處

2」避免被地產BB針對

從今天28/7 起,會憑良心合理地唱好 ...
你邊有能力換樓
揾嗰2萬幾仲要借外父先夠比首期
你擔心自己份基層工作穩唔穩定好過啦

回覆 引用 TOP

邊有可能呀,大學英文講師月入3萬4? 小學都唔止啦
重作啦

回覆 引用 TOP

又係蘋果D淡淡飛機帖。係人都知樓市下行緊,但廢渣暴徒同曱甴依然買唔起。

回覆 引用 TOP

大學講屍月入得3.4萬?  

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-10-14 01:36 PM 發表

問題系討論區角度3,4萬不是高

但現實世界,三,四皮。五皮左右已經系好,專業價

如果夾埋十皮已經可以住九龍站

係,現實有曬數據參考啦,三萬幾四萬其實又有幾多%人搵到?

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2019-10-14 08:38 PM 發表

基本上如果以前09買入計(大部分人都系)

家庭月入10萬:40OUT九龍站三房(可能系副校+治療C丶partner+普通經理丶兩個FC)
8萬:奧運站丶海逸三房(可能系工程C會計C教C+平民經理)
6萬:名城丶西九四小丶盈翠三房(可能系普通管理層丶或者男專業女文員)
5萬:麗匯丶黃埔丶麗城三房(普通old seafood兩件文員已經有5萬)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2019-10-14 08:38 PM 發表

如果40OUT計,

E生丶AO丶律C丶埃ban:10皮左右
精算丶金融丶藥劑丶工程建築:8皮左右
教C丶大學丶會計丶IT佬丶二線金融丶部分銀行丶物治丶RN:5皮左右
其他平民行業管理層丶狀元丶部分sell屎:4皮左右

資本家:
大型企業:可能個人實收20皮以上
中型企業:10皮左右
小企:5皮左右,吾好睇少賣菜嘅

其他九成都是廢的,基本上一生吾過三丶四皮
地盤佬可能有4皮但一老左就冇

回覆 引用 TOP

故事0分要重作 吊K L M H 大學教師先3.4萬 洗碗都萬6喇

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]